UKC RS: Podići svijest o raku testisa i prostate

ukc rs

Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske je u saradnji sa neformalnim udurženjem “Superbrke” organizovao konferenciju za novinare kojom su pokušali podići svijest o ovoj bolesti kod muškaraca, ali i apelovati na sve da budu humani i pomognu Brkin fond.

U Republici Srpskoj je trenutno preko 1 000 muškaraca oboljelih od raka prostate i oko 50 od tumora testisa. Među njima je i Aleksandar Jovanović koji se uspješno uspio izboriti sa ovim problemom. Nedavno je osjetio bolove i javio se urologu. Tada mu je ustanovljen rijedak tip kancera koji je putem dvije operacije odstranjen.

– Dva dana sam osjećao konstantnu bol u lijevom testisu. Nije jaka bol u pitanju već je više osjećaj kao da imate tijesne bokserice. Ja sam se vrlo brzo vratio na posao, nastavio da živim normalno. Nisam imao nikakvu terapiju jer je tumor rijedak pa ne reaguje na hemoterapiju i zračenje – rekao je Aleksandar Jovanović.

Ljekari poručuju da je važno uočiti prve simpote i javiti se na vrijeme. Tumor se manifestaju kao kvržica. Često može da metastazira na jetru, trbuh, kosti i mozak. Najviše oboljevaju mlađi muškarci između 20 i 40 godina. Zbog mogućnosti uticanja na reprodukciju ljekari apeluju i na alternativna rješenja.

– Da prije same operacije da se uradi zamrzavanje sperme i isto tako da se razmišlja i o estetskim momentima koji su važni pacijentima, a to je ugradnja implanta – kazao je urolog Slobodan Hajder.

– Primjećeno je da dolazi do povećanja oboljelih od raka testisa. To se pripisuje konzumiranje aditiva u ishrani, konzumiranju hrane koja je u plastici, ali i konzumiranje namirnica životinjskog porijekla – dodala je onkolog Radmila Rašeta.

Novembar je i mjesec borbe protiv raka testisa. Ovu akciju na zanimljiv način podržava i neformalno udruženje Superbrke. Tradicionalno movember se u održava već petu godinu za redom, a muškarci tokom cijelog mjeseca puštaju bradu koju na kraju briju i ostavljaju brkove. Tokom ove akcije sakupljaju i novčana sredstva kojim će pomoći Branislavu Babiću i Aleksandru Pudaru koji se liječe od ove bolesti i u veoma su teškoj finansijskoj situaciji.

(srpskacafe)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.