Vijesti 04.05.2018.

AKADEMSKA 2018/19 GODINA Odobren upis 4700 brucoša

ČITANJE: 2 minute

Vlada Srpske je odobrila upis 4.701 redovnog studenta u akademskoj 2018/19. godini koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta, dok će javne visokoškolske ustanove ove godine same odrediti broj samofinansirajućih, vanrednih i brucoša iz stranih država.

Na Univerzitetu u Banjaluci odobren je upis 2.566 redovnih studenata, što je za 611 brucoša više u odnosu na visokoškolsku ustanovu u Istočnom Sarajevu.

Kad je u pitanju Visoka medicinska škola u Prijedoru, Vlada je na jučerašnjoj sjednici odobrila upis 130 redovnih studenata, dok na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju mjesta ima za 50 brucoša.

– Visokoškolska ustanova će svojim aktom odrediti broj studenata koji sami finansiraju svoje školovanje, broj studenata stranih državljana i broj vanrednih studenata, u skladu sa kadrovskim i materijalno-tehničkim uslovima – saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS objašnjavaju da, u skladu sa posljednjim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, Vlada donosi odluku o broju studenata čije se školovanje finansira i sufinansira iz budžeta.

– Kako su javne visokoškolske ustanove dostavile prijedloge za upis prema ranije važećim odredbama, koje su propisivale da Vlada donosi odluku o broju svih studenata, tako je nastala razlika između prijedloga javnih visokoškolskih ustanova i odluke Vlade – objasnili su u Ministarstvu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić istakao je da će, s obzirom na broj maturanata, biti dobro da javne visokoškolske ustanove popune i odobreni broj mjesta.

– To znači da na oba javna univerziteta, gdje studira oko 70 odsto budućih akademaca, ima dovoljno mjesta za sve zainteresovane. Univerziteti kad predlažu upisne kvote, uvijek traže 30 odsto više mjesta za brucoše od realnog stanja – kazao je Pašalić.

Na banjalučkom Univerzitetu ističu da su ove godine zatražili da upišu 3.273 brucoša, od kojih bi 1.125 studenata bilo “na budžetu”.

– Konačnu odluku o broju samofinansirajućih, vanrednih i studenata stranih državljana donijeće ova visokoškolska ustanova – kazali su u banjalučkom Univerzitetu.

Na osnovu konkursa, u akademskoj 2017/2018. godini na banjalučkom Univerzitetu mjesta za studente čije se školovanje finansira iz budžeta i onih koji sufinansiraju školovanje bilo je 2.897, a u Istočnom Sarajevu 2.052.

Drugi ciklus
Vlada RS juče je odlučila da u prvu godinu drugog ciklusa studija u akademskoj 2018/19. godini na javne visokoškolske ustanove bude upisano 1.325 redovnih studenata.

– Na banjalučkom Univerzitetu odobreno je 790 mjesta, a 535 na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu – saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

(Glas Srpske)