Vlatko Stefanovski nakon nastupa u Banjaluci: Nismo svjesni narušenosti tišine

Poznati makedonski gitarski virtuoz Vlatko Stefanovski u utorak veče održao je koncert u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Interesovanje za ovaj nastup bilo je veliko, a sam Stefanovski je istakao da mu je posebno zadovoljstvo što nastupa u jednom takvom prostoru.

“Odavno sam želio da sviram u ovoj sali u Banskom dvoru jer sam jedanput imao veoma kratak nastup i jako su mi se dopali sala, zvuk i akustika”, istakao je Stefanovski.

Nastup pred Banjalučanima iskoristio je za promociju novog albuma “Maternji jezik”, koji je objavio za izdavačku kuću “Croatia records”.

“Prvi put sam nakon toliko albuma snimio solistički album. Dugo sam mislio o tom albumu, ali nikada to nisam ubacio u neki okvir. Taj okvir je konačno napravljen. Na tom albumu su neke starije numere koje sam adaptirao u aranžmanskom smislu”, naglasio je Stefanovski.

Istakao je da je album već sada na tržištu, a da velika promocija po svim zemljama regiona počinje na proljeće naredne godine, te da će održati niz koncerata u salama kakvu posjeduje Banski dvor jer ona pruža izvanrednu inspiraciju i dobar zvuk.

Objasnio je da postoji jasan razlog zašto se okrenuo akustičnom stvaranju muzike.

“Ako moram da se pravdam zašto to radim – zato što smatram da u današnjoj civilizaciji nije samo vazduh zagađen, već je i tišina zagađena, i sve je manje tihih mjesta na planeti. Čak i da odaberete najdalju tačku na planeti, neki avion ili brod će proći pored vas i mi nismo svjesni koliko nam je narušena tišina, a samim tim mentalno i duhovno zdravlje. Zato pored svih tih galama, jakih pojačala i kafića sa svih strana, ja sam se odlučio za intiman pristup muzici i publici sa najjednostavnijim sredstvima”, istakao je Stefanovski.

Dodao je da promocija albuma “Maternji jezik” neće uticati na rad njegovog matičnog benda, i da publika i u budućnosti može očekivati niz nastupa širom regiona.

“Ovo sigurno neće staviti moj bend po strani. Mi i dalje sviramo i stvaramo. Ovo je samo druga strana u mojoj karijeri”, rekao je Stefanovski.

(Nezavisne)

(FOTO) Deset zlata za banjalučki PK BLOK

Plesni klub “Blok” iz Banjaluke, osvojio je 10 prvih mjesta na Međunarodnom plesnom takmičenju “Tuzla dance festival” koje je proteklog vikenda održano u Tuzli. Blok se na ovom takmičenju predstavio u kategorijama solo, duo i grupa.

Paušal za mobilnu telefoniju 500 KM

Naknada za jednu postavljenu baznu stanicu mobilne telefonije obračunavaće se paušalno, u iznosu od 500 KM mjesečno, ako odbornici 28. marta na sjednici Skupštine grada Banjaluka usvoje Prijedlog odluke o uslovima i visini naknade za korišćenje zemljišta, objekata i infrastrukture u vlasništvu grada za postavljanje baznih stanica mobilne telefonije.

Najviše pasa lutalica u Trapistima i Drakuliću

Higijeničarska služba najviše pasa lutalica nalazi u banjalučkim naseljima Trapisti, Drakulić i Krčmarice, a po gradu najviše oko nove pijace u Lazarevu, odakle se kreću prema centru, potvrđeno je u toj službi.