Vijesti 17.10.2018.

OSTVAREN VELIKI USPJEH Ambasador Kine posjetila Konfucijev institut

ČITANJE: 2 minute

Čen Bo, ambasador NR Kine u Bosni i Hercegovini, 16. oktobra 2018. godine posjetila je Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci, te izrazila zadovoljstvo uspjehom i napretkom u radu ovog instituta.

Ambasador Bo, je tom prilikom razgovarala sa prof. dr Radoslavom Gajaninom, rektorom Univerziteta u Banjoj Luci, Jing Cai, kineskom direktoricom Konfucijevog instututa i rukovodstvom Fakulteta političkih nauka UNIBL.

Ambasador Čen Bo je izrazila zadovoljstvo brzim razvojem Konfucijevog instituta
banjalučkog Univerziteta, koji je kako kaže nadmašio očekivanja.

“Za taj razvoj veliki značaj ima podrška institucija Republike Srpske, kao i Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci, te zalaganje dvije direktorice Konfucijevog instituta, što je dovelo do značajnih rezultata”, rekla je ambasador Bo i izrazila uvjerenje da će Institut imati još veći razvoj u budućnosti, te dodala da će Ambasada Kine u BiH nastaviti da pruža podršku njegovom radu.

Rektor Gajanin zahvalio je ambasadoru za pomoć i podršku, kako za osnivanje, tako i za razvoj i unapređenje Konfucijevog instituta na UNIBL, te podršci na provođenju njegovih aktivnosti.

“Od osnivanja u Institutu je realizovan veliki broj aktivnosti, kao što je izučavanje kineskog jezika, organizovana predavanja o različitim temama o kineskoj kulturi, tradiciji i običajima”, naveo je rektor Gajanin i istakao da su poseban značaj imale aktivnosti usmjerene na uspostavljanju veze između univerziteta u Banjoj Luci i Kini, te da je u tu svrhu potpisano i nekoliko sporazuma o saradnji.

“Konfucijev institut omogućio je i posjetu delegaciji Vlade Republike Srpske institucijama u Kini i Univerzitetu tehnologije i obrazovanja u Tjen Đinu, kao i
posjetu delegacije Banja Luke predstavnicima Tjen Đina”, kaže rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Cai Jing, kineski direktor Konfucijevog instituta banjalučkog Univerziteta zahvalila je Vladi Republike Srpske, Ambasadi Kine u BiH i svima koji su podržali rad Konfucijevog instituta.

“Da nije bilo te podrške, Institut ne bi postigao tako dobre rezultate”, rekla je Jing.
Tokom posjete Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjoj Luci, ambasador Bo je obišla i biblioteku Fakulteta političkih nauka, u kojoj se nalazi oko 2 knjiga na
kineskom i srpskom jeziku. Riječ je o naslovima koje je Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci, dobio od Ministarstva prosvjete NR Kine i sjedišta Konfucijevih instituta Hanbana.