Uvijek odan Borcu: U Banjaluci preminuo Smail Alagić

Tiho, jedan za drugim odlaze “borčevci”. Oni pravi, iskreni odani. Otišao je i dobri čovjek, fudbalski zaljubljenik, Smail Alagić Alaga. Preminuo je nakon kratke i teške bolesti u svojoj Banjaluci, u 77. godini.

Svoju mladost podario je fudbalu. Počeo je da igra u prijedorskoj Mladosti, da bi po dolasku u Banaluku stigao u mlađe kategorije banjalučkog drugoligaša i već tad nagovijestio da će Borac u njemu dobiti odličnog fudbalera.

Tako je i bilo.

Kada je davne 1963. zaigrao za prvu ekipu Borca, crveni dres, sa mnogo ljubavi, nosio je do kraja svoje karijere – 1971. godine.

Za sve to vrijeme Alagić je bio standardni, nezamjenjivi prvotimac. Krasila ga je velika borbenost, disciplina u igri, bio je nenadmašan u vazdušnim duelima.

Sa Borcem je uglavnom vojevao drugoligaške bitke, da bi u sezoni 1969/70. bio učesnik onih čuvenih čačanskih kvalifikacija u kojima su Banjalučani po drugi put izborili status jugo-prvoligaša.

Alagićev udio u tom fudbalskom uspjehu bio je ogroman. Bio je stub odbrane, zaustavljao je zajedno sa Jantoljakom, Pelcom, Gavrilovićem, Odićem, Kušmićem sve nalete rivala. Svoju karijeru završio je nastupima u prvoligaškom fudbalskom društvu.

I kad je prestao sa aktivnim igranjem opet je ostao u – Borcu! Ovog puta u ulozi, učitelja, pedagoga, trenera. Radio je u početkom sa mlađim kategorijama; brojni su talenti koje je dobri Alaga „izbrusio“ i izveo na fudbalsku scenu.

Bio je, baš kao i igrač, disciplinovan, ali i izuzetno strog, ali pravičan. Za njega je samo jedno mjesto bilo mjerilo – fudbalski teren. Oni koji su znali ostajali su, oni koji nisu, morali su otići.

Radeći u stručnom štabu Borca bio je odan i vijeran saradnik. U njega su se svi treneri mogli pouzdati, znali su da ih Alaga nikad neće iznevjeriti.

I nije.

Bio je pomoćnik Bobiju Spasojeviću kad je Borac u onoj jugo-eliti zauzeto šesto mjesto, bio je zajedno sa Nenom Gavrilovićem saradnik Husnije Fazlića kada su Banjalučani osvojili Kup Jugoslavije, bio je u tandemu sa Vladicom Popovićem kada je klub ostvario svoj najveći uspjeh, osvajanjem četvrtog mjesta u šampionatu Jugoslavije… Radio je sa Mirkom Bazićem, Ilijom Miljušem, Josipom Kužeom, Zoranom Smileskim, Stankom Poklepovićem…

I kad je otišao iz Banjaluke, iz Borca, Alaga je ostao srcem i dušom “borčevac”.

Nikad ga nije zaboravio.

I Borac ne bi trebao da zaboravi svoga Alagu. Ne bi trebao…

Ali…

Oni koji su ga poznavali, gledali kao fudbalera, sigurno će ga čuvati u lijepoj uspomeni.

Jer je Smail Alagić Alaga bio pravi “borčevac”.

Takvih, je na žalost, sve manje.

Smail Alagić će biti sahranjen u subotu, 7. oktobra, u 14 časova na Novom groblju – Pobrđe u Banjaluci.

(EuroBlic)

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi.

Dujaković o BL animaciji: Desiće se velike stvari

Deseti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” održaće se od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu RS, što je odlična prilika da o banjalučkoj kulturi i filmu popričamo sa direktorom ovog festivala Goranom Dujakovićem…

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je