Zakazana Sedma sjednica Skupštine grada: Za kršenje kodeksa tanja odbornička koverta

Odbornici koji ubuduće budu iznosili povjerljive informacije u javnost i ne budu poštovali pravila ponašanja na sjednici Skupštine i mimo nje mogli bi biti kažnjeni kako opomenom, tako i odbijanjem do 30 odsto odborničkog dodatka.

Ovo su neke od najznačajnijih stavki Nacrta etičkog kodeksa Skupštine grada o kojima će odbornici raspravljati na sjednici zakazanoj za 28. februar u 10 časova.

Osim o kodeksu, na jučerašnjoj sjednici kolegijuma Skupštine odlučeno je da naredna sjednica ima ukupno 28 tačaka dnevnog reda.

– Nacrt etičkog kodeksa Skupštine grada podrazumijeva nešto ozbiljniji pristup sankcionisanja i ponašanja odbornika u toku, ali i van skupštinskog zasjedanja. Siguran sam da će biti usvojen jednoglasno – rekao je predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban.

Na kolegijumu je usvojen i izvještaj o realizaciji programa rada Skupštine grada i radnih zaključaka Skupštine za period od 1. januara do 31. decembra 2016. godine, koji će takođe biti dio dnevnog reda ovog zasjedanja.

Od drugih tačaka na dnevnom redu februarske sjednice naći će se i Prijedlog rješenja o izboru potpredsjednika Skupštine te prijedlozi odluka o utvrđivanju osnovice za obračun rente, o dodjeli javne površine radi privremenog zauzimanja, te o utvrđivanju statusa udruženja od interesa za grad.

Raspravljaće i o prijedlozima kalendara kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija za ovu godinu. Na dnevnom redu biće i čitav set pitanja iz oblasti prostornog uređenja, kao i više kadrovskih pitanja.

Odbornici su na kolegijumu, između ostalog, polemisali i o raznim drugim pitanjima, pa je tako odbornik iz reda manjina Saša Čudić zatražio da odbornici imaju “nji-fi” odnosno brzi pristup internetu u skupštinskoj sali.

Odbornik NDP-a Dragan Talić predložio je da budu odvojene komisije za etički i pravni kodeks, dok je odbornik PDP-a Draško Stanivuković predlagao strože mjere za odbornike koji ne poštuju pravila ponašanja za vrijeme skupštinskih zasjedanja.

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban rekao je da će odbornicima uskoro biti dodijeljena i prostorija u kojoj bi mogli držati sastanke sa građanima, na šta je ukazivao Stanivuković.

Zamjena lokacija

Igor Radojičić je govoreći o potencijalnoj zamjeni lokacije za izgradnju tržnog centra pojasnio da je pokrenut postupak izmjene nekoliko regulacionih planova koji obuhvataju gradsku zonu, kao i da predstavnici grada razgovaraju sa investitorima o zamjeni lokacije.

– Na velikom dijelu Paskuline ciglane, koja je potencijalna lokacija za izmještanje tržnog centra, grad ima uknjiženo vlasništvo. Za sada postoji spremnost obje strane o zamjeni lokacije za park sa centralnim spomen-obilježjem za drugu lokaciju koja je u vlasništvu grada i koja je imovinski čista – pojasnio je Radojičić.

(glassrpske.com)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.