Politika 28.01.2023.

Ambasadorica Johanna Strömquist: Švedska podrška i stručni savjeti cijene se u BiH

ČITANJE: 11 minuta

Kraljevina Švedska od 1. januara 2023. godine zvanično je preuzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom. O tome šta se može očekivati u ovom periodu, ali i o konkretnim odnosima sa BiH govorila je ambasadorica Johanna Strömquist.

Ambasadorica Švedske u BiH, na ovoj funkciji se nalazi od 2019. godine što je sasvim dovoljno dug period da se upozna sa načinom funkcioniranja države. Tim povodom, ambasadorica Strömquist je razgovor je otvorila s tim koliko se u ovom periodu Bosna i Hercegovina promijenila, a koliko je sama Bosna i Hercegovina promijenila nju.

“Radije bih rekla da se u ogromnoj mjeri promijenio svijet oko nas, nego što smo se promijenili Bosna i Hercegovina ili ja sama, otkako sam stigla u ovu zemlju u jesen 2019. godine. Ko je u tom periodu mogao pomisliti da će svijet iskusiti najgoru pandemiju u Evropi u posljednjih 100 godina i da ćemo ponovo svjedočiti užasnom ratu na evropskom tlu? Ruska nezakonita, neprihvatljiva i ničim izazvana invazija na Ukrajinu predstavlja prijetnju evropskoj sigurnosti, sa strašnim posljedicama na migracije i globalno snabdijevanje hranom i vodom”, rekla je ambasadorica na početku razgovora.

Kada je riječ o samoj Bosni i Hercegovini, ambasadorica je istakla nastavak evropskog puta kao pozitivnu promjenu.

“Nova sigurnosna realnost utiče na nas sve i sigurna sam da nas je sviju promijenila na različite načine. U smislu Bosne i Hercegovine, pozitivna promjena se naravno ogleda u tome da je vaša zemlja od decembra prošle godine zemlja kandidat za članstvo u EU. Iskreno se nadam da će novoizabrani čelnici ove države iskoristiti ovu priliku da naprave ozbiljne promjene koje će donijeti dobro svima i ojačati suradnju sa EU”, pojasnila je.

Švedska je od 1. preuzela rotirajuće predsjedavanje Vijećem Evropske unije. Prije Švedske, Češka Republika je obavljala tu funkciju, koja je u svom programu za predsjedavanje imala plan za Zapadni Balkan. Tokom razgovora, ambasadorica je odgovorila i na pitanje da li se slično može očekivati i tokom švedskog predsjedavanja i koliko je uopće moguće fokusirati se na Zapadni Balkan u svijetlu brojnih kriza nastalih kao posljedica rata u Ukrajini.

“Tokom samita EU i Zapadnog Balkana koji je održan u Tirani u decembru prošle godine, poruka EU je bila jasna: u potpunosti smo posvećeni tome da Zapadni Balkan postane dio evropske porodice. Švedsko predsjedavanje će raditi na jedinstvu EU i davati svoj doprinos kontinuiranoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU, uključujući podršku implementaciji neophodnih reformi sa posebnim fokusom na temeljna pitanja u vezi sa vladavinom prava. Budućnost vaših zemalja i građana je u EU. U tom smislu je kandidatski status Bosne i Hercegovine jasan signal. Švedska preuzima predsjedavanje Vijećem Evropske unije u vrijeme historijskih izazova, i od početka nam je bilo jasno da će naša kontinuirana podrška Ukrajini odrediti naše predsjedavanje”, ističe Strömquist.

Naglašava kako nije riječ samo o moralnoj obavezi.

“Ishod ovog rata odredit će budućnost Evrope. Postalo nam je jasno da sve zemlje, koje osjećaju potrebu za svijetom utemeljenim na pravnim osnovama, treba da još bliže surađuju, pa je u tom smislu veza između zemalja Zapadnog Balkana i proširenja EU stavljena u fokus”, poručuje.

Rad Ambasade u BiH

Švedska ambasada u Bosni i Hercegovini implentirala je niz projekata u brojnim oblastima tokom 2022. godine. U razgovoru, ambasadorica je govorila o tome kako je zadovoljna aktivnostima ambasade u 2022. godini.

“Švedska je bila drugi po redu najveći bilateralni donator u Bosni i Hercegovini u 2022. godine sa investicijama u visini od oko 20 miliona eura. Također smo jedan od glavnih donatora skoro svih UN agencija na globalnom nivou, i jedan od ključnih finansijera budžeta EU, pa tako na brojne druge načine podržavamo pozitivne promjene u ovoj zemlji. Sveobuhvatni cilj naše bilateralne, sedmogodišnje strategije za razvojnu suradnje sa Bosnom i Hercegovinom fokusira se na podršku integraciji u EU na svim nivoima širom zemlje. Mi radimo sa lokalnim vlastima na svim nivoima, kao i sa organizacijama civilnog društva i organizacijama s ciljem podržavanja djelovanja na lokalnom nivou”, objasnila je ambasadorica.

Takođe, izdvojila je i neke projekte Ambasade u 2022. godini.

“Iz vlastitog iskustva moram istaknuti da imamo dobru suradnju sa partnerima i da se švedska podrška i stručni savjet cijene. Bilo je dosta ostvarenih rezultata, ali dozvolite mi da spomenem njih nekoliko. Jedan od njih je da smo podržali izradu strategije za okoliš za cijelu zemlju sa akcionim planovima. Uz podršku švedskih stručnjaka, radne grupe u čijem radu su učestvovale stotine političara i domaćih stručnjaka izradili su strategije i planove za njihovu provedbu. One su u skladu sa EU legislativom iz ove oblasti, što će pomoći pri definisanju prioriteta i privlačenju investicija neophodnih za njihovo provođenje. Strategije su trenutno u procesu usvajanja”, rekla je.

Dio projekata odnosi se i na poboljšanje energetske efikasnosti, ali i ekološke programe.

“Podrška boljoj energetskoj efikasnosti javnih institucija i stambenih objekata još jedan je projekat koji bih spomenula. Sada očekujemo da strukture koje su nastale uz podršku Švedske budu iskorištene kako bi se u većoj mjeri implementirali projekti finansirani od strane EU, te kako bi još veći broj ljudi imao koristi od ovih projekata. Uz pomoć ovog projekta smanjuje se javna potrošnja i emisija gasova, pruža se podrška domaćinstvima sa niskim primanjima, te se smanjuje ovisnost o uvoznim energentima, prečišćuje se vazduh i kreiraju nova, zelena radna mjesta. Podržali smo izgradnju velikih pogona za preradu otpadnih voda u Tesliću, Tomislavgradu, Trebinju i Bosanskom Petrovcu koji su sada u završnoj fazi”, poručila je ambasadorica.

Ovakvi projekti, ističe, također pomažu Bosni i Hercegovini da se uskladi sa EU standardima iz ove oblasti.

“Posljednji projekat koji bih istaknula je podrška sudovima širom zemlje da postanu efikasniji i transparentniji u svom radu. Riječ je o projektu koji implementira uz podršku stručnjaka švedske Nacionalne sudske uprave i Agencije za izvršenje Švedske. Također podržavamo porezne uprave u zemlji na način da im stručnjaci iz Porezne uprave Švedske pomažu da postanu još efikasniji u svom radu”, naglasila je.

Švedske firme u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini postoji i veliki broj švedskih kompanija koje su većinom orijentirane na IT sektor. Ipak, ambasadorica je naglasila kako švedske firme i iz drugih sektora sve češće dolaze na tržište BiH.

“Jako smo ponosni na mnoge švedske kompanije u Bosni i Hercegovini, uključujući one koje djeluju u IT sektoru. Radi se o dobro plaćenim poslovima koji doprinose ekonomiji i pružaju ljudima karijerne mogućnosti bez toga da su morali napustiti svoju državu. Međutim, ovdje su prisutne i brojne druge švedske kompanije koje doprinose razvoju privatnog sektora i smanjenju nezaposlenosti, u velikom broju slučajeva zahvaljujući švedskim stručnjacima porijeklom iz Bosne i Hercegovina koji su švedske vlasnike tih kompanija ubijedili da investiraju u Bosnu i Hercegovinu”, ističe Johanna Strömquist.

Osvrnula se i na trgovinsku razmjenu između Bosne i Hercegovine i Švedske te je pojasnila da li se ta saradnja može u određenom pogledu unaprijediti.

“Sigurna sam da trgovinska razmjena može biti poboljšana. Na primjer, postoje brojna švedska rješenja u vezi sa zelenom tranzicijom i takozvanim pametnim gradovima koja su usmjerena na održivost i cirkularnu ekonomiju kao što su sistemi koji pretvaraju otpad u energiju. Švedska rješenja mogu dovesti do smanjenja deponija smeća i zagrijavanja domova, a u isto vrijeme smanjiti ovisnost zemlje o uvoznom plinu. Međutim, to bi zahtjevalo da političari donesu dugoročne odluke vezane za održive investicije. Privlačenje većeg broja švedskih kompanija da posluju u Bosni i Hercegovini zahtijeva poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje vladavine prava, smanjenje korupcije i transparentniji i efikasniji rad institucija”, objašnjava.

Pojasnila je kako određene bh. kompanije sarađuju i sa švedskim dizajnerima.

“Bosanski zanati i dizajnerski obrti su biznisi u procvatu. Mi smo podržali neke domaće kompanije koje se bave proizvodnjom namještaja i tako sam sretna što oni danas surađuju sa nagrađivanim švedskim dizajnerima, te se njihovi proizvodi prodaju u najprestižnijim radnjama u Švedskoj i krase vrhunske restorane i hotele”, ističe ambasadorica.

Švedska je jedna od zemalja koja investira dosta ljudskih i finansijskih reursa u zelenu energiju i sve što pripada ovom sektoru. Zelena energija je često u fokusu rada Švedske ambasade u Bosni i Hercegovini, ali tu se postavlja pitanje – da li sa druge strane postoji dovoljan broj partnera i osoba u Bosni i Hercegovini koje su zainteresovane da se posvete radu na održivim izvorima energije na pravi način.

“Mi imamo veliki broj domaćih partnera koji su zainteresovani za zelenu tranziciju na svim nivoima vlasti i širom države. Radi se o političarima koji su istovremeno i donosioci odluka, ali i članovima civilnog društva i uposlenicima u privatnom sektoru. Bez njih ne bi bilo moguće implementirati naše projekte. Naši veliki projekti energetske efikasnosti su na primjer uvijek sufinansirani od strane lokalnih vlasti, nekada čak do 80 posto. U isto vrijeme se nadamo da će još potencijalnih partnera – kako iz javnog tako i privatnog sektora – nastaviti da investiraju u ovu oblast. Ovo je od iznimne važnosti ne samo za budućnost planete, već i zbog smanjivanja javne potrošnje i emisije štetnih gasova, te poboljšanja stanja na tržištu rada”, poručila je Strömquist.

Osim aktivnosti koje se tiču energetskih i drugih projekata, Ambasada Švedske u BiH učestvuje i u nizu projekata iz sektora kulture. Između ostalog, organizovan je i niz događaja kojima se promovira švedska tradicija i kultura. Jedna od posljednjih bila je ona koja je uključivala proslavu praznika Sveta Lucija.

“Jako smo sretni jer smo bili u prilici da podijelimo djelić švedske kulture i na taj način približimo tradicije naše dvije zemlje. Imali smo veliku čast da je švedski film ‘Triangle of Sadness’ režisera Rubena Östlunda otvorio posljednji Sarajevo Film Festival. Također smo dali svoj doprinos da dovedemo švedske umjetnike i njihovo pozorište u Bosnu i Hercegovinu. Obilježavanje Svete Lucije bio je poseban užitak. Riječ je o jedinstvenoj švedskoj tradiciji paganskog i kršćanskog porijekla koja slavi svjetlo u najtamnijem periodu u godini. Crkva za vrijeme Svete Lucije je bila puna i dobili smo dosta pohvala od strane naših partnera i građana. Mnogi su rekli da je to bio jedan od najljepših horskih nastupa koji su ikada imali priliku gledati. I dalje planiramo da predstavnike švedske kulture dovodimo u Bosnu i Hercegovinu, zato vas molim da pratite naš rad i planove za budućnost”, objašnjava ambasadorica.

Korupcija i nekažnjavanje kao najveći problemi

Ambasadorica Švedske u BiH na društvenim mrežama često promovira bh. prirodne ljepote. S obzirom da je velika obožavateljica skijanja, ambasadorica je govorila i iskorištenim, ali i neiskorištenim potencijalima u Bosni i Hercegovini kada je riječ o zimskim sportovima.

“Oduševljena sam da je konačno pao snijeg i radujem se još jednoj divnoj skijaškoj sezoni. Mnogo toga je urađeno kada govorimo o investiranju u novu infrastrukturu, hotele i planinske smještaje.To je odličan početak ali dijelim Vaše mišljenje da se više može učiniti, naročito da bi se privukli turisti iz inostranstva. Šveđani su skijaška nacija i sigurna sam da postoje brojne mogućnosti da se surađuje na ovom polju. Međutim, uvijek se svodi na ono što sam ranije spominjala – poslovno okruženje se mora poboljšati da bi se mogle privući velike investicije iz Švedske i drugih zemalja”, mišljenja je ambasadorica.

Na kraju razgovora, ambasadorica Švedske u BiH govorila je i svakodnevnim razgovorima sa građanima naše države te je govorila o problemima koje mladi, ali i svi ostali građani u BiH ističu kao glavni kamen spoticanja u razvoju.

“Problem o kojem ljudi uvijek iznova govore su korupcija i nekažnjavanje. Ovo su neki od glavnih razloga koje ljudi navode kao razlog zbog kojeg napuštaju zemlju. Mnogi mladi ljudi također su zabrinuti za okoliš i klimu. Brinu se o svemu, od zagađenog vazduha i vode do loših rješenja za odlaganje čvrstog otpada. U posljednje vrijeme vlada zabrinutost zbog inflacije i poskupljenja hrane i grijanja”, rekla je Strömquist.

U zaključku, ambasadorica je kratko poručila i šta će biti fokus rada Ambasade Švedske u BiH tokom 2023. godine.

“Nastavit ćemo zajedno sa našim partnerima da podržavamo reforme koje će omogućiti Bosni i Hercegovini napredak na putu ka integraciji u EU, kao i poboljšanje životnog standarda građana. Nadajmo se da će ovo biti godina velikog napretka i pozitivnih dešavanja”, zaključila je u razgovoru za Klix.ba ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist.

(A.M.)