Vijesti 20.08.2018.

AKCIJA UKLANJANJA AMBROZIJE: Do sada pokošeno 55 000 kvadratnih metara

ČITANJE: 1 minuta

Košenje i uklanjanje ambrozije na području grada započelo je prije mjesec dana i do sada je ova alergena biljka uklonjena sa oko 55.000 kvadratnih metara, podaci su Odjeljenja za komunalne poslove.

Ova korvska biljka uklonjena je sa površina na različitim lokacijama, od spoja istočnog tranzita, gdje je i započela akcija, pa do naselja Vrbanja, Petrićevac, Česma, Kumsale, Drakulić, i drugih.

-Košene su i manje površine na mjestima gdje su rađeni prekopi u naseljima Centar 1 i 2, Borik, Obilićevo, Nova Varoš i u trakama uz saobraćajnice – naveli su iz resornog odjeljenja.

Dodali su da će se kositi i dalje na površinima gdje bude utvrđeno da postoji ova alergena biljka, a ponoviće se košenje na površinama gdje je već jednom pokošena kako bi se spriječilo cvjetanje.

Ovogodišnja akcija uklanjanja ambrozije trajaće do kraja septembra, a nadležni su pozvali i sugrađane da se uključe u akciju i uklone ambroziju sa svojih privatnih parcela.

Inače, Komunalna policija i Poljoprivredna inspekcija redovno vrše kontrole parcela i opominju vlasnike da su dužni da ih održavaju, odnosno da uklanjaju ambroziju i time daju doprinos u brobi protiv ove alergene biljke.

Tako je od strane poljoprivredne inspekcije tokom tekuće sezone, do danas, naloženo i pokošeno 48.100m² zakorovljenog poljoprivrednog zemljišta.

Odjeljenje komunalne policije, od 1. juna ove godine, primilo je 11 prijava u vezi sa ambrozijom i nepokošenim površinama.

-U svim slučajevima obavljen je nadzor. Košenje trave je naloženo u sedam (zapuštena privatna površina) a u četiri slučaja je prilikom kontrole zatečena već pokošena površina i uredno stanje – kazali su iz Komunalne policije.