Vijesti 16.07.2020.

AKCIJA “PARMA 2” Pretres na pet lokacija na području grada, uhapšene tri osobe

ČITANJE: 2 minute

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka sprovode operativnu akciju kodnog naziva “Parma 2” koja je usmjerena na otkrivanje i rasvjetljavanje krivičnih djela iz oblasti imovinskog i privrednog kriminaliteta, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

U toku je pretres na pet lokacija na području Grada Banjaluka koje koriste osumnjičena lica, a za sada je pronađena i oduzeta veća količina novca, uređaji za ometanje, prislušni uređaji, više mobilnih telefona, sim kartica kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela.

U sklopu akcije pronađen je i privremeno oduzet helikopter, jer postoje osnovi sumnje da je falsifikovana dokumetacija za isti.

Kako prenosi ATV, u dosadašnjem toku akcije, slobode su lišena dva lica inicijala G.R. zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela “Neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompijuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka”, “Ugrožavanje sigurnosti”, “Utaja”, “Prevara”, “Falsifikovanje isprave” i lice M.R. zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela “Falsifikovanje isprave”, “Navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja” i “Neovlašteno pružanje medicinskih usluga”.

G.R. se sumnjiči da je u maju 2020 godine neovlašteno pristupio Fejsbuk nalogu oštećenog lica te predstavljajući se kao oštećeni, uputio prijetnje policijskim službenicima PU Banjaluka.  Takođe, postoje osnovi sumnje da je G.R. prodao vozilo marke Mercedes ML koje mu je bilo povjereno na čuvanje pribavljajući na taj način protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 30.000KM.

U toku 2017. godine G.R. je falsifikovao ljekarske nalaze u kojem mu je konstatovano teško zdravstveno oboljenje, te je iste u dva navrata dostavio u krivični spis Osnovnog suda Banjaluka, tražeći za sebe pogodnosti u pogledu izvršenja krivičnih sankcija, prenosi ATV.

Lice M.R. se sumnjiči da je u prethodnom periodu izradilo diplomu stomatološkog fakultata u Sarajevu na svoje ime po kojoj je steklo zvanje master/magistar stomatoloških nauka. Na osnovu diplome, M.R. je pribavila potrebna odobrenja nadležnih organa, te je 2017 godine u Banjaluci registrovala stomatološku ordinaciju u kojoj je kao zaposlena neovlašteno pružala medicinske usluge, saopšteno je iz PU Banjaluka.

Određene aktivnosti u okviru ove akcije su i dalje u toku.

(N.S/ Banjaluka.net)