Žalba pravi rupu u gradskom budžetu

Unikredit konzorcijum u kojem se nalaze četiri banke uložio je žalbu Gradskoj upravi na tender za refinansiranje 73 miliona KM duga, što bi moglo dovesti do rupe u budžetu, odnosno u pitanje realizaciju plana gradskih vlasti da oslobode milione maraka za nove projekte.

Potvrdio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić naglasivši da žalba u ovom trenutku odugovlači postupak restrukturiranja duga.

– Na tenderu najpovoljnija je bila ponuda NLB konzorcijuma jer su imali najpristupačniju kamatnu stopu. Stigla je žalba drugoplasiranog Unikredit konzorcijuma koju ćemo razmotriti. Ako ona završi u Kancelariji za razmatranje žalbi pri Agenciji za javne nabavke BiH, taj postupak može trajati nekoliko godina i cijeli ovaj posao bi mogao da propadne – kazao je Radojičić.

Napomenuo je da je uspješno restrukturiranje gradskog duga pretpostavka za stvaranje budućih finansijskih aranžmana.

– Time bi se smanjio nivo zaduženosti grada sa 18 na 11 odsto, što nam daje mogućnost da iz nekih novih kreditnih sredstava ulažemo u novu toplanu, vodovode ili druge projekte – objasnio je Radojičić.

Unikredit konzorcijum, koji čine Unikredit banka, Nova banka i Komercijalna banka iz Banjaluke te Unikredit banka iz Mostara, posljednjeg dana zakonskog roka podnio je žalbu.

Ponude koje su stigle na međunarodni tender za refinansiranje gradskog duga otvorene su 31. marta. Za ovaj posao borila su se dva bankarska konzorcijuma, a komisija koja je bila zadužena za ovaj posao je procijenila da je bolju ponudio dostavio NLB konzorcijum u kojem se nalazi sedam banaka, i to NLB banka, Rajfajzen banka i Sberbanka iz Banjaluke te Zirat banka Sarajevo, NLB banka Sarajevo, Šparkase BiH i NLB Skoplje. Ovaj konzorcijum ponudio je kamatu od 3,84 odsto, dok je Unikredit konzorcijum ponudio kamatu od 4,4 odsto.

Inače, Radojičić se juče sastao u Gradskoj upravi sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

– Pregovaramo o njihovom mogućem učešću u izgradnji nove toplane. Oni bi pomogli gradu da obezbijedi novac koji nam je potreban za učešće u tom projektu od oko 15 miliona KM. Isto tako, razgovarali smo i o finansijskom aranžmanu za realizaciju projekata snabdijevanja vodom i kanalizacije. Za prioritete nam je potrebno 10 miliona evra što bi bilo uloženo u projekat “Crno vrelo” za izgradnju mreže u Jagarama, Verićima, Česmi te u ulicama Kralja Aleksandra, Jovice Savinovića i slično – kazao je Radojičić.

Komisija bez kvoruma

Prva sjednica Komisije za Etički kodeks nije održana juče jer nije bilo kvoruma, odnosno nisu se pojavila tri člana ove komisije. Na sastanak su došli predsjednik Komisije Stojan Vukajlović (DNS) i Momčilo Antonić (SNSD), svoj izostanak je jedini opravdao nezavisni odbornik Zoran Talić, dok se Draško Stanivuković (PDP) i Vladimir Mirošljević (NDP) nisu pojavili u zakazanom terminu niti su obavijestili o razlozima izostanka.

(glassrpske.com)

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je

Saobraćajka kod Rebrovačke crkve

Čitalac ATV portala poslao nam je fotografije saobraćajne nesreće koja se desila negdje oko 16 časova kod Rebrovačke crkve u Banjaluci.

Udes na kružnom toku

Na kružnom toku u banjalučkom naselju Petrićevac dogodila se saobraćajna nesreća.

(FOTO) Kad porastem biću borčevac

Igrači Borca m:tel Srđan Mijatović, Goran Daničić i Duško Hercegovac, uz direktora Mirka Mikića, održali rukometni čas osnovcima iz banjalučke OŠ “Borisav Stanković”. Klinci oduševljeni, rukometaši prezadovoljni.