Vlada Srpske u rekonstrukciju bolnice uložila blizu 900.000 KM

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je Vlada Srpske uložila gotovo 900.000 KM u rekonstrukciju bolnice u Trebinju dodavši da su to prva ulaganja u obnovu ove zdravstvene ustanove u posljednjih više od pet decenija, od kada je počela sa radom. Golićeva je tokom današnje posjete trebinjskoj bolnici, čija je rekonstrukcija u toku, navela su ova ulaganja poklon Vlade Srpske gradu Trebinju.

Ona je istakla da nakon rekonstrukcije krova i fasade i postavljanja novih otvora u prvoj fazi, slijedi druga faza koja podrazumijeva novi način grijanja ovog objekta.

“Druga faza je instalisanje toplotnih pumpi, potpuno drugi i znatno skuplji sistem grejanja, za koje je Ministarstvo uspjelo da obezbijedi 50 odsto bespovratnih sredstava, a ostatak novca izdvojiće grad Trebinje”, navela je Golićeva.

Ona je istakla da je Ministarstvo iznijelo projekat energetske efikasnosti za cijelu BiH u ukupnom iznosu od 17,3 miliona dolara bespovratnih sredstava, ali pod uslovom da po pola iznosa ide u Republiku Srpsku i Federaciju BiH, odnosno da ne bude dosadašnji odnos 40 prema 60 u korist FBiH.

“Taj novac će se sa kofinansiranjem lokalnih zajednica i Vlade Republike Srpske trošiti isključivo za rekonstrukciju i energetsko opremanje svih javnih objekata, ne samo školskih i zdravstvenih”, rekla je Golićeva.

Rekonstrukcija bolnice Trebinje počela je 1. juna, a završetak radova planiran je u martu naredne godine, u koje će u okviru dvije faze biti uloženo ukupno 1.400.000 KM.

Direktor bolnice Trebinje Vaso Mijanović zahvalio je Vladi Srpske i Gradu Trebinju za izdvojena sredstva te podsjetio da su radovi u vezi sa projektom energetske efikasnosti počeli 1. juna i da će prva faza biti završena u decembru, a druga u martu naredne godine.

“Vlada Srpske je prepoznala značaj ulaganja u zdravstvo” naveo je Mijanović i podsjetio da prva faza u vrijednosti od 800.000 KM obuhvata izgradnju krova, otvora i obnavljanje fasade.

On je istakao da će u drugoj fazi, koja će koštati oko 600.000 KM, kompletna bolnica dobiti sistem grijanja i hlađenja i mašinske instalacije i solarne panele za grijanje vode.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je gradska vlast, kao odgovorna uprava, uspostavila snažan kontakt sa Vladom Srpske sa kojom će zajednički realizovati nekoliko projekata, poput rekonstrukcije zgrade trebinjske bolnice.

“Dobrom komunikacijom i saradnjom sa Vladom Srpske mnoge stvari u lokalnim zajednicama se mogu unaprijediti”, naveo je Petrović.

On je podsjetio da je grad Trebinje kandidovao i izgranju reciklažnog centra na gradskoj deponiji Obodina.

“Posredstvom nadležnog ministarstva i Fonda za zaštitu životne sredine definisane su potrebe i potezi kako bi se mogla obezbijediti oprema za selekciju, sortiranje i preradu otpada. Želimo da Trebinje bude čisto, a ne zapušteno, neosvijetljeno i prljavo, kao prethodnih godina”, rekao je Petrović.

On je dodao da je projektna dokumentacija dostavljena resornom minstarstvu da se razmotri finansijska konstrukcija, kako bi to pitanje bilo trajno riješeno.

“Ima još stvari koje treba riješiti, kao što je gradnja ekoloških dvorišta za selekciju otpada, edukacija djece i stanovništa o ovom pitanju. Ministarstvo će da pomogne i nabavku dodatne opreme i vozila za odvoz smeća, što ćemo zatražiti i posredstvom komunalnog preduzeća”, rekao je Petrović.

On je naglasio da će na taj način i takvom komunikacijom sa nadležnim institucijama Republike Srpske Trebinje biti čistije, bolje i privlačnije mjesto za življenje, što je interes svake vlasti.

Golićeva je prije posjete bolnici razgovarala sa rukovodstvom Grada Trebinja, a prisustvovala je i potpisivanju ugovora za projekat “Rehabilitacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Trebinju”.

Vrijednost ugovora je 1.665.773 evra, od čega je milion evra grant.

Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a ostatak su kreditna sredstva Evropske investicione banke (EIB).

(Srna)

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi.

Dujaković o BL animaciji: Desiće se velike stvari

Deseti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” održaće se od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu RS, što je odlična prilika da o banjalučkoj kulturi i filmu popričamo sa direktorom ovog festivala Goranom Dujakovićem…

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je