Vijesti 27.09.2021.

Јosipović: Stanivukovićeve izjave opasne i neetične

ČITANJE: 4 minute

Zoran Јosipović, bivši dugogodišnji službenik Agencije za lijekove BiH oglasio se povodom aktuelnih dešavanja vezanih za medicinski gas. Istakao je da je izjava gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića potpuno neosnovana i moraće, kako kaže, pozvati na odgovornost one koji su ga potpuno pogrešno nasavjetovali, a on nakon toga, bez stručne provjere, uznemirio javnost i učinio podrivanje povjerenja građana u zdravstveni sistem Srpske.

To je, smatra Јospipović, izuzetno opasno i krajnje neetično, u uslovima korišćenja medicinskog gasa u terapiji liječenja posljedica pandemije virusa korona.

– Ovom prilikom želim zbog nepotrebne uznemirenosti građana Republike Srpske, koji me kako kaže pitaju da li mogu primiti kiseonik u UKC Republike Srpske istaći bitne stručne činjenice i propise i otkloniti sumnje sa stručne i zakonske strane. Osoba sam koja je pisala i implementirala sve važeće propise o lijekovima na nivou BiH, kao dugogodišnji službenik Agencije za lijekove – naveo je Јosipović.

On ističe da je izjava gradonačelnika Stanivukovića, kojom je doveo u pitanje kvalitet medicinskog gasa kompanije SOL iz Italije, kojeg distribuira u BiH TGT doo iz Trn-a, a koju zasniva na “kontroli kvaliteta prve serije lijeka-medicinskog gasa i na kontroli svake uvezene serije lijeka – medicinskog gasa koja nije učinjena”, govori o neznanju ili namjernom neznanju.

– U Agenciji za lijekove BiH kao nadležnoj instituciji za kontrolu kvaliteta serije uvezenog medicinskog gasa, ova kontrola uopšte ne vrši u praksi, jer Kontrolna laboratorija Agencije za lijekove nema laboratorijsku opremu za kontrolu kvaliteta medicinskih gasova, te prihvata sertifikat o kvalitetu serije izdat od laboratorije proizvođača lijekova-medicinskih gasova (u ovom slučaju sertifikat od kompanije SOL, koja ima mnogo strožije standarde kvaliteta i kontrole nego bilo koja BiH laboratorija), što govori o kojem stepenu svjesne ili nesvjesne manipulacije javnosti se radi – naglasio je Јosipović.

Naglašava da se, u redovnom poslovanju Agencije za lijekove BiH radi samo laboratorijska kontrola prve serije lijeka nakon registracije lijeka a svaku uvezenu seriju kontroliše samo administrativnom, vizuelnom kontrolom pakovanja lijeka bez laboratorijske kontrole.

– Izjava Stanivukovića da “TGT nema dozvolu za unutrašnji promet lijekova” govori ponovo o velikim razmjerama neznanja ili neinformisanosti, jer nijedna kompanija koja distribuira ili proizvodi medicinski gas u BiH nije upisana u registar veleprometnika lijekova. Niti kao prometnici u unutrašnjem prometu, niti kao uvoznici i prometnici lijekova-medicinskih gasova, pa čak ni najveći distributer medicinskih gasova u BiH, kompanija Meser, nije upisana. Uvid u registar veleprometnika svi građani imaju na web stranici Agencije za lijekove – naveo je Јosipović.

Smatra da, koliko je dovedena u zabludu javnost netačnim informacijama, ne znaju ni da se ovakvi prometnici ne upisuju u taj registar veleprometnika.

– Upisuju se u registar proizvođača lijekova, medicinskih gasova jer se medicinski gas nakon dopremanja cisternama u krug distributera, puni u metalne boce sa kiseonikom za potrebe bolnica, što se u skladu sa članom 2 tačka rr Zakona o lijekovima smatra proizvodnjom i samim tim kao proizvođači prometuju lijekove – medicinske gasove ka bolnicama, a ne kao veleprometnici – rekao je Јosipović.

Naveo je da najveće svjetske kompanije kao što su Meser i SOL (koga zastupa TGT iz Trna, koji ima dozvolu Agencije za lijekove za stavljanje u promet medicinskog gasa kompanije SOL iz Italije u BiH) imaju nesumnjiv kvalitet medicinskih gasova i izdaju redovno sertifikate o kvalitetu gasa i nikada ne miješaju tehnički i medicinski gas u svojoj isporuci, te širom evrope i svijeta nema primjedbi na njihov kvalitet.

– Sporno je i dobiti zakonitu dozvolu za proizvodnju medicinskih gasova u BiH, jer se u Agenciji za lijekove BiH postupa po Pravilniku o proizvodnji lijekova iz 2014. godine koji je usvojio ministar civilnih poslova BiH, Agencijom od 2016. godine rukovodi direktor iz PDP-a, koji je pokušao izmjeniti navedeni pravilnik smislu posebnih uslova za medicinske gasove, ali isti nikada nisu prihvaćeni od Ministarstva civilnih poslova. Zatim 2018. godine, na prijedlog direktora, Stručni savjet Agencije usvaja Pravilnik o dobrim proizvođačkim praksama za medicinske gasove, u kojem nelegalno osim dobrih praksi regulišu uslove za dobijanje dozvole za proizvodnju medicinskih gasova, time uzurpiraju nadležnost ministra civilnih poslova iz člana 59. stav 8. Zakona o lijekovima i donose Pravilnik kao nenadležni, sa jednim naslovom a drugim sadržajem o čemu je dao mišljenje i Sekretarijat za zakonodavstvo Republike Srpske -Zaključio je Јosipović

(B.M)