Za registraciju preduzeća najviše se čeka u Banjaluci

Registracije firme za tri dana, na jednom mjestu i uz manje troškove, pompezno je najavljivan projekat Vlade iz 2013. godine.

Međutim, ni danas nije, u poptupnosti, zaživio u svim krajevima Srpske. Posebno se žale poslovni subjekti u Banjaluci, gdje se najviše i čeka na rješenja o registraciji.

“Prema informacijama s kojima mi raspolažemo, najviše se čeka kada je u pitanju Okružni sud u Banjaluci, a sa druge strane ono na šta su se privrednici žalili u prethodnom periodu jeste i predugo čekanje na dobijanje PDV broja”, rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH pojašnjavaju da na PDV broj čekaju samo oni obveznici koji nisu dostavili potpunu dokumentaciju. Ili imaju neisplaćena potraživanja.

“Te firme mogu ući u sistem PDV-a, ali onog trenutka kada se podmire dugovi iz starih firmi koje su ostale dužne po osnovu PDV-a ili nekog drugog oblika indirektnih poreza”, pojašnjava Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U banjalučkom Okružnom privrednom sudu, kažu, da rješenja o registraciji privrednih subjekata donose u relativno kratkom roku, s izuzetkom prijava koje imaju nedostatke. Nadležni, ipak, priznaju da u praksi postoje čekanja.

“Оbzirom da je Banjaluka najveći centar i da se najveći broj privrednih subjekata upravo registruje u Banjaluci i zbog nedostatka kadrova, dolazi do probijanja ponekad i tih rokova. Tako da se nadam da ćemo u narednom periodu, a imali smo priliku da razgovaramo sa ministrom Kasipovićem na tu temu, a i on je razgovarao sa predsjednikom Privrednog suda na tu temu, i nadam se da će se taj problem prevazići”, naveo je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Ako se prevaziđe, možda bude kao u Srbiji. Tamo sve bude gotovo za dan.

“Ona se formalno vodi na tri dana. Međutim, mi smo objavili prošle nedelje statistički podatak da je to jedan dan”, navodi Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre Srbije.

U Srbiji se u roku od 24 časa riješi 99,5 odsto zahtjeva za registraciju preduzeća, dok u roku od jednog radnog dana, odnosno za osam, sati rješenja dobija 75 odsto podnosilaca zahtjeva. U Republici Srpskoj rekorderi po brzini su Bijeljina, Doboj, Istočno Sarajevo i Trebinje. Sve se završi za dan i po.

(ATV)

Fudbaleri Borca spremni dočekuju Čelik iz Zenice

Fudbaleri Borca maksimalno spremni dočekuju start Premijer lige BiH i utakmicu protiv Čelika (nedjelja 19:30), a u novu sezonu Banjalučani ulaze sa novim generalnim sponzorom „Novom bankom“ čije će ime fudbaleri Borca nositi na svojim dresovima.

Zagovaraju izgradnju vidikovca na Banj brdu

Izgradnja vidikovca na Banj brdu sa kojeg bi se mogla vidjeti panorama grada mogla bi postati stvarnost jer su u Udruženju “Rekreativna zona” spremni da iniciraju ovaj projekat.

Manijak ponovo napada djevojke u centru Banjaluke!

Nepoznati muškarac ponovo je jutros napao djevojku u centru Banjaluke, nedaleko od Osnovne škole Ivo Andrić! Početkom ovog mjeseca banjalučku javnost uzburkale su informacije da je manijak napao tri djevojke u kratkom periodu u centru grada, ali je policija tada to demantovala uz tvrdnju da oni imaju samo jednu zvaničnu prijavu i pozvali su da se “ne

Brži oporavak pacijenata uz savremene metode

Najmodernija operacija grudne žlijezde endoskopskim putem, bez otvaranja grudnog koša “VATS timektomija”, koja dosad nije rađena na prostorima BiH, juče je prvi put izvedena u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Iz ove zdravstvene ustanove saopštili su da je tokom dva operativna dana u Službi za torakalnu hirurgiju UKC RS planirano izvođenje četiri zahvata, a organizator i