Žalba pravi rupu u gradskom budžetu

Unikredit konzorcijum u kojem se nalaze četiri banke uložio je žalbu Gradskoj upravi na tender za refinansiranje 73 miliona KM duga, što bi moglo dovesti do rupe u budžetu, odnosno u pitanje realizaciju plana gradskih vlasti da oslobode milione maraka za nove projekte.

Potvrdio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić naglasivši da žalba u ovom trenutku odugovlači postupak restrukturiranja duga.

– Na tenderu najpovoljnija je bila ponuda NLB konzorcijuma jer su imali najpristupačniju kamatnu stopu. Stigla je žalba drugoplasiranog Unikredit konzorcijuma koju ćemo razmotriti. Ako ona završi u Kancelariji za razmatranje žalbi pri Agenciji za javne nabavke BiH, taj postupak može trajati nekoliko godina i cijeli ovaj posao bi mogao da propadne – kazao je Radojičić.

Napomenuo je da je uspješno restrukturiranje gradskog duga pretpostavka za stvaranje budućih finansijskih aranžmana.

– Time bi se smanjio nivo zaduženosti grada sa 18 na 11 odsto, što nam daje mogućnost da iz nekih novih kreditnih sredstava ulažemo u novu toplanu, vodovode ili druge projekte – objasnio je Radojičić.

Unikredit konzorcijum, koji čine Unikredit banka, Nova banka i Komercijalna banka iz Banjaluke te Unikredit banka iz Mostara, posljednjeg dana zakonskog roka podnio je žalbu.

Ponude koje su stigle na međunarodni tender za refinansiranje gradskog duga otvorene su 31. marta. Za ovaj posao borila su se dva bankarska konzorcijuma, a komisija koja je bila zadužena za ovaj posao je procijenila da je bolju ponudio dostavio NLB konzorcijum u kojem se nalazi sedam banaka, i to NLB banka, Rajfajzen banka i Sberbanka iz Banjaluke te Zirat banka Sarajevo, NLB banka Sarajevo, Šparkase BiH i NLB Skoplje. Ovaj konzorcijum ponudio je kamatu od 3,84 odsto, dok je Unikredit konzorcijum ponudio kamatu od 4,4 odsto.

Inače, Radojičić se juče sastao u Gradskoj upravi sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

– Pregovaramo o njihovom mogućem učešću u izgradnji nove toplane. Oni bi pomogli gradu da obezbijedi novac koji nam je potreban za učešće u tom projektu od oko 15 miliona KM. Isto tako, razgovarali smo i o finansijskom aranžmanu za realizaciju projekata snabdijevanja vodom i kanalizacije. Za prioritete nam je potrebno 10 miliona evra što bi bilo uloženo u projekat “Crno vrelo” za izgradnju mreže u Jagarama, Verićima, Česmi te u ulicama Kralja Aleksandra, Jovice Savinovića i slično – kazao je Radojičić.

Komisija bez kvoruma

Prva sjednica Komisije za Etički kodeks nije održana juče jer nije bilo kvoruma, odnosno nisu se pojavila tri člana ove komisije. Na sastanak su došli predsjednik Komisije Stojan Vukajlović (DNS) i Momčilo Antonić (SNSD), svoj izostanak je jedini opravdao nezavisni odbornik Zoran Talić, dok se Draško Stanivuković (PDP) i Vladimir Mirošljević (NDP) nisu pojavili u zakazanom terminu niti su obavijestili o razlozima izostanka.

(glassrpske.com)

“Aerodromu Banjaluka” oprema vrijedna 70. 000 KM

Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd donirao je “Aerodromu Banjaluka” transportni sistem u vrijednosti 70.000 KM. Ugovor o donaciji danas su potpisali vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma “Nikola Tesla” Saša Vlaisavljević i generalni direktor “Aerodroma Banjaluka” Miroslav Janjić u prisustvu ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića. Trninić je nakon potpisivanja novinarima u Banjaluci rekao da

Na Teatar festu “Petar Kočić” odigrana predstava “Novo doba”

Predizborna kampanja i njene laži, prljave igre privatizacije, tajkuni, emigracija, ratni zločini, korporacije koje zarađuju utajom poreza, uništene karijere univerzitetskih profesora naspram mladih i nadobudnih karijerista koji umjesto znanja o poslu znaju kako prevariti, ucijeniti, podvaliti, nemogućnost običnog, normalnog života u vremenu tranzicije, samo su neke od tema komada “Novo doba”. Ova predstava za koju

Grad Banjaluka razmatra ideju da centar zatvori za automobile: Pješaci žele da glavna ulica nedjeljom postane šetalište

Iz Gradske uprave najavljuju da će ozbiljno analizirati dugogodišnju želju Banjalučana da Ulica kralja Petra Prvog Karađorđevića postane šetališna zona. Građani, posebno pješaci, odavno već traže da se, kao u mnogim velikim gradovima, zabrani saobraćaj u centru grada i ulica od Pozorišta do Palasa postane šetalište. Ovu inicijativu građana ponovo je juče nadležnima predočila odbornica

Prikupljanje pomoći za oboljelu od leukemije

Organizacija “Kolo srpskih sestara” pokrenula je humanitarni broj 1415 za pomoć u liječenju Olge Predojević koja boluje od mijeloične hronične leukemije. – Olgi je potrebna transplantacija koštane srži od nesrodnog donora koja može da se uradi samo u bolnici u Istanbulu. Operacija košta 130.000 evra. Nedavno joj je preminuo suprug, a ona je majka dva

Povratak nekadašnjoj praksi organizovanja događaja: Banski dvor širom otvoren umjetnicima

Predstavnici Inicijative građana „Kultura kulturi“ razgovarali su sa v. d. direktora KC Banski dvor, Mladenom Matovićem, o uređenju zapuštenog i neiskorišćenog prostora KC Banski dvor. Tom prilikom uočeno je i nekoliko paralela između ciljeva Inicijative građana „Kutura kulturi“ i novog koncepta rada KC Banski dvor, jer se upravo jedna od prvih najavljenih programskih aktivnosti Matovića