Za registraciju preduzeća najviše se čeka u Banjaluci

Registracije firme za tri dana, na jednom mjestu i uz manje troškove, pompezno je najavljivan projekat Vlade iz 2013. godine.

Međutim, ni danas nije, u poptupnosti, zaživio u svim krajevima Srpske. Posebno se žale poslovni subjekti u Banjaluci, gdje se najviše i čeka na rješenja o registraciji.

“Prema informacijama s kojima mi raspolažemo, najviše se čeka kada je u pitanju Okružni sud u Banjaluci, a sa druge strane ono na šta su se privrednici žalili u prethodnom periodu jeste i predugo čekanje na dobijanje PDV broja”, rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH pojašnjavaju da na PDV broj čekaju samo oni obveznici koji nisu dostavili potpunu dokumentaciju. Ili imaju neisplaćena potraživanja.

“Te firme mogu ući u sistem PDV-a, ali onog trenutka kada se podmire dugovi iz starih firmi koje su ostale dužne po osnovu PDV-a ili nekog drugog oblika indirektnih poreza”, pojašnjava Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U banjalučkom Okružnom privrednom sudu, kažu, da rješenja o registraciji privrednih subjekata donose u relativno kratkom roku, s izuzetkom prijava koje imaju nedostatke. Nadležni, ipak, priznaju da u praksi postoje čekanja.

“Оbzirom da je Banjaluka najveći centar i da se najveći broj privrednih subjekata upravo registruje u Banjaluci i zbog nedostatka kadrova, dolazi do probijanja ponekad i tih rokova. Tako da se nadam da ćemo u narednom periodu, a imali smo priliku da razgovaramo sa ministrom Kasipovićem na tu temu, a i on je razgovarao sa predsjednikom Privrednog suda na tu temu, i nadam se da će se taj problem prevazići”, naveo je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Ako se prevaziđe, možda bude kao u Srbiji. Tamo sve bude gotovo za dan.

“Ona se formalno vodi na tri dana. Međutim, mi smo objavili prošle nedelje statistički podatak da je to jedan dan”, navodi Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre Srbije.

U Srbiji se u roku od 24 časa riješi 99,5 odsto zahtjeva za registraciju preduzeća, dok u roku od jednog radnog dana, odnosno za osam, sati rješenja dobija 75 odsto podnosilaca zahtjeva. U Republici Srpskoj rekorderi po brzini su Bijeljina, Doboj, Istočno Sarajevo i Trebinje. Sve se završi za dan i po.

(ATV)

Banjalučki Borac na korak do titule

Sedam kola prije kraja sezone, Banjalučani imaju ogromnih 15 bodova prednosti ispred najbližeg pratioca, Podrinja iz Janje. Banjalučki Borac sinoćnjim trijumfom protiv Drine iz Zvornika 1:0, stekao je ogromnih 15 bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca i na pragu je plasmana, odnosno povratka u Premijer ligu BiH. Tim Vuleta Trivunovića na Gradskom stadionu slavio je

Banjaluka: devet godina zaredom kiša za 1. maj

Od 2000. godine do danas tokom čak devet godina za 1.maj u Banjaluci je padala kiša. U Hidrometeorološkom zavodu RS su zabilježili da je kišno vrijeme za prvomajske praznike u najvećem gradu RS bilo u posljednje tri godine, a 2016. je bilo i hladno. To je bio i najhladniji 1. maj od 2000. godine. Međutim,

Sutra privremena obustava saobraćaja u centru Banjaluke radi protestne šetnje

Banjaluka – U Banjaluci će sutra biti na snazi privremena obustava saobraćaja zbog mirne protestne šetnje koju je najavio Savez sindikata Republike Srpske, saopšteno je iz Policijske uprave /PU/ Banjaluka. Privremena obustava saobraćaja biće na snazi na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa Alejom Svetog Save.

Dodik: RS bi mogla pokušati da ospori dijelove ugovora s ‘Arselor Mitalom’

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi Srpska mogla pokušati da pred sudom ospori dijelove ugovora potpisane sa “Arselor Mitalom” 2004. godine, jer je on potpuno nepovoljan za Republiku, ukoliko ta kompanija pokrene arbitražni spor zbog prodaje državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”. Dodik je rekao da Republika Srpska

Dodik: Pravosuđe BiH u funkciji stereotipa, a ne pravde

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra nedopustivim ignorantsko ponašanje federalnih i kantonalnih vlasti u Sarajevu prema stradanju pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine, naglasivši da je još poraznija činjenica da ovaj podmukli zločin nikada nije dobio sudski epilog, a porodice žrtava bar moralnu satisfakciju. “To naravno govori o Bosni. Dobrovoljačka

Mercedes udario u kamion i otkinuo mu točak

BANJALUKA – Na starom putu Banjaluka – Gradiška dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko vozilo mercedes i kamion. Nezgoda se, kako nezvanično saznajemo, dogodila oko 11 časova kada je putničko vozilo udarilo u kamion koji je šlepalo drugo teretno vozilo. Tom prilikom, od siline udara, sa kamiona je otpao točak. Nezvanično, u

Radionica za programere biće održana u junu

Socijalno-edukativni centar SEC počeo je sa upisom, polaznika na radionicu namijenjenu zaposlenima u IT sektoru, koja će biti održana 3. juna u 10 časova. “Biće razgovora o motivaciji, zadržavanju radnika u firmi kao i povećanju produktivnosti” – saopštili su iz SEC-a. (Unoradiobl.com)