Vijesti 05.05.2018.

AFERA “POLJUBAC REFERENT” Velimir Balaban ostaje u studentskoj službi

ČITANJE: 2 minute

Prema potvrdi Univerziteta u Banjaluci, nakon izrečene disciplinske mjere i povratka sa bolovanja Velimir Balaban, poznat po aferi “poljubac referent”, ostaće na starom radnom mjestu u studentskoj službi Tehnološkog fakulteta u Banjaluci.

Kako “Nezavisne” nezvanično saznaju, Balabanu bolovanje ističe sredinom maja ove godine.

Podsjećamo, Balabana su studentkinje u oktobru prošle godine optužile za seksualno uznemiravanje, nakon čega je protiv njega podnesena krivična prijava, a Univerzitet u Banjaluci je pokrenuo disciplinski postupak.

Balaban je, prema navodima studentkinja, slao neprimjerene poruke, tražio im da ga poljube kako bi im ovjerio ispit, a, kako je ranije rečeno za medije, ovo nije bio prvi put da se ovako ponaša.

“Velimiru Balabanu je izrečena disciplinska mjera teže povrede radne obaveze u vidu novčane kazne u visini od 20 odsto neto plate radnika u trajanju od tri mjeseca”, istakli su u Rektoratu.

Naglasili su da zvaničnih zahtjeva za promjenu Balabanovog radnog mjesta nije bilo, a Disciplinska komisija, kako kažu, po Pravilniku o materijalnoj i disciplinskoj odgovornosti zaposlenih na Univerzitetu u Banjaluci, odlučuje o povredama radnih obaveza i izriče eventualne disciplinske sankcije, ako se utvrdi da su prekršene radne obaveze.

“Komisija ne može odlučivati o promjeni radnog mjesta, a nakon iscrpnih radnji donesena je odluka da se Velimiru Balabanu izrekne pomenuta disciplinska mjera”, navode za “Nezavisne” u Rektoratu.

Ljiljana Vukić, dekanesa Tehnološkog fakulteta u Banjaluci, kazala je da je sugerisala da Balabana ne treba vraćati na staro radno mjesto.

“Na sastanku s rektorom smo se usaglasili da je nedopustivo da Balaban bude na radnom mjestu koje zahtijeva kontakt sa studentima. Univerzitetu je teško da ga rasporedi na neko drugo radno mjesto, ali je rektor primio kompletnu situaciju k znanju”, kazala je Vukićeva za “Nezavisne”.

Balaban nam se u petak javio na mobilni telefon i rekao da trenutno nema komentar u vezi sa situacijom.

Goran Popović, predsjednik Studentske organizacije Tehnološkog fakulteta, rekao je da su studenti protiv toga da se Velimir Balaban vrati na ovaj fakultet.

“Studenti su ogorčeni i svi se iskreno nadamo da se Blaban neće vratiti na fakultet jer bi to bilo apsurdno nakon svega što se desilo”, kazao je Popović.

Naglasio je da je dao sve od sebe kako bi se ovaj slučaj istjerao na čistac, ali da, kako stvari stoje, epilog ovog slučaja neće biti onakav kakav studenti očekuju da bude.

U Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci kazali su da je slučaj Velimira Balabana u fazi istrage.

Podsjećamo, slučaj “Balaban” je preispitalo i Tužilaštvo BiH, kako bi utvrdili da li u ovom slučaju ima elemenata nadležnosti Tužilaštva BiH, nakon čega je proslijeđen Okružnom tužilaštvu u Banjaluci.

(Nezavisne)