Univerzitet u Banjaluci partner Naftne industrije Srbije i Ruskog doma

unibl rektor

U Banjaluci je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji Univerziteta u Banjaluci i Društva za istraživanje, proizvodnju, preradu, distribuciju i promet nafte i naftnih derivata i istraživanje i proizvodnju prirodnog gasa Naftne industrije Srbije (NIS) Novi Sad.

U Rektoratu banjalučkog Univerziteta istovremeno je potpisan i Sporazum o saradnji sa Predstavništvom federalne agencije za pitanja Zajednice nezavisnih država, sunarodnika u rasijanju i za međunarodnu društvenu saradnju (Rossotrudničestvo) u Srbiji i Ruskim centrom za nauku i kulturu “Ruski dom” u Beogradu.

Sporazum i memorandum potpisali su rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga, zamjenik generalnog direktora NIS-a Andrej Šibanov i rukovodilac Predstavništva “Rossotrudničestva” u Srbiji i direktor “Ruskog doma” u Beogradu Nadežda Kuščenkova.

Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga je ocijenio da će potpisivanje ovih dokumenata pomoći toj visokoškolskoj ustanovi u realizaciji strateških ciljeva.

“NIS daje sjajnu podršku obrazovanju, nauci i istraživanjima u Srbiji, gdje su dobitnici Svetosavske nagrade zbog svog društveno odgovornog angažovanja u podršci obrazovanju. Oni su prepoznali naš univerzitet kao dobrog partnera i nadam se da ćemo u narednom periodu proširiti saradnju koja je već postojala”, rekao je Mataruga.

On je s tim u vezi izrazio nadu da će najbolji inženjeri NIS-a držati predavanja ovdašnjim studentima i da će banjalučki visokoškolci, nastavnici i saradnici imati priliku za praktično usavršavanje u toj kompaniji.

Mataruga je dodao da će akcenat u saradnji biti stavljen i na promociju ruskog jezika u Srpskoj i BiH, kao i organizovanja takmičenja đaka iz fizike, matematike, hemije i ruskog jezika.

Zamjenik generalnog direktora NIS-a Novi Sad Andrej Šibanov je rekao da ta kompanija već pet godina sprovodi program “Energija znanja” u saradnji sa više od 40 naučno-obrazovnih institucija.

“Potpisivanjem memoranduma nastavljamo ovu saradnju u smerovima podrške obrazovanju i zapošljavanju studenata koji odgovaraju našim zahtevima. Nadamo se da će se studenti iz Srpske pridružiti našem programu”, rekao je Šibanov i dodao da u okviru ovog programa stipendiraju više od 90 studenata.

Zamjenik direktora Ruskog doma u Beogradu Jevgenije Djomin izrazio je uvjerenje da će ovi sporazumi dati novi podsticaj razvoju obrazovanja, razmjeni studenata i promociji ruskog jezika i kulture u Srpskoj.

“Drago nam je što ovdje, kao i u Srbiji, postoji velika želja za izučavanjem ne samo ruskog jezika, već i ruske kulture i istorije”, rekao je Djomin.

Potpisivanju Memoranduma i Sporazuma prisustvovali su i prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Biljana Antunović, te dekani više banjalučkih fakulteta.

(Srna)

Počinje izdavanje đačkih mjesečnih karata

S obzirom na to da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS izmirilo većinu obaveza, prevoznici će izdavati mjesečne karte za sve učenike i prosvjetne radnike u osnovnim školama.

Četiri Banjalučanina sređuju stazu do Trešnjika

Do četiri sata na poslu, a onda trimer i grablje u ruke i lagano na stazu od Srpskih Toplica do izletišta Trešnjik. Tako dane poslije posla provode četiri mladića iz planinarskogg kluba “Samit”.

Bez struje 11 ulica u Banjaluci

Zbog izvođenja radova na elektromreži sutra od 8.30 do 14.30 struje neće imati dijelovi naselja Obilićevo i Starčevica.

Šokantno: Izujedana beba u banjalučkom vrtiću

Slike sve govore. Jednogodišnja djevojčica je do te mjere izujedana u banjalučkom vrtiću “Tijana” da je njen otac jedva smogao snage da nam ih pokaže. Po leđima ugrizi, ušna resica krvava.