Vijesti 17.12.2022.

Ambasadorka Španije: U 2023. godini treći lektorat španskog jezika na Univerzitetu u Banjaluci

ČITANJE: 7 minuta

Ambasadorka Španije u BiH María Teresa Lizaranzu Perinat  govorila je o odnosima između Španije i Bosne i Hercegovine kao i o tome šta bi se, u odnosima između država, moglo dodatno unaprijediti.

Ambasadorka Lizaranzu je na ovu funkciju imenovana krajem 2021. godine. Iako je i do tada učinjeno mnogo na unapređenju odnosa između zemalja, ambasadorka se osvrnula i na svoj dosadašnji rad te je poručila kako je zabilježeno nekoliko pozitivnih elemenata

“Istakla bih dva veoma pozitivna elementa ove godine: ponovna aktivacija bilateralnih odnosa na najvišem nivou kroz posjete kao što je ona predsjednika Vlade Sarajevu i Mostaru u julu ove godine; također i posjeta državnog sekretara za Evropsku uniju u novembru 2021. godine. Tu je i posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva Komšića Madridu ili sastanak predsjedavajućeg Džaferovića sa predsjednikom Vlade Sanchez Castejonom u Briselu. Drugo, podstrek evropskom putu Bosne i Hercegovine dat kroz prijedlog Komisije za dodjelu kandidatskog statusa, koji Španija odlučno podržava i za koji se nadamo da će biti odobren u Savjetu”, rekla je ambasadorica na početku razgovora za Klix.ba.

Takođe, osvrnula se i na potencijal trgovinske saradnje između zemalja te je naglasila kako prostora za napredak ima mnogo.

“Ima mnogo prostora za poboljšanje trgovinske razmjene između dvije zemlje: omogućavamo stvaranje kontakata između španskih i bh. kompanija (u oblastima kao što su vodovod i kanalizacija, medicinski materijal) i pozivamo bh. kompanije na posjete međunarodnim sajmovima u Španiji. Imamo okvir za razmjenu i ulaganja u obliku Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, u kojem BiH treba da napreduje sa reformama kojima se uklanjaju prepreke i daju veće pravne garancije”, ističe ambasadorka Španije u BiH.

Jedan od sektora za saradnju odnosi se i na obnovljive izvore energije.

“Španija je jedna od zemalja lidera u oblasti obnovljive energije, što je rezultat odlučne opredijeljenosti naših vlasti za energetsku tranziciju i visok nivo španskih kompanija. Ovaj sektor regulišu entiteti, te Španija, kao i EU, podstiče na napredak u regulaciji koja bi omogućila učešće evropskih, a među njima i španskih kompanija. Već u 2021. godini smo realizizovali seminare za bh. i španske kompanije”, ističe Lizaranzu za Klix.ba.

O mogućnosti unapređenja turističke saradnje, a naročito uspostavljanja direktnih letova ambasadorka ističe:

“Španija je zemlja koju građani BiH cijene i posjećuju, ali imajući u vidu raznolikost moje zemlje, još ima regija koje treba otkriti i koje također nude visokokvalitetan turizam, bilo kulturni, gastronomski ili turizam u prirodi. Španski turizam u BiH je u porastu i gradovi poput Sarajeva ili Mostara su poznati; takođe ima interesa za posjete prirodi ili za vjerski turizam u Međugorju. Direktna povezanost bi omogućila veću razmjenu i tu turistički operateri traže priliku da stvore direktnu vezu. Elementi kao što je aerodromska infrastruktura ili prognoze putničkog saobraćaja biće osnova za buduće odluke turističkih operatera”, ističe ona.

Kao jedan od sektora u kojem se saradnja već odvija na visokom nivou, ambasadorka je istakla obrazovanje.

“Univerziteti u Bosni i Hercegovini imaju podršku programa ERASMUS + i razgranatu mrežu bilateralnih sporazuma sa španskim univerzitetima. To je dovelo do toga da moja zemlja postane omiljena destinacija studentima iz BiH, kao i do sve većeg prisustva španskih studenata na bh. univerzitetima. U 2023. godini ćemo otvoriti treći lektorat španskog jezika na Univerzitetu u Banja Luci, uz već postojeće lektorate na Univerzitetima u Sarajevu i Mostaru. Ovi lektori, osim što podržavaju poučavanje španskog jezika, omogućavaju i razmjenu sa ostalim univerzitetima”, rekla je ambasadorica.

Prilikom posjete Bosni i Hercegovini, premijer Španije Pedro Sanchez je izjavio kako se direktne investicije između država moraju povećati. Ambasadorka je u razgovoru govorila i o ovom pitanju i naglasila je kako postoje određeni uslovi koji se moraju ispuniti kako bi se povećale direktne investicije.

“Direktna strana ulaganja od suštinske su važnosti za ekonomiju bilo koje zemlje. To zahtijeva postojanje poslovnog ekosistema koji treba da privuče strana ulaganja i iskorištenje ukupnog potencijala zemlje kao što je BiH, poput njenog susjedstva sa EU i jasne perspektive pridruživanja evropskom klubu. Osim velikih kompanija kao INDITEX i mala i srednja preduzeća traže priliku da iskoriste regionalni pristup: što se više bude napredovalo u regionalnoj integraciji na Balkanu, više interesa će biti kod španskih kompanija da na region gledaju kao na šire i manje fragmentirano tržište”, rekla je ambasadorka Španije u BiH.

Takođe, govorila je i o zainteresovanosti bh. zvaničnika za učešćem bh. kompanija na privrednim sajmovima u Španiji.

“Privredni sajmovi nude mogućnost razmjene i networkinga među kompanijama. Kalendar održavanja sajmova u mojoj zemlji veoma je obiman i tu osim sajmova koje spominjete je i najpoznatiji turistički (FITUR), na kojem učestvuje BiH, WORLD MOBILE CONGRES u Barceloni i ARCO, da samo spomenem neke od 22 sajma koji imaju službenu podršku. Kompanije iz BiH dobijaju pozivnice i ponude podrške za njihovo učešće”, kazala je Lizaranzu.

Na kraju  govorila je i o tome šta je fokus diplomatskog djelovanja Španije u Bosni i Hercegovini.

“Kultura je ključni element naših diplomatskih odnosa: naš cilj je podržati bh. institucije i festivale u oblikovanju njihovih programa te u isti uključiti i učešće stvaralaca iz Španije (muzičara, fotografa, umjetnika, teatra). Želimo povećati razmjenu i mobilnost umjetnika. I kultura je ekonomski sektor, dokaz za to je uticaj filmskih festivala, kao što je SFF ili veliki broj pisaca iz BiH koji objavljuju svoje radove u prevodu na španski ili katalanski. Tu mobilnost i kontakte treba ojačati, zato podržavamo festivale u BiH”, ističe ona.

S obzirom da je Španija poznata kao država koja veliku pažnju posvećuje diplomatiji i kadrovima koji predstavljaju državu, ambasadoricu smo pitali i kako izgleda cjelokupni proces imenovanja ambasadora.

“Diplomatska karijera Španije je kolektiv državnih službenika u koji se ulazi kroz javni proces selekcije, koji završava kursom Diplomatske škole, otvorene također i za obuku diplomata iz trećih zemalja. Imenovanja na ambasadorske pozicije regulirano je posebnim pravilnikom. Vijeće ministara je nadležno za imenovanja ambasadora. U postupku imenovanja se također traži i odgovorajući profesionalni profil, nastoji održati jednakost među polovima i pomirenje profesionalnog i porodičnog života. Vlada za šefa misije može imenovati i osobu koja nije karijerni diplomata, što je izuzetak jer velika većina ambasadora to jesu”, rekla je ambasadorka.

U zaključku, ambasadorka Španije u BiH je najavila i niz aktivnosti koje će ambasada provoditi u 2023. godini.

“U 2022. godini su se povodom 30. godišnjice uspostavljanja bilateralnih odnosa ponovno pokrenule posjete na najvišem nivou. Na političkom planu, u drugom semestru 2023. godine će Španija predsjedavati Savjetom EU, zbog čega će evropska agenda biti veoma važna u zemlji kao što je Bosna i Hercegovina, imajući u vidu važnost koju naše predsjedavanje pridaje proširenju. Na trgovinskom planu nastavićemo sa podržavanjem kontakata i ponuda za učešće na međunarodnim sajmovima u Španiji. Radimo na organizaciji jednog velikog susreta kompanija na regionalnom nivou, na koji ćemo pozvati BiH da predstavi određeni sektor. Želimo i dalje povećavati prisutnost umjetnika na festivalima i kulturnim inicijativama, konkretno proširenjem aktivnosti i na druge gradove osim Sarajeva, Mostara, Banja Luke ili Tuzle. Vraćamo se jednoj od naših tradicija, kao što je obilježavanje Međunarodnog dana knjige, kojeg priznaje UNESCO, kako bismo podržali širenje čitanja i književnosti u obje zemlje”, zaključila je u intervjuu za Klix.ba ambasadorka Lizaranzu.

(Z.M)