Univerzitet u Banjaluci partner Naftne industrije Srbije i Ruskog doma

unibl rektor

U Banjaluci je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji Univerziteta u Banjaluci i Društva za istraživanje, proizvodnju, preradu, distribuciju i promet nafte i naftnih derivata i istraživanje i proizvodnju prirodnog gasa Naftne industrije Srbije (NIS) Novi Sad.

U Rektoratu banjalučkog Univerziteta istovremeno je potpisan i Sporazum o saradnji sa Predstavništvom federalne agencije za pitanja Zajednice nezavisnih država, sunarodnika u rasijanju i za međunarodnu društvenu saradnju (Rossotrudničestvo) u Srbiji i Ruskim centrom za nauku i kulturu “Ruski dom” u Beogradu.

Sporazum i memorandum potpisali su rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga, zamjenik generalnog direktora NIS-a Andrej Šibanov i rukovodilac Predstavništva “Rossotrudničestva” u Srbiji i direktor “Ruskog doma” u Beogradu Nadežda Kuščenkova.

Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga je ocijenio da će potpisivanje ovih dokumenata pomoći toj visokoškolskoj ustanovi u realizaciji strateških ciljeva.

“NIS daje sjajnu podršku obrazovanju, nauci i istraživanjima u Srbiji, gdje su dobitnici Svetosavske nagrade zbog svog društveno odgovornog angažovanja u podršci obrazovanju. Oni su prepoznali naš univerzitet kao dobrog partnera i nadam se da ćemo u narednom periodu proširiti saradnju koja je već postojala”, rekao je Mataruga.

On je s tim u vezi izrazio nadu da će najbolji inženjeri NIS-a držati predavanja ovdašnjim studentima i da će banjalučki visokoškolci, nastavnici i saradnici imati priliku za praktično usavršavanje u toj kompaniji.

Mataruga je dodao da će akcenat u saradnji biti stavljen i na promociju ruskog jezika u Srpskoj i BiH, kao i organizovanja takmičenja đaka iz fizike, matematike, hemije i ruskog jezika.

Zamjenik generalnog direktora NIS-a Novi Sad Andrej Šibanov je rekao da ta kompanija već pet godina sprovodi program “Energija znanja” u saradnji sa više od 40 naučno-obrazovnih institucija.

“Potpisivanjem memoranduma nastavljamo ovu saradnju u smerovima podrške obrazovanju i zapošljavanju studenata koji odgovaraju našim zahtevima. Nadamo se da će se studenti iz Srpske pridružiti našem programu”, rekao je Šibanov i dodao da u okviru ovog programa stipendiraju više od 90 studenata.

Zamjenik direktora Ruskog doma u Beogradu Jevgenije Djomin izrazio je uvjerenje da će ovi sporazumi dati novi podsticaj razvoju obrazovanja, razmjeni studenata i promociji ruskog jezika i kulture u Srpskoj.

“Drago nam je što ovdje, kao i u Srbiji, postoji velika želja za izučavanjem ne samo ruskog jezika, već i ruske kulture i istorije”, rekao je Djomin.

Potpisivanju Memoranduma i Sporazuma prisustvovali su i prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Biljana Antunović, te dekani više banjalučkih fakulteta.

(Srna)

Starije osobe bez osnova zakinute za besplatno liječenje

Ustavni sud RS ocijenio je da odredba, prema kojoj se osiguranicima starijim od 65 godina zdravstvene knjižice bez uplaćenih doprinosa ovjeravaju samo u slučaju socijalne potrebe, nije u skladu s Ustavom Srpske i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Tradicionalni pohod na Dimitor

Planinarsko društvo “Kozara” organizuje u nedjelju odlazak na posljednju zimsku akciju ove uspješne sezone. Riječ je o pohodu na Dimitor, koji organizuje planinarsko-ekološko društvo “Vidik” iz Mrkonjić Grada.

Igrači KK Borac neće da igraju dok se ne usvoje njihovi zahtjevi

Igrači KK Borac Banja Luka neće odigrati utakmicu u nedjelju protiv KK Varda, ukoliko se njihovi zahtjevi ne usvoje i kažu da je sramotno na tu utakmicu poslati juniore, što predstavlja veliko poniženje kako za Klub, tako i za grad od 200.000,00 stanovnika.