Vijesti 11.05.2018.

ADVOKATSKA KANCELARIJA Poligrafista prijetio porodici Rađen da priznaju ljubavnu vezu sa Davidom Dragičevićem, Lepir i Tužilaštvo negiraju optužbe

ČITANJE: 4 minute

Poligrafista Ismet Katana iz Sarajeva brutalno je juče prijetio Đorđu Rađenu i njegovoj supruzi Viktoriji Banda-Rađen da će im oduzeti dijete i poslati ih u zatvor ako oboje ne priznaju da su bili u ljubavnoj vezi sa nastradalim Davidom Dragičevićem.

Navedeno je ovo u saopštenju Zajedničke advokatske kancelarije „Dragan Stupar, Aleksandar Čorni“ iz Banjaluke, pravnih zastupnika porodice Rađen.

Kako saznajemo, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je, iako je MUP RS već obavio poligrafska ispitivanja, naložilo novo ispitivanje i angažovalo Ismeta Katanu. Međutim, Tužilaštvo je odbacilo sve optužbe.

Katana se javio na naš poziv, a kada smo ga upitali da komentariše teške optužbe na njegov račun kratko je rekao da nema vremena i prekinuo vezu.

Porodica Rađen je vlasnik kuće u Ulici Velibora Janjetovića Janje broj 11, koja je opljačkana u noći između 18. i 19. marta.

Te kobne noći je, podsjećamo, nestao David Dragičević (21), a njegovo tijelo je pronađeno 6 dana kasnije u riječici Crkveni. Kod njega je, objavio je MUP RS, nađen dio nestalih predmeta iz kuće Rađenovih.

Đorđe Rađen je, kako je saopšteno iz advokatske kancelarije, priveden u Okružno tužilaštvo Banjaluka kako bi bio podvrgnut poligrafskom ispitivanju u svojstvu svjedoka u vezi sa predmetom “David Dragičević”.

Iskaz je uzimao Ismet Katana, poligraf iz Sarajeva, koji je “navodio i prijetio Đorđu Rađenu prije početka poligrafskog ispitivanja, a i po okončanju poligrafskog ispitivanja”.

– Konstantno je vršen pritisak da prizna kako je bio u emotivnoj (ljubavnoj) vezi sa Davidom Dragičevićem – navedeno je u saopštenju, gdje se dodaje da je Rađenu prijećeno višedecenijskim zatvorom i da svog sina od 18 mjeseci, koji će biti smješten u Dom za nezbrinutu djecu, više neće vidjeti.

Rađen je zadržan 5 sati u podrumu Okružnog tužilaštva Banjaluka, “sa ciljem da prizna sve ono što mu je govorio da prizna Ismet Katana iz Sarajeva”.

Isti dan je u svojstvu svjedoka saslušana i supruga Đorđa Rađena, Viktorija Banda-Rađen.

– Neposredno prije početka poligrafskog ispitivanja, Ismet Katana je pitao Viktoriju Bandu-Rađen iz kog razloga je ona obukla majicu kratkih rukava, jer će joj on pokazati zatvorske ćelije u kojima je hladno i zbog kojih mora da pripremi topliju garderobu. Takođe, prije poligrafisanja, majci djeteta starog 18 mjeseci je rekao da neće više vidjeti svoje dijete, da je ova država surova i da će dijete završiti “ko zna gdje” – stoji u saopštenju Zajedničke advokatske kancelarije „Dragan Stupar, Aleksandar Čorni“.

I ona je, dodaju, bila izložena psihološkom pritisku da prizna kako je bila u ljubavnoj vezi sa Davidom Dragičevićem.

Svi ukućani porodice Rađen već ranije su, preciziraju iz advokatske kancelarije, saslušavani u svojstvu svjedoka pred ovlaštenim službenim licima MUP-a RS, pred postupajućim tužiocem Daliborom Vrećom i glavnim tužiocem Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimirom Lepirom. Pored toga, Đorđe Rađen i Viktorija Banda-Rađen su preko 10 puta bili privođeni radi davanja iskaza u svojstvu svjedoka.

– Imajući sve prednje u vidu, te očigledan pritisak da Đorđe Rađen i njegova supruga Viktorija Banda-Rađen priznaju nešto sa čim nemaju veze, niti imaju saznanja, molimo:

gospodina Dragana Lukača, ministra MUP-a Republike Srpske
gospodina Darka Ćuluma, direktora policije Republike Srpske
gospodina Sinišu Kostreševića, načelnika UKP-a
da svojim autoritetom i ovlašćenjima spriječe manipulaciju i “montiranje odgovornosti” Đorđa Rađena i Viktorije Bande-Rađen u vezi sa slučajem Davida Dragičevića – stoji u saopštenju.

Zbog svega navedenog Zajednička advokatska kancelarija „Dragan Stupar, Aleksandar Čorni“ je zamolila javnost Republike Srpske, naročito oca pokojnog Davida Dragičevića, te institucije Republike Srpske, da se suzdrže od iznošenja tvrdnji za koje ne postoje ni objektivni ni subjektivni dokazi u pogledu umiješanosti porodice Rađen u smrt Davida Dragičevića.

Podsjećamo da je MUP RS prije angažovanja Katane od strane Tužilaštva već obavio poligrafska ispitivanja. Zbog toga smo zatražili komentar iz MUP RS i od direktora Policije RS, koji su nas uputili na Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Želimir Lepir, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, potvrdio je da je juče poligrafsko ispitivanje obavio Ismet Katana, te da je bio prisutan i postupajući tužilac u ovom predmetu.

– Notorna je laž i neistina da je vještak Ismet Katana brutalno prijetio Đorđu Rađenu i Viktoriji Banda-Rađen – rekao je Lepir.

(Srpskainfo)