(VIDEO) Spektakl ždralova na nebu iznad Banjaluke

Ako ste ovih dana čuli karakterističan zvuk i pogledali prema nebu iznad Banjaluke  mogli ste da ugledate predivna jata ptica.

Jata ždralova svake godine u isto vrijeme lete na jug. Snimak jednog takvog fascinantnog preleta poslala nam je čitateljka našeg portala.

S obzirom da je jedan od njihovih puteva dolina Vrbasa, uvijek prelete preko Banjaluke napuštajući nebo iznad panonske ravnice.

Ždral je ptica koja tokom leta gnijezdi u močvarama i vlažnim područijima sjeverne i istočne Evrope i po Sibiru, a pred zimu se okupljaju u velika jata i sele u sjevernu Afriku i dolinu Nila.

Nučna istraživanja, posmatranja i satelitsko praćenje pokazali su da ove ptice koriste tri glavne putanje kroz Evropu: Atlansku, Crnomorsku i Jadransku, koja prelazi preko Balkana.

Ždralovi su jako izdržljive ptice i često, bez zadržavanja prelaze put od preko 1.000 km. Nekad se ždral gnezdio širom Evrope, pa i u BiH, ali je istrebljen, a danas na njega podsećaju samo razni lokaliteti sa imenima „Ždralovo“, „Ždralovac“ i sl., koji su raštrkani većinom po ravnicama i kraškim poljima.

(ATV)

U nedjelju koncert „Pobijedimo Laforu“

U nedjelju, 18. marta, sa početkom od 20.00 časova, u Banskom dvoru biće održan humanitarni koncert pod nazivom „Pobijedimo Laforu“.    Organizator koncerta je Gradski tamburaški orkestar, uz koga će učestvovati Gradski hor Jazavac, pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića.  Za ovu priliku je pripremljen bogat program, koji čine kompozicije popularne, evergrin, filmske muzike, ali i

Starčević priželjkuje trijumf

Fudbalerima Krupe duel sa širokobriježanima dolazi nakon minimalnog poraza od Željezničara na startu Lige za šampiona.