”Uklanjamo starija stabla, sadimo nova”

jesen

Početkom novembra u drvoredu Ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića u Banjaluci zasađeno je novo drveće jer ranije posađena stabla nisu baš dobro napredovala.

Odjeljenje za komunalne poslove na prazna mjesta u ovom drvoredu zasadilo je nove sadnice, i to ukupno 40 sadnica “globoznog jasena”. Mnogim građanima za oko je zapalo da su mlada stabla u pojasu u blizini saobraćajnice u lošem stanju, sa suvim i nerazvijenim krošnjama.

U Gradskoj upravi ranije nam je objašnjeno da je taj dio drvoreda od Narodnog pozorišta RS do zgrade Pošte “najniže dekorativne vrijednosti” da tu dominiraju stabla “kuglastog mlječa”, a da studije predlaže zamjenu sa nekom drugom otpornijom vrstom uz obavezno poboljšanje zemljišnih uslova za rast stabla.

“Preporuka je proširenje otvora za sadnju, totalna zamjena supstrata, uvođenje sistema za navodnjavanje itd”, stoji u odgovoru Gradske uprave na pitnje o stanju drvoreda u centralnoj gradskoj ulici.

Drvored u segmentima

Pojašnjeno je da je drvored u Ul. Kralja Petra 1 Karađorđevića u dekorativnom smislu potrebno posmatrati u više segmenta i to: prvi dio od nove zgrade Vlade do zgrade Narodne skupštine, zatim dio od Pozorišta do zgrade Pošte, treći dio od zgrade Pošte do hotela Palas i četvrti dio od hotela Palas do ulice Skendera Kulenovića. U prvom dijelu je riječ o drvoredu visoke dekorativnosti, sa značajnim učešćem odraslih zdravijih stabala.
Po svojoj dekorativnosti u jesenjem period se ističe drvored koprivića u Ulici Majke Jugovića preko Venecija mosta.

Analize zdravstvenog stanja drvoreda u Banjaluci je rađena 2001. i 2016. godine u nekoliko gradskih drvoreda, a planirana je izrada studije i za ostale. Nadležni kažu da se u drvoredima sa starijim stablima već godinama radi postepena sukcesivna zamjena dotrajalih sa mladim stablima.

Оvo je posebno značajno jer svjedočimo da skoro svaki put kada zaduva malo jači vjetar, u nekom od drvoreda se sruši stablo.

Stabla se uklanjaju prema preporukama iz studije ili na osnovu vizuelne kontrole, a na mjestima posječenih stabala se sade nova.

“Npr. u Ulici Mladena Stojanovića imamo podignute mlade drvorede u nizovima, a sukcesivna zamjena se radi i na drugim lokacijama. U Aleji Svetog Save je godinama rađena sukcesivna zamjena drveća tako da se poboljšala starosna struktura drvoreda , te prosječna procjenjena starost u ovom drvoredu iznosi 35 godina”, kažu u Gradskoj upravi.

U gradu je posljednjih godina izgrađeno u nekoliko mladih drvoreda u Gundulićevoj, zatim u ulicama Gavre Vučkovca, Olimpijskih pobjednika, Milutina Milankovića, Zdrave Korde, Braće Pišteljića, Bulevaru Srpske vojske itd. Mladi drvoredi su u dobrog zdravstvenog stanja iako trpe oštećenja zbog suše, građevinskih radova, zaslanjenosti zemljišta u blizini saobraćajnice, a često na meti huligana.

Bilo da im štete ili ih štite, svi se slažu da su drvoredi i gradsko zelenilo jedno od glavnih obilježja i zaštitni znak Banjaluke.

(Mondo)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.