Za devet mjeseci 298 krađa struje

kradja struje

Uprkos zakonu koji je stupio na snagu u julu ove godine, kojim se krađa električne energije tretira kao krivično djelo, pojedini građani u RS i dalje nastavljaju da neovlašteno koriste električnu energiju.

“U prvih devet mjeseci 2017. godine otkriveno je 298 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije s ukupnom vrijednosti od 470.666 KM”, potvrdili su u ZP “Elektrokrajina”.

Od januara do septembra ove godine, kako dodaju, podneseno je 106 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu neovlaštene potrošnje, odnosno krađe električne energije. Ističu da se najveći broj slučajeva krađe struje odnosi na samovoljno priključenje na mrežu kupaca koje su prethodno isključili sa mreže zbog neplaćanja.

“U julu ove godine je stupio na snagu novi Krivični zakonik kojim se krađa električne energije tretira kao krivično djelo za koje je zaprijećeno novčanom kaznom i kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do osam godina za fizička lica”, istakli su u “Elektrokrajini”.

Navode da je za isto djelo za pravna lica predviđena kazna od 20.000 do 200.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu kazna zatvora do tri godine i novčana kazna. Kazali su da se ovo preduzeće sprovođenjem svih zakonskih mjera i mehanizama kontrole bori protiv krađe struje.

“Nedavno je komšija kažnjen jer se nakon što su mu isključili struju priključio kod drugog komšije”, kazala je jedna Banjalučanka.

(Nezavisne)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.