Znanje bruse u savremenim laboratorijama

Kako bi kadrovi koje školuju poslije studija bili što bolje osposobljeni za rad, fakulteti u RS sve veću pažnju posvećuju praksi, a u prilog tome govori i mnogo bolja opremljenost laboratorija i kabineta nego što je to bilo ranije.

Mašinski fakultet u Banjaluci jedna je od najbolje opremljenih visokoškolskih ustanova kada se radi o kabinetima praktične nastave.

– Za vježbe imamo 14 laboratorija sa opremom vrijednom više od pet miliona maraka. Naši studenti imaju priliku da poslije teorijskog, stiču i veoma kvalitetna praktična znanja s obzirom na to da smo jedan od najbolje opremljenih fakulteta ne samo u BiH, već i šire – rekao je dekan  Mašinskog fakulteta Darko Knežević dodajući da je veliki i stepen iskorišćenosti opreme.

Knežević kaže da su putem raznih projekata za tri godine uspjeli da obezbijede vrijednu opremu.

Student završne godine Mašinskog fakulteta na proizvodnom smjeru Jovan Gvozdenović kaže da zahvaljujući kvalitetnom radu u laboratorijama imaju mogućnost da skoro 95 odsto teorije sprovedu u praksi.

– Nova oprema omogućava da radimo kao da smo u industriji. Ovo je široka oblast od alata, proizvodnje, organizacije i bez većih poteškoća bih se snašao na radnom mjestu – kaže Gvozdenović.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Banjaluci kažu da im je kod izvođenja prakse najveći problem nedostatak prostora.

– Treba nam više laboratorija, a čak imamo i donatore koji bi nam ustupili laboratorijski materijal. Kada bismo imali više prostora, formirali bismo manje grupe za vježbe i kvalitetnije bismo radili – rekao je dekan PMF-a Goran Trbić.

Opremljenost tehničkih fakulteta na zavidnom je nivou i na drugim fakultetima u Srpskoj koji imaju poluindustrijske laboratorije.

– Privodimo kraju laboratoriju na Saobraćajnom fakultetu u Doboju za šta je utrošeno oko dva miliona KM. Oprema je instalirana i izvodi se obuka za predavače – rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić.

Dodaje da će u skorije vrijeme u Doboju opremiti još jednu laboratoriju, te da studenti imaju priliku i za istraživanja.

Grujić ističe da se za praktičnu nastavu, osim opreme, dosta sredstava izdvaja za potrošni materijal poput hemikalija, stakla i slično, te da jedna vježba po studentu košta od 50 do 100 KM.

Budući inženjeri elektrotehnike u Istočnom Sarajevu znanje stiču u šest modernih laboratorija.

– Kada smo dobili opremu prije nekoliko godina, procijenjeno je da vrijedi oko dva miliona evra. Studenti imaju mnogo vježbi, a zadovoljni smo stanjem iako uvijek može više – rekao je dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Zoran Ljuboje.

Obuka

Mašinski fakultet u Banjaluci, osim što je baza za praktična znanja svojih studenata, izvodi obuku i u  hidraulici za inženjere iz Srbije koji rade u privatnom sektoru. Pored toga, sada sprovode projekat u okviru kojeg će opremiti tri srednje tehničke škole i to u Banjaluci, Gradišci i Tesliću kako bi budući maturanti brže pronašli zaposlenje ili se dodatno usavršili.

(Glas)

Mještani Ade traže radar i „usporivače“ na prometnoj saobraćajnici

Zbog brze vožnje na magistralnom putu Banjaluka – Čelinac i sigurnosti mještana, iz naselja Ada u Banjaluci zatražili su od nadležnih da na ovoj prometnoj saobraćajnici postave radar. Stanovnici se žale da je prelaz preko ovog puta, kod takozvane „Marijine krivine“ praktično nemoguć zbog velike gužve, a najviše strahuju za svoju djecu. Savjet MZ Ada

U koricama knjige sabrano pola vijeka službovanja protojereja stavrofora Ratka Radujkovića

Knjiga pod nazivom „Moja sjećanja i poslušanja“ autora protojereja stavrofora Ratka Radujkovića promovisana je u četvrtak uveče u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Knjiga je nastala kao rezultat pola vijeka službovanja oca Radujkovića, koji je među korice sabrao sjećanja na djetinjstvo u rodnim Drugovićima, odrastanje, školovanje, službovanje, ali i borbu za opstanak Eparhije banjalučke

Dvije nagrade za „Odiseja“ u Beogradu

Nagrada za kreaciju i animaciju lutaka na 14. Dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište“ u Beogradu pripala je ansamblu i autorskom timu predstave „Odisej – san o povratku“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Duško Mazalica dobio je nagradu za glumca festivala, za ulogu Odiseja u ovoj predstavi, a svečano zatvaranje održano je u četvrtak uveče u foajeu

Kako se rutinska kontrola kod Laktaša pretvorila u dramatičnu potjeru

Od početka ove godine u RS je zabilježeno 15 napada i sprečavanja policijskih službenika u obavljanju dužnosti, te 110 prekršaja ometanja državnih organa u vršenju javnih funkcija. Posljednji takav slučaj desio se u Laktašima, kada je pljačkaš prijetio policajcu da će ga ubiti. Naime, Mirko Kukić (52) iz Laktaša uhapšen je juče nakon što je

KK “Igokea” – Vladari pod bh. obručima

Košarkaški klub Igokea iz Aleksandrovca osnovan je davne 1973. godine, tada pod nazivom Potkozarje. Početkom 21. vijeka ekipa pod sadašnjim imenom počinje da bilježi istorijske rezultate. Popularni “igosi” već pet sezona su apsolutni vladari pod bh. obručima. Iako je teže braniti nego osvajati trofeje, izabranicima Dragana Bajića je uspjelo ponovo da odbrane duplu krunu. Do

Prividna sniženja na “crni petak”

Iako su izlozi mnogih prodavnica širom BiH na “crni petak” mamili kupce natpisima o velikim popustima – od 50 ili 70 odsto, građani su često izlazili razočarani jer je, kažu, realna situacija u mnogim radnjama bila sasvim drugačija. I dok je “crni petak” širom svijeta poznat po ogromnim popustima i do 90 odsto i gomilama

Kotor Varoš: Počeli radovi na osiguranju obale Vrbanje

U Kotor Varošu je počelo postavljanje gabionske obaloutvrde u dužini od 150 metara, od Gradskog trga nizvodno prema Kotorskom mostu, ukupne vrijednosti 125.000 KM. Riječ je o projektu “Osiguranje obale rijeke Vrbanje” koji zajednički realizuju UNDP i opština Kotor Varoš, koja će izdvojiti 43.842 KM. “Na ovaj način biće zaštićen postojeći kanalizacioni kolektor i pješačka