”Uklanjamo starija stabla, sadimo nova”

jesen

Početkom novembra u drvoredu Ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića u Banjaluci zasađeno je novo drveće jer ranije posađena stabla nisu baš dobro napredovala.

Odjeljenje za komunalne poslove na prazna mjesta u ovom drvoredu zasadilo je nove sadnice, i to ukupno 40 sadnica “globoznog jasena”. Mnogim građanima za oko je zapalo da su mlada stabla u pojasu u blizini saobraćajnice u lošem stanju, sa suvim i nerazvijenim krošnjama.

U Gradskoj upravi ranije nam je objašnjeno da je taj dio drvoreda od Narodnog pozorišta RS do zgrade Pošte “najniže dekorativne vrijednosti” da tu dominiraju stabla “kuglastog mlječa”, a da studije predlaže zamjenu sa nekom drugom otpornijom vrstom uz obavezno poboljšanje zemljišnih uslova za rast stabla.

“Preporuka je proširenje otvora za sadnju, totalna zamjena supstrata, uvođenje sistema za navodnjavanje itd”, stoji u odgovoru Gradske uprave na pitnje o stanju drvoreda u centralnoj gradskoj ulici.

Drvored u segmentima

Pojašnjeno je da je drvored u Ul. Kralja Petra 1 Karađorđevića u dekorativnom smislu potrebno posmatrati u više segmenta i to: prvi dio od nove zgrade Vlade do zgrade Narodne skupštine, zatim dio od Pozorišta do zgrade Pošte, treći dio od zgrade Pošte do hotela Palas i četvrti dio od hotela Palas do ulice Skendera Kulenovića. U prvom dijelu je riječ o drvoredu visoke dekorativnosti, sa značajnim učešćem odraslih zdravijih stabala.
Po svojoj dekorativnosti u jesenjem period se ističe drvored koprivića u Ulici Majke Jugovića preko Venecija mosta.

Analize zdravstvenog stanja drvoreda u Banjaluci je rađena 2001. i 2016. godine u nekoliko gradskih drvoreda, a planirana je izrada studije i za ostale. Nadležni kažu da se u drvoredima sa starijim stablima već godinama radi postepena sukcesivna zamjena dotrajalih sa mladim stablima.

Оvo je posebno značajno jer svjedočimo da skoro svaki put kada zaduva malo jači vjetar, u nekom od drvoreda se sruši stablo.

Stabla se uklanjaju prema preporukama iz studije ili na osnovu vizuelne kontrole, a na mjestima posječenih stabala se sade nova.

“Npr. u Ulici Mladena Stojanovića imamo podignute mlade drvorede u nizovima, a sukcesivna zamjena se radi i na drugim lokacijama. U Aleji Svetog Save je godinama rađena sukcesivna zamjena drveća tako da se poboljšala starosna struktura drvoreda , te prosječna procjenjena starost u ovom drvoredu iznosi 35 godina”, kažu u Gradskoj upravi.

U gradu je posljednjih godina izgrađeno u nekoliko mladih drvoreda u Gundulićevoj, zatim u ulicama Gavre Vučkovca, Olimpijskih pobjednika, Milutina Milankovića, Zdrave Korde, Braće Pišteljića, Bulevaru Srpske vojske itd. Mladi drvoredi su u dobrog zdravstvenog stanja iako trpe oštećenja zbog suše, građevinskih radova, zaslanjenosti zemljišta u blizini saobraćajnice, a često na meti huligana.

Bilo da im štete ili ih štite, svi se slažu da su drvoredi i gradsko zelenilo jedno od glavnih obilježja i zaštitni znak Banjaluke.

(Mondo)

Srpska dijaspora na forumu u Banjaluci

Stotinu uglednih predstavnika Srba iz više od 26 zemalja svijeta okupilo se na prvom forumu dijaspore u Banjaluci. Svi sa istim ciljem- bolja saradnja sa Srpskom i Srbijom.

Peti dan potrage za nestalom Dušicom Božić

Policijski službenici, vatrogasci, ronilački tim Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske, rodbina, prijatelji i mještani Laktaša peti dan aktivno tragaju za nestalom tridesetogodišnjom Dušicom Božić iz Laktaša.

Čistka u Udruženju društava za osiguranje zbog nelegalnih popusta

Skupština Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske isključila je iz svog članstva “Osiguranje Garant” iz Brčkog zbog kršenja smjernica koje je donijela Agencija za osiguranje RS, a kojim se zabranjuju bilo kakvi nelegalni popusti pri registraciji automobila.

Praznik za ljubitelje šarplaninaca

Izložba šarplaninaca, koja će okupiti više od 100 pasa ove rase, trebalo bi da bude održana u nedjelju na terenu Vodenog parka “Akvana” sa početkom u deset časova.

Radnici Toplane ne žele ni da čuju za otpremnine

Sindikalna organizacija “Toplane” najavila je u petak radikalne mjere u slučaju da neko do radnika ovog preduzeća dobije otkaz, dok gradonačelnik Igor Radojičić poručuje da je neminovno smanjenje broja zaposlenih jer se radi o propaloj firmi sa dugom od oko 90 miliona KM.

Cvijanović: Dijaspora važan resurs Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je dijaspora važan resurs Republike Srpske, jer su to ljudi koji mogu da doprinesu, ne samo sadašnjim, nego i budućim procesima u Republici Srpskoj.