Zakazana Sedma sjednica Skupštine grada: Za kršenje kodeksa tanja odbornička koverta

Odbornici koji ubuduće budu iznosili povjerljive informacije u javnost i ne budu poštovali pravila ponašanja na sjednici Skupštine i mimo nje mogli bi biti kažnjeni kako opomenom, tako i odbijanjem do 30 odsto odborničkog dodatka.

Ovo su neke od najznačajnijih stavki Nacrta etičkog kodeksa Skupštine grada o kojima će odbornici raspravljati na sjednici zakazanoj za 28. februar u 10 časova.

Osim o kodeksu, na jučerašnjoj sjednici kolegijuma Skupštine odlučeno je da naredna sjednica ima ukupno 28 tačaka dnevnog reda.

– Nacrt etičkog kodeksa Skupštine grada podrazumijeva nešto ozbiljniji pristup sankcionisanja i ponašanja odbornika u toku, ali i van skupštinskog zasjedanja. Siguran sam da će biti usvojen jednoglasno – rekao je predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban.

Na kolegijumu je usvojen i izvještaj o realizaciji programa rada Skupštine grada i radnih zaključaka Skupštine za period od 1. januara do 31. decembra 2016. godine, koji će takođe biti dio dnevnog reda ovog zasjedanja.

Od drugih tačaka na dnevnom redu februarske sjednice naći će se i Prijedlog rješenja o izboru potpredsjednika Skupštine te prijedlozi odluka o utvrđivanju osnovice za obračun rente, o dodjeli javne površine radi privremenog zauzimanja, te o utvrđivanju statusa udruženja od interesa za grad.

Raspravljaće i o prijedlozima kalendara kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija za ovu godinu. Na dnevnom redu biće i čitav set pitanja iz oblasti prostornog uređenja, kao i više kadrovskih pitanja.

Odbornici su na kolegijumu, između ostalog, polemisali i o raznim drugim pitanjima, pa je tako odbornik iz reda manjina Saša Čudić zatražio da odbornici imaju “nji-fi” odnosno brzi pristup internetu u skupštinskoj sali.

Odbornik NDP-a Dragan Talić predložio je da budu odvojene komisije za etički i pravni kodeks, dok je odbornik PDP-a Draško Stanivuković predlagao strože mjere za odbornike koji ne poštuju pravila ponašanja za vrijeme skupštinskih zasjedanja.

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban rekao je da će odbornicima uskoro biti dodijeljena i prostorija u kojoj bi mogli držati sastanke sa građanima, na šta je ukazivao Stanivuković.

Zamjena lokacija

Igor Radojičić je govoreći o potencijalnoj zamjeni lokacije za izgradnju tržnog centra pojasnio da je pokrenut postupak izmjene nekoliko regulacionih planova koji obuhvataju gradsku zonu, kao i da predstavnici grada razgovaraju sa investitorima o zamjeni lokacije.

– Na velikom dijelu Paskuline ciglane, koja je potencijalna lokacija za izmještanje tržnog centra, grad ima uknjiženo vlasništvo. Za sada postoji spremnost obje strane o zamjeni lokacije za park sa centralnim spomen-obilježjem za drugu lokaciju koja je u vlasništvu grada i koja je imovinski čista – pojasnio je Radojičić.

(glassrpske.com)

Minja za Sofiju prikupila oko 1.800 KM

Četvorogodišnja Minja iz Čelinca, djevojčica koja je oduševila regiju i o kojoj se priča već drugi dan, uspjela je u svojoj humanoj misiji.

Rukomet: Proljeće u znaku Borca m:tel

Rukometaši Borca m:tel u svom “Boriku” u prvom meču 21. kola Premijer lige BiH savladali Prijedor 32:16 (13:9) i tako upisali sedmu uzastopnu prvenstvenu pobjedu.

Formirana komisija za Etički kodeks Skupštine

Na devetoj sjednici Skupštine grada, koja će biti održana 5. aprila u 10 časova, odbornici će razmatrati 35 tačaka dnevnog reda, zaključeno je u petak na sjednici Kolegijuma Skupštine.

Inovatori za očuvanje planete

Savez inovatora i Udruženje inovatora grada Banjaluka od 19. do 21. aprila u Domu omladine organizuju Međunarodnu izložbu ideja, inovacija i stvaralaštva “Inost mladih 2017”.