Vijesti 15.05.2020.

AJDINOVIĆ: Zdravstveni nadzor na granici doprinio sprečavanju širenja zaraze

ČITANJE: 2 minute

Zdravstveni nadzor nad putnicima na granici pokazao se kao jedna od najsnažnijih protivepidemijskih mjera, koja je u velikoj mjeri doprinijela sprečavanju širenja virusa korona u BiH, izjavio je direktor federalne Uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Ajdinović je istakao da će zbog toga mjera samoizolacije, za sve koji ulaze u BiH, ostati na snazi dok se od nadležnih zdravstvenih organa u zemlji ne dobije uvjerenje da je njeno ukidanje epidemiološki opravdano, saopšteno je iz ove federalne uprave.

Prema njegovim riječima, sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prelazima izdali ukupno 988 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 617 rješenja o izolaciji, te 203 rješenja za vozače, 102 za pogranični promet i 66 za prekogranične radnike.

“Nadzorima i mjerama federalnih inspektora su, prema do sad dostupnim podacima, od početka primjene mjera obuhvaćena ukupno 4.243 lica sa prebivalištem u Republici Srpskoj”, naglasio je Ajdinović i dodao da su njihovi podaci dostavljeni Inspektoratu u Srpskoj na dalje postupanje.

Prema njegovim riječima, isto je urađeno i za 427 lica sa prebivalištem u Brčko distriktu, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu u ovom gradu.

“Inspektorat Republike Srpske dostavio je podatke o 202 lica sa prebivalištem u Federaciji BiH (FBiH) kojima su sanitarni inspektori tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu”, rekao je Ajdinović i dodao da je isto uradio i Inspektorat Brčko distrikta koji je izdao 14 rješenja o izolaciji osobama koje imaju prebivalište u FBiH.

On je naveo da danas ističu mjere iz 1.548 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, te dodao da je do juče za ukupno 32.977 lica istekao period obavezne izolacije od 14 dana.

Ajdinović je ponovo pozvao sve subjekte kojima je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite omogućen rad da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka, te ponovio da će kako federalne, tako i nadležne kantonalne inspekcije u zajedničkim aktivnostima biti uključene u pojačanu kontrolu poštovanja datih preporuka, a sve radi suzbijanja širenja virusa korona i zaštite zdravlja stanovništva.

(Srna)