Umjetnost prevazišla jezičku barijeru

trudna prica predstava

Predstavom “Trudna priča” teatra “Komedija” iz Skoplja, rađenoj po tekstu Blagice Sekuloske i u režiji Lidije Dedović, koja je u četvrtak uveče odigrana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), počeo je takmičarski program 20. Teatar festa “Petar Kočić”.

Iako se neposredno pred početak predstave činilo da će u sali ostati dosta upražnjenih mjesta, studenti Akademije umjetnosti i oni kojima je pozorište iskonska potreba ispunili su salu, svjetla su ugašena i magija je mogla da počne.

Kako je nedostatak publike prevaziđen, tako je i nedostatak pažnje, posebno izražen u prvih dvadesetak minuta predstave zbog titla i makedonskog govora na tri različita akcenta, kod onih koji su došli bivao sve manji.

Što je predstava više odmicala, više smo se razumjeli, komentar je koji je publika nakon komada na okruglom stolu upućivala glumcima.

Jelena Žugić, Elizabeta Stefanovska, Eva Skenderovska, Žaklina Petrovska, Valentin Kostadinovski – Tino, Atanas Atanasovski, Žarko Dimoski, Ilija Ilioski, Stole Micov i Edmond Sotir prvi put gostujući u Banjaluci ovdašnjoj publici prenijeli su veseo makedonski duh, te pružili jedan inteligentan humor i vješto upakovanu mješavinu žanrova.

Radnja prati tri makedonske heroine Lenče, Cvetu i Nedu, koje iz tri različita vremena dolaze na kliniku za vještačku oplodnju u 2032. godinu. Sam tekst je aluzija na tri makedonske drame “Makedonska krvava svadba”, “Begalka” i “Crnila”, u kojima glavne protagonistkinje nisu imale djecu, te su u ovoj priči poželjele da ih dobiju.

Kroz odnos prema tradiciji, ne štedeći staro, predstava preispituje političke i moralne vrijednosti novog vremena, čije je oličenje dr Kata. Nju igra Jelena Žugić, ujedno direktor i osnivač teatra “Komedija”.

“Naspram tri djevojke koje imaju želju da ostanu trudne, postoji žena, trostruko starija, i govori da za djecu ima vremena. Kakva ljubav? Ljubav je da sama doktoriraš, sama se zaposliš i sama odlučiš kada ćeš da rađaš. Vjerovatno je to stav savremenog života”, prokomentarisala je svoj lik nakon predstave Žugićeva, ističući da je suštinski ovo jedna ženska predstava koja, u vremenu gdje sve postaje vještačko, upućuje na boljeg čovjeka, društvo, sreću.

Prije ovog komada na sceni “Petar Kočić” u okviru Teatar festa počeo je i Festival monodrame mladog glumca.

Pažnju publike energijom i glasom izvodeći srpske epske pjesme sa Kosmeta izazvala je mlada glumica Đurđa Vukašinović. Ona je u režiji Belinde Božičković i produkciji teatra “Mačak” iz Banjaluke izvela komad “Kosovo, o, čudesa Božjih sudbina”, a glas za istu pozajmio je i Goran Jokić, glumac NP RS.

(Nezavisne)

“Aerodromu Banjaluka” oprema vrijedna 70. 000 KM

Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd donirao je “Aerodromu Banjaluka” transportni sistem u vrijednosti 70.000 KM. Ugovor o donaciji danas su potpisali vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma “Nikola Tesla” Saša Vlaisavljević i generalni direktor “Aerodroma Banjaluka” Miroslav Janjić u prisustvu ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića. Trninić je nakon potpisivanja novinarima u Banjaluci rekao da

Na Teatar festu “Petar Kočić” odigrana predstava “Novo doba”

Predizborna kampanja i njene laži, prljave igre privatizacije, tajkuni, emigracija, ratni zločini, korporacije koje zarađuju utajom poreza, uništene karijere univerzitetskih profesora naspram mladih i nadobudnih karijerista koji umjesto znanja o poslu znaju kako prevariti, ucijeniti, podvaliti, nemogućnost običnog, normalnog života u vremenu tranzicije, samo su neke od tema komada “Novo doba”. Ova predstava za koju

Grad Banjaluka razmatra ideju da centar zatvori za automobile: Pješaci žele da glavna ulica nedjeljom postane šetalište

Iz Gradske uprave najavljuju da će ozbiljno analizirati dugogodišnju želju Banjalučana da Ulica kralja Petra Prvog Karađorđevića postane šetališna zona. Građani, posebno pješaci, odavno već traže da se, kao u mnogim velikim gradovima, zabrani saobraćaj u centru grada i ulica od Pozorišta do Palasa postane šetalište. Ovu inicijativu građana ponovo je juče nadležnima predočila odbornica

Prikupljanje pomoći za oboljelu od leukemije

Organizacija “Kolo srpskih sestara” pokrenula je humanitarni broj 1415 za pomoć u liječenju Olge Predojević koja boluje od mijeloične hronične leukemije. – Olgi je potrebna transplantacija koštane srži od nesrodnog donora koja može da se uradi samo u bolnici u Istanbulu. Operacija košta 130.000 evra. Nedavno joj je preminuo suprug, a ona je majka dva

Povratak nekadašnjoj praksi organizovanja događaja: Banski dvor širom otvoren umjetnicima

Predstavnici Inicijative građana „Kultura kulturi“ razgovarali su sa v. d. direktora KC Banski dvor, Mladenom Matovićem, o uređenju zapuštenog i neiskorišćenog prostora KC Banski dvor. Tom prilikom uočeno je i nekoliko paralela između ciljeva Inicijative građana „Kutura kulturi“ i novog koncepta rada KC Banski dvor, jer se upravo jedna od prvih najavljenih programskih aktivnosti Matovića