Trka u eliti od 2018. godine

Biciklistička trka “Beograd – Banjaluka”, koja će biti održana 2018. godine, biće trka prve kategorije, što znači da će gradovima Srbije i Republike Srpske voziti najbolji biciklisti današnjice koji nastupaju na pro turu.

Ovo je najveće priznanje za organizatore koji odavno visoko kotiraju u međunarodnim okvirima, a veliko priznanje za to dobili su prošle godine kada je trka uvršćena među 100 najboljih na svijetu i to jedina koja je u tom trenutku bila druge kategorije. Kako sada stvari stoje, još samo 11. izdanje koje se približava (28 – 30. aprila) biće u toj kategoriji, a od iduće godine u eliti.

– To je san mnogih organizatora u svijetu. Na pragu smo tog koraka, a prelazak bi se višestruko isplatio svima. Pratili bi nas mediji iz cijele Evrope, što znači da bismo mogli cijelom svijetu pokazati naše prirodne ljepote. Dakle, sigurno bismo profitirali zahvaljujući turizmu. Kvalitet trke bio bi neuporedivo bolji, jer smo do sada bili odskočna daska za mnoge takmičare koji su skupljali bodove da se probiju u vrh, a sada ćemo ugostiti istinske zvijezde biciklizma – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Što se tiče organizacije, svi uslovi su ispunjeni još 2013. godine, a glavna prepreka su bile finansije. Nagradni fond je znatno veći nego u drugoj kategoriji.

– Zahvaljujući mnogobrojnim partnerima na dobrom smo putu da ovaj cilj napokon i ostvarimo. Treba napomenuti da benefite od ulaska u prvu kategoriju imaju domaćini trke, ali i takmičari, jer bi nagradni fond iznosio oko 50.000 maraka, a dobijali bi i duplo veći broj bodova na UCI-jevoj rang-listi, tako da bi pobjednik obezbijedio direktan plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine – rekao je Kuvalja.

Organizatorima ostaje da se još jednom dokažu pred očima ljudi iz UCI-ja ove godine. Prva trka vozi se od Beograda do Bijeljine 29. aprila, a druga od Teslića do Banjaluke, uz direktan TV prenos finiša trke na RTRS-u.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić obećao je pomoć organizatorima ovogodišnjeg izdanja trke, koje je na programu od 28. do 30. aprila.

– Tradicionalna trka koja se održavala u okviru Danu grada ove godine je nešto kasnije zbog zgusnutog biciklističkog rasporeda, pa se ne nalazi direktno u programu Dana grada od 18. do 23. aprila. Ona ima svoje međunarodno značenje i uticaj, tako da ćemo i ove godine učestvovati sa nekoliko hiljada maraka u njenoj organizaciji – rekao je Radojičić.

(glassrpske.com)

“Festival '84” posjetilo više od 20.000 ljudi

Prvi “Festival '84” kao novi član “Egzitove” regionalne porodice stao je u red najmasovnijih zimskih festivala na svijetu, uz ukupnu posjetu više od 20.000 ljudi, saopšteno je iz Olimpijskog centra “Jahorina”.