Za registraciju preduzeća najviše se čeka u Banjaluci

Registracije firme za tri dana, na jednom mjestu i uz manje troškove, pompezno je najavljivan projekat Vlade iz 2013. godine.

Međutim, ni danas nije, u poptupnosti, zaživio u svim krajevima Srpske. Posebno se žale poslovni subjekti u Banjaluci, gdje se najviše i čeka na rješenja o registraciji.

“Prema informacijama s kojima mi raspolažemo, najviše se čeka kada je u pitanju Okružni sud u Banjaluci, a sa druge strane ono na šta su se privrednici žalili u prethodnom periodu jeste i predugo čekanje na dobijanje PDV broja”, rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH pojašnjavaju da na PDV broj čekaju samo oni obveznici koji nisu dostavili potpunu dokumentaciju. Ili imaju neisplaćena potraživanja.

“Te firme mogu ući u sistem PDV-a, ali onog trenutka kada se podmire dugovi iz starih firmi koje su ostale dužne po osnovu PDV-a ili nekog drugog oblika indirektnih poreza”, pojašnjava Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U banjalučkom Okružnom privrednom sudu, kažu, da rješenja o registraciji privrednih subjekata donose u relativno kratkom roku, s izuzetkom prijava koje imaju nedostatke. Nadležni, ipak, priznaju da u praksi postoje čekanja.

“Оbzirom da je Banjaluka najveći centar i da se najveći broj privrednih subjekata upravo registruje u Banjaluci i zbog nedostatka kadrova, dolazi do probijanja ponekad i tih rokova. Tako da se nadam da ćemo u narednom periodu, a imali smo priliku da razgovaramo sa ministrom Kasipovićem na tu temu, a i on je razgovarao sa predsjednikom Privrednog suda na tu temu, i nadam se da će se taj problem prevazići”, naveo je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Ako se prevaziđe, možda bude kao u Srbiji. Tamo sve bude gotovo za dan.

“Ona se formalno vodi na tri dana. Međutim, mi smo objavili prošle nedelje statistički podatak da je to jedan dan”, navodi Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre Srbije.

U Srbiji se u roku od 24 časa riješi 99,5 odsto zahtjeva za registraciju preduzeća, dok u roku od jednog radnog dana, odnosno za osam, sati rješenja dobija 75 odsto podnosilaca zahtjeva. U Republici Srpskoj rekorderi po brzini su Bijeljina, Doboj, Istočno Sarajevo i Trebinje. Sve se završi za dan i po.

(ATV)

Objavljeni rezultati prijemnog ispita

Univerzitet u Banjaluci objavio je danas preliminarne rezultate prijemnog ispita za upis nove generacije studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2017/2018. godini, a primljena su 2.193 kandidata.

“Toplana” nastavlja s lošom praksom: Ne daju potrošačima da se odjave sa mreže

U “Toplani” je trenutno na čekanju oko 500 zahtjeva za isključenje sa mreže, tvrde upućeni, ali iz tog preduzeća ni ove sezone ne dozvoljavaju odjavu grijanja. Problemi sa plaćanjem, ali i loša usluga neki su od razloga zbog kojih potrošači više ne žele da ih grije ovo preduzeće. – Zahtjev sam predala po završetku grijne

Ljubav na banjalučkom tranzitu: Tamara, volim te

Apsolutni hit među mladim parovima su javne prosidbe. Banjalučki budući mladenci gotovo se utrkuju u smišljanju što originalnijeg scenarija za najvažnije “DA”, što nerijetko privlači i pažnju medija. Ovaj trend, inspirisao je pojedine medije, pa je tako Banjaluka u jednom momentu označena i kao grad ljubavi. Zabilježili smo i zanimljivu fotografiju tokom dana na banjalučkom tranzitu.

(VIDEO) U svijetu po svojoj mjeri Vanja Mišić predstavlja singl „Leptiri i kornjače“!

Emocijama, srcem i „Prstima“ Vanja Mišić ušla je na glazbenu scenu prošlog proljeća i svojim notama zasluženo ostala u ušima brojne publike i zauzela brojne glazbene top ljestvice! Svoj lični pečat sada nam predstavlja i u svojem novom spotu i singlu „Leptiri i kornjače“ koji je baš poput nje – razigran, maštovit i bezbrižan. -“Leptiri