Vijesti 27.09.2024.

“Slogom sačuvati srpski identitet u vrijeme globalizacije”

ČITANJE: 3 minute

Sloga, podrška i saradnja jedini su način da se sačuvaju srpski identitet, suverentitet i kultura u kontekstu brojnih izazova i pritisaka na međunarodnom nivou, istaknuto je na predstavljanju knjiga “Srbi u vihoru novog svijeta: Srbija i Srpska pred izazovima” i “Srpski identitet” u Predstavništvu Republike Srpske u Beču.

Na promociji je naglašena i potreba za jedinstvom srpskog naroda i pravilnim razumijevanjem aktuelnih promjena u svijetu, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Dva izdanja “Srbi u vihoru novog svijeta: Srbija i Srpska pred izazovima” i “Srpski identitet”, odnosno “Srpski identitetski kriterijumi u procesu globalizacije” sinoć su predstavili član Senata Republike Srpske i sociolog Milimir Mučibabić i naučni savjetnik Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković.

Zbornik “Srbi u vihoru novog svijeta: Srbija i Srpska pred izazovima” donosi naučne radove Mučibabića i Rakovića, NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, Slobodana Antonića, Nebojše Vukovića i drugih, a objavilo ga je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Beograda.

“Srpski identitet” predstavlja zbornik radova sa okruglog stola održanog 2018. godine u Vukovoj zadužbini, na kojem su, učestvovali Mučibabić, Antonić, Matija Bećković, LJubodrag Dimić, Milo Lompar i drugi.

Profesor Milimir Mučibabić rekao je da oba izdanja predstavljaju napor srpskih intelektualaca da ponude odgovore na brojne pritiske sa kojima se suočavaju Republika Srpska i Srbija, te nude viziju načina zaštite srpskih nacionalnih interesa usred eskalirajuće globalne krize.

“Treba da prestanemo sa podjelama i da vidimo šta je u globalnom svijetu naš osnovni zadatak, a to je da se borimo za srpski identitet, da ga čuvamo u vremenu kada je on ugrožen sa više strana. Identitet je neprijatelj globalizma, a u sukobu između globalista i suverenista treba da promišljamo kako da se sačuvamo i odbranimo”, rekao je Mučibabić.

On je istakao da je odgovor na geopolitičke izazove održavanje i razvoj duhovnog i političkog jedinstva srpskog naroda izvan formalnih granica.

Istoričar Aleksandar Raković rekao je da se Srbija i Republika Srpska suočavaju sa ozbiljnim prijetnjama destabilizacije, te da je važno da se zajednički odupru pritiscima i pokažu da srpski duhovni i kulturni prostor može da opstane i da se odbrani od svih izazova, kao što je to u više navrata dokazano kroz istoriju.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je važno da su u Beču predstavljena ova dva izdanja koja se kroz različite naučne radove bave veoma važnim pitanjima za očuvanje srpskog identiteta, suvereniteta i državnosti u globalizovanom svijetu.

“Promocija knjige u Austriji je višestruko važna, koliko zbog činjenice da ovdje živi i veoma je aktivna mnogobrojna srpska zajednica, toliko i zbog toga što obe knjige zapravo pozivaju na razmišljanje o aktuelnim globalnim političkim i ekonomskim previranjima i apeluju na jedinstvo srpskog naroda u očuvanju našeg identiteta i
kulture”, rekao je Filipović.