Ulice bez naziva i kuće bez broja u Banjaluci odlaze u prošlost: Imena i za sokake u selima

Gradska uprava Banjaluka će konačno udovoljiti zahtjevu seoskih mjesnih zajednica da dobiju imena ulica, pa bi adresa poput Karanovac b.b. trebalo da ode u prošlost.

Osim Karanovca, bez imena i broja su i pojedine ulice u Dragočaju i Prijakovcima, te će Gradska uprava Skupštini grada predložiti da ovaj problem bude riješen. Tako bi olakšali snalaženje prije svega poštarima, ali i službi hitne pomoći, gdje kažu da se dešavalo da izgube dragocjeno vrijeme tražeći kuće bez adrese i broja.

Predsjednik MZ Karanovac Boško Vuksan kaže da njihovo naselje nije seosko, nego se naslanja na grad, pa je zbog toga još veća sramota što žive kao u 19. vijeku.

– Godinama tražimo da našim ulicama dodijele bilo kakva imena i brojeve, jer se brojna domaćinstva od ukupno 3.500 na području Karanovca, Jagara i Ducipolja vodi bez broja – kaže Vuksan.

Dodaje da imaju sreće, jer je poštar iz njihovog mjesta, pa zna skoro 90 odsto komšija, a inače bi im pošta kasnila po mjesec dana.

Isti problem mučio je mještane prigradskih naselja koja su porasla preko noći, kao što su Kuljani ili Priječani, gdje su konačno postavljene table sa imenima ulica i kućni brojevi.

– Taksistima je mnogo olakšan posao, ali se još teško snalazimo zbog malih ulica. Neki putevi u Saračici i Pavlovcu su nedavno dobili imena, pa sam ih ucrtao na karti grada dok ih ne upamtim – kaže taksista Dragan Purišić i dodaje da bi trebalo ažurirati i izdati nove mape grada.

U Gradskoj upravi kažu da trenutno imaju pet zahjteva za dodjeljivanje novih imena ulica i to samo u gradskim naseljima. Promjenu imena pet ulica tražili su u Laušu, Petrićevcu i Starčevici i to će biti završeno do kraja godine.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je da će se posebna, stručna komisija pozabaviti imenima ulica, kao ona koju je imao prethodni gradonačelnik.

– Nisam još formirao novu komisiju, ali ona nam je svakako potrebna. Već ima nekih inicijativa, tako da ćemo to i učiniti, jer neko mora biti formalni predlagač naziva ulica i analizirati više prijedloga koji su došli – rekao je Radojičić.

U skupštinskoj komisiji za imena ulica opet su nezadovoljni, jer ne mogu da učestvuju u radu stručne komisije, već samo da prihvate ili odbiju prijedlog koji oni izaberu.

– To će nas čekati i ubuduće i nećemo uticati na izbor prijedloga. Dešavalo se da me ljudi iz Boračke organizacije zaustave na ulici i negoduju što nismo podržali njihov prijedlog da ulica dobije ime po nekom borcu Vojske Republike Sprske, a prijedlog do nas nije ni stigao – rekao je potpredsjednik Komisije Milenko Jaćimović.

Dodaje da će zahtijevati da njihov predstavnik učestvuje u radu gradonačelnikove komisije, da bar budu u toku koji prijedlozi su razmatrani.

– Tako ćemo bar imati mogućnost da građanima, savjetima mjesnih zajednica i javnosti kažemo da li je neki prijedlog razmatran i zbog čega nije prošao – rekao je Jaćimović i dodao da podržava prijedloge da se mijenjaju i sadašnja imena ulica, kako bi dobila ime po zaslužnim građanima.

Mape stare i neažurirane

Veliki problem posjetiocima, ali i stanovnicima najvećeg grada Srpske predstavlja i neažurirana mapa sa nazivima ulica, koja se nalazi na sajtu Gradske uprave. Žale se da mnoge ulice, koje su nedavno dobile svoje nazive, nisu upisane u onlajn mapu, zbog čega im je otežano snalaženje. Prema dostupnim informacijama, Grad je ovu mapu posljednji put ažurirao krajem 2015. godine. Zašto se čeka na obnavljanje i unošenje novih podataka, te da li imaju podatke koliko ulica nije ucrtano, nismo saznali, jer iz Gradske uprave nisu odgovorili na ta pitanja.

(blic.rs)

Banjalučki Borac na korak do titule

Sedam kola prije kraja sezone, Banjalučani imaju ogromnih 15 bodova prednosti ispred najbližeg pratioca, Podrinja iz Janje. Banjalučki Borac sinoćnjim trijumfom protiv Drine iz Zvornika 1:0, stekao je ogromnih 15 bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca i na pragu je plasmana, odnosno povratka u Premijer ligu BiH. Tim Vuleta Trivunovića na Gradskom stadionu slavio je

Banjaluka: devet godina zaredom kiša za 1. maj

Od 2000. godine do danas tokom čak devet godina za 1.maj u Banjaluci je padala kiša. U Hidrometeorološkom zavodu RS su zabilježili da je kišno vrijeme za prvomajske praznike u najvećem gradu RS bilo u posljednje tri godine, a 2016. je bilo i hladno. To je bio i najhladniji 1. maj od 2000. godine. Međutim,

Sutra privremena obustava saobraćaja u centru Banjaluke radi protestne šetnje

Banjaluka – U Banjaluci će sutra biti na snazi privremena obustava saobraćaja zbog mirne protestne šetnje koju je najavio Savez sindikata Republike Srpske, saopšteno je iz Policijske uprave /PU/ Banjaluka. Privremena obustava saobraćaja biće na snazi na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa Alejom Svetog Save.

Dodik: RS bi mogla pokušati da ospori dijelove ugovora s ‘Arselor Mitalom’

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi Srpska mogla pokušati da pred sudom ospori dijelove ugovora potpisane sa “Arselor Mitalom” 2004. godine, jer je on potpuno nepovoljan za Republiku, ukoliko ta kompanija pokrene arbitražni spor zbog prodaje državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”. Dodik je rekao da Republika Srpska

Dodik: Pravosuđe BiH u funkciji stereotipa, a ne pravde

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra nedopustivim ignorantsko ponašanje federalnih i kantonalnih vlasti u Sarajevu prema stradanju pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine, naglasivši da je još poraznija činjenica da ovaj podmukli zločin nikada nije dobio sudski epilog, a porodice žrtava bar moralnu satisfakciju. “To naravno govori o Bosni. Dobrovoljačka

Mercedes udario u kamion i otkinuo mu točak

BANJALUKA – Na starom putu Banjaluka – Gradiška dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko vozilo mercedes i kamion. Nezgoda se, kako nezvanično saznajemo, dogodila oko 11 časova kada je putničko vozilo udarilo u kamion koji je šlepalo drugo teretno vozilo. Tom prilikom, od siline udara, sa kamiona je otpao točak. Nezvanično, u

Radionica za programere biće održana u junu

Socijalno-edukativni centar SEC počeo je sa upisom, polaznika na radionicu namijenjenu zaposlenima u IT sektoru, koja će biti održana 3. juna u 10 časova. “Biće razgovora o motivaciji, zadržavanju radnika u firmi kao i povećanju produktivnosti” – saopštili su iz SEC-a. (Unoradiobl.com)