Biznis 17.10.2019.

Јavno-privatno partnerstvo ojačaće privredni potencijal Srpske

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je Vlada Srpske na današnjoj sjednici u Istočnom Sarajevu razmatrala Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu, koji će omogućiti da ovo partnerstvo zaživi s ciljem jačanja privrednog potencijala u Srpskoj.

– Kada je riječ o izmjenama i dopunama zakona o javno-privatnom partnerstvu, mi smo u Vladi prepoznali da dosadašnji zakon nije dao očekivane rezultate, jer su procedure bile previše komplikovane, što je kočilo napredak u ovaj oblasti – rekao je Višković na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, novi zakon će te procedure mnogo olakšati i skratiti, a omogućiće i dijalog i učešće i predstavnika i javnog i privatnog sektora, kao i stranih ulagača i partnera.

Ovim zakonom, pojasnio je premijer Srpske, biće omogućeno da javno-privatno partnerstvo zaživi u Republici Srpskoj, što je u skladu sa dugoročnim ciljem Vlade – jačanja privrednog potencijala.

Višković je dodao da je bilo riječi i o prijedlogu Strategije za borbu protiv sajber kriminala, što je, kao je naglasio, izuzetno značajna strategija za Republiku Srpsku, posebno zbog opasnosti koje sa interneta vrebaju djecu i omladinu.

– Želimo da zaštitimo najmlađu populaciju u Srpskoj od bilo kog oblika zlostavljanja – poručio je Višković.

On je potvrdio da je danas donesena i odluka o izgradnji studentskog doma u Istočnom Sarajevu s ciljem dodatnog doprinosa Vlade Republike Srpske boljem studentskom standardu.

Prema njegovim riječima, Skupština grada Istočno Sarajevo dala je dobar prijedlog za lokaciju ovog doma, a obaveza Vlade je da obezbijedi studentima novi dom i olakša im studiranje.

Predsjednik Vlade Republike Srpske podsjetio je da su ministri iz njegovog kabineta ovih dana obišli Sarajevsko-romanijsku regiju, gdje su se upoznali o situaciji u institucijama i preduzećma na ovom području.

(Srna)