U novu školsku godinu bez novih studijskih programa

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga rekao je da na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj postoji ogroman broj studijskih programa, te ne bi trebalo otvarati nove, osim ako na tome ne insistira privreda Srpske.

Mataruga je rekao da bi mladi trebalo češće da upisuju studije elektortehnike, informatike, medicine, a rjeđe društvene nauke jer je najviše nezaposlenih svršenih studenata tih programa.

“Na neke studijske programe sljedeće godine nećemo upisivati studente, o čemu ćemo odlučiti nakon analize u koju ćemo u narednih mjesec dana uključiti predstavnike Privredne komore, Zavoda za zapošljavanje i najznačajnijih privrednih subjekata koji treba da nam ukažu koji kadrovi su im potrebni”, rekao je Mataruga novinarima nakon sastanka rektorskih kolegijuma univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

On ističe da ove godine neće biti upisa studenata na studijske programe na koje su se prošle godine prijavila dva ili tri kandidata.

Mataruga kaže da je dogovoreno sa ministrom prosvjete i kulture Srpske Danetom Maleševićem da se u narednih mjesec i po dana ozbiljno radi na analizama stanja privrede Srpske, potražnji za pojedinim kadrovima, ali i brojnosti studijskih programa i broju upisa za svaki studijski program.

“Razgovarali smo i o tekstu Prijedloga zakona o visokom obrazovanju, koji je povučen iz Narodne skupštine. Dobili smo potvrdu ministra da nećemo praviti veliku pauzu, već da ćemo u narednih šest mjeseci, čekajući da se zakon vrati u proceduru, i dalje na njemu raditi, usaglašavati stavove, tražiti konsenzuse, korigovati ono što smatramo da nije bilo dobro”, rekao je Mataruga.

On je podsjetio da je na predloženi zakon Univerzitet uložio 51 amandman, pojašaljavajući da je zahtjev većine dekana da se da više finansijske slobode fakultetima u organizaciji, kao i da se povećaju kriterijumi za prelazak u viša zvanja.

Mataruga kaže da je na sastanku bilo riječi i o finansiranju javnih univerziteta, traženju novih modela za ostvarivanje većih prihoda, ali i o tome gdje je se kroz pravilnike i niže akte može raditi na uštedama.

“Razgovarali smo i o mogućnostima za povećanje školarine za narednu školsku godinu s ciljem povećanja kvaliteta nastavnog procesa i više terenske nastave, te o saradnji dva univerziteta i razmjeni profesora”, dodao je Mataruga.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić rekao je da postoji potreba za otvaranjem studijskog programa koji treba da školuje inženjere za preradu drveta koji bi radili u fabrikama namještaja i obrade drveta.

On je rekao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu, takođe, ima problema sa studijskim programima na koje se upisuje mali broj studenata, te najavio da će studenti sa programa na koji se ne prijavi dovoljan broj kandidata, biti preusmjereni na neki drugi najsrodniji program.

“Nijedan profesor neće ostati bez posla jer nećemo ukinuti nijedan studijski program, već naredne godine neće biti upisa na pojedinim programima za koje ne bude interesa”, pojasnio je Grujić.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

(Nezavisne)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.