Trka u eliti od 2018. godine

Biciklistička trka “Beograd – Banjaluka”, koja će biti održana 2018. godine, biće trka prve kategorije, što znači da će gradovima Srbije i Republike Srpske voziti najbolji biciklisti današnjice koji nastupaju na pro turu.

Ovo je najveće priznanje za organizatore koji odavno visoko kotiraju u međunarodnim okvirima, a veliko priznanje za to dobili su prošle godine kada je trka uvršćena među 100 najboljih na svijetu i to jedina koja je u tom trenutku bila druge kategorije. Kako sada stvari stoje, još samo 11. izdanje koje se približava (28 – 30. aprila) biće u toj kategoriji, a od iduće godine u eliti.

– To je san mnogih organizatora u svijetu. Na pragu smo tog koraka, a prelazak bi se višestruko isplatio svima. Pratili bi nas mediji iz cijele Evrope, što znači da bismo mogli cijelom svijetu pokazati naše prirodne ljepote. Dakle, sigurno bismo profitirali zahvaljujući turizmu. Kvalitet trke bio bi neuporedivo bolji, jer smo do sada bili odskočna daska za mnoge takmičare koji su skupljali bodove da se probiju u vrh, a sada ćemo ugostiti istinske zvijezde biciklizma – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Što se tiče organizacije, svi uslovi su ispunjeni još 2013. godine, a glavna prepreka su bile finansije. Nagradni fond je znatno veći nego u drugoj kategoriji.

– Zahvaljujući mnogobrojnim partnerima na dobrom smo putu da ovaj cilj napokon i ostvarimo. Treba napomenuti da benefite od ulaska u prvu kategoriju imaju domaćini trke, ali i takmičari, jer bi nagradni fond iznosio oko 50.000 maraka, a dobijali bi i duplo veći broj bodova na UCI-jevoj rang-listi, tako da bi pobjednik obezbijedio direktan plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine – rekao je Kuvalja.

Organizatorima ostaje da se još jednom dokažu pred očima ljudi iz UCI-ja ove godine. Prva trka vozi se od Beograda do Bijeljine 29. aprila, a druga od Teslića do Banjaluke, uz direktan TV prenos finiša trke na RTRS-u.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić obećao je pomoć organizatorima ovogodišnjeg izdanja trke, koje je na programu od 28. do 30. aprila.

– Tradicionalna trka koja se održavala u okviru Danu grada ove godine je nešto kasnije zbog zgusnutog biciklističkog rasporeda, pa se ne nalazi direktno u programu Dana grada od 18. do 23. aprila. Ona ima svoje međunarodno značenje i uticaj, tako da ćemo i ove godine učestvovati sa nekoliko hiljada maraka u njenoj organizaciji – rekao je Radojičić.

(glassrpske.com)

Banjalučki Borac na korak do titule

Sedam kola prije kraja sezone, Banjalučani imaju ogromnih 15 bodova prednosti ispred najbližeg pratioca, Podrinja iz Janje. Banjalučki Borac sinoćnjim trijumfom protiv Drine iz Zvornika 1:0, stekao je ogromnih 15 bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca i na pragu je plasmana, odnosno povratka u Premijer ligu BiH. Tim Vuleta Trivunovića na Gradskom stadionu slavio je

Banjaluka: devet godina zaredom kiša za 1. maj

Od 2000. godine do danas tokom čak devet godina za 1.maj u Banjaluci je padala kiša. U Hidrometeorološkom zavodu RS su zabilježili da je kišno vrijeme za prvomajske praznike u najvećem gradu RS bilo u posljednje tri godine, a 2016. je bilo i hladno. To je bio i najhladniji 1. maj od 2000. godine. Međutim,

Sutra privremena obustava saobraćaja u centru Banjaluke radi protestne šetnje

Banjaluka – U Banjaluci će sutra biti na snazi privremena obustava saobraćaja zbog mirne protestne šetnje koju je najavio Savez sindikata Republike Srpske, saopšteno je iz Policijske uprave /PU/ Banjaluka. Privremena obustava saobraćaja biće na snazi na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa Alejom Svetog Save.

Dodik: RS bi mogla pokušati da ospori dijelove ugovora s ‘Arselor Mitalom’

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi Srpska mogla pokušati da pred sudom ospori dijelove ugovora potpisane sa “Arselor Mitalom” 2004. godine, jer je on potpuno nepovoljan za Republiku, ukoliko ta kompanija pokrene arbitražni spor zbog prodaje državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”. Dodik je rekao da Republika Srpska

Dodik: Pravosuđe BiH u funkciji stereotipa, a ne pravde

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra nedopustivim ignorantsko ponašanje federalnih i kantonalnih vlasti u Sarajevu prema stradanju pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine, naglasivši da je još poraznija činjenica da ovaj podmukli zločin nikada nije dobio sudski epilog, a porodice žrtava bar moralnu satisfakciju. “To naravno govori o Bosni. Dobrovoljačka

Mercedes udario u kamion i otkinuo mu točak

BANJALUKA – Na starom putu Banjaluka – Gradiška dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko vozilo mercedes i kamion. Nezgoda se, kako nezvanično saznajemo, dogodila oko 11 časova kada je putničko vozilo udarilo u kamion koji je šlepalo drugo teretno vozilo. Tom prilikom, od siline udara, sa kamiona je otpao točak. Nezvanično, u

Radionica za programere biće održana u junu

Socijalno-edukativni centar SEC počeo je sa upisom, polaznika na radionicu namijenjenu zaposlenima u IT sektoru, koja će biti održana 3. juna u 10 časova. “Biće razgovora o motivaciji, zadržavanju radnika u firmi kao i povećanju produktivnosti” – saopštili su iz SEC-a. (Unoradiobl.com)