Umjetnost prevazišla jezičku barijeru

trudna prica predstava

Predstavom “Trudna priča” teatra “Komedija” iz Skoplja, rađenoj po tekstu Blagice Sekuloske i u režiji Lidije Dedović, koja je u četvrtak uveče odigrana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), počeo je takmičarski program 20. Teatar festa “Petar Kočić”.

Iako se neposredno pred početak predstave činilo da će u sali ostati dosta upražnjenih mjesta, studenti Akademije umjetnosti i oni kojima je pozorište iskonska potreba ispunili su salu, svjetla su ugašena i magija je mogla da počne.

Kako je nedostatak publike prevaziđen, tako je i nedostatak pažnje, posebno izražen u prvih dvadesetak minuta predstave zbog titla i makedonskog govora na tri različita akcenta, kod onih koji su došli bivao sve manji.

Što je predstava više odmicala, više smo se razumjeli, komentar je koji je publika nakon komada na okruglom stolu upućivala glumcima.

Jelena Žugić, Elizabeta Stefanovska, Eva Skenderovska, Žaklina Petrovska, Valentin Kostadinovski – Tino, Atanas Atanasovski, Žarko Dimoski, Ilija Ilioski, Stole Micov i Edmond Sotir prvi put gostujući u Banjaluci ovdašnjoj publici prenijeli su veseo makedonski duh, te pružili jedan inteligentan humor i vješto upakovanu mješavinu žanrova.

Radnja prati tri makedonske heroine Lenče, Cvetu i Nedu, koje iz tri različita vremena dolaze na kliniku za vještačku oplodnju u 2032. godinu. Sam tekst je aluzija na tri makedonske drame “Makedonska krvava svadba”, “Begalka” i “Crnila”, u kojima glavne protagonistkinje nisu imale djecu, te su u ovoj priči poželjele da ih dobiju.

Kroz odnos prema tradiciji, ne štedeći staro, predstava preispituje političke i moralne vrijednosti novog vremena, čije je oličenje dr Kata. Nju igra Jelena Žugić, ujedno direktor i osnivač teatra “Komedija”.

“Naspram tri djevojke koje imaju želju da ostanu trudne, postoji žena, trostruko starija, i govori da za djecu ima vremena. Kakva ljubav? Ljubav je da sama doktoriraš, sama se zaposliš i sama odlučiš kada ćeš da rađaš. Vjerovatno je to stav savremenog života”, prokomentarisala je svoj lik nakon predstave Žugićeva, ističući da je suštinski ovo jedna ženska predstava koja, u vremenu gdje sve postaje vještačko, upućuje na boljeg čovjeka, društvo, sreću.

Prije ovog komada na sceni “Petar Kočić” u okviru Teatar festa počeo je i Festival monodrame mladog glumca.

Pažnju publike energijom i glasom izvodeći srpske epske pjesme sa Kosmeta izazvala je mlada glumica Đurđa Vukašinović. Ona je u režiji Belinde Božičković i produkciji teatra “Mačak” iz Banjaluke izvela komad “Kosovo, o, čudesa Božjih sudbina”, a glas za istu pozajmio je i Goran Jokić, glumac NP RS.

(Nezavisne)

Objavljeni rezultati prijemnog ispita

Univerzitet u Banjaluci objavio je danas preliminarne rezultate prijemnog ispita za upis nove generacije studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2017/2018. godini, a primljena su 2.193 kandidata.

“Toplana” nastavlja s lošom praksom: Ne daju potrošačima da se odjave sa mreže

U “Toplani” je trenutno na čekanju oko 500 zahtjeva za isključenje sa mreže, tvrde upućeni, ali iz tog preduzeća ni ove sezone ne dozvoljavaju odjavu grijanja. Problemi sa plaćanjem, ali i loša usluga neki su od razloga zbog kojih potrošači više ne žele da ih grije ovo preduzeće. – Zahtjev sam predala po završetku grijne

Ljubav na banjalučkom tranzitu: Tamara, volim te

Apsolutni hit među mladim parovima su javne prosidbe. Banjalučki budući mladenci gotovo se utrkuju u smišljanju što originalnijeg scenarija za najvažnije “DA”, što nerijetko privlači i pažnju medija. Ovaj trend, inspirisao je pojedine medije, pa je tako Banjaluka u jednom momentu označena i kao grad ljubavi. Zabilježili smo i zanimljivu fotografiju tokom dana na banjalučkom tranzitu.

(VIDEO) U svijetu po svojoj mjeri Vanja Mišić predstavlja singl „Leptiri i kornjače“!

Emocijama, srcem i „Prstima“ Vanja Mišić ušla je na glazbenu scenu prošlog proljeća i svojim notama zasluženo ostala u ušima brojne publike i zauzela brojne glazbene top ljestvice! Svoj lični pečat sada nam predstavlja i u svojem novom spotu i singlu „Leptiri i kornjače“ koji je baš poput nje – razigran, maštovit i bezbrižan. -“Leptiri