Politika 18.09.2021.

Amidžić o kupovini udžbenika: Stanivuković treba da kaže kako je to urađeno

ČITANJE: 5 minuta

Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a u banjalučkoj Gradskoj skupštini, gostujući u Centralnim vijestima ATV-a rekao je da nacrt rebalansa ima svoje dobre i loše stvari i da sa jedne strane stvarno želi da pohvali kupovinu udžbenika, ali ono što je interesantno i što se našlo u nacrtu budžeta je način plaćanja tih udžbenika te da bi bilo politički korektno da se kaže kako je to uređeno.

Bilo je predviđeno da se pola udženika plati sada, a pola 2022. godine.

 

“Svi udžbenici će biti plaćeni u ovoj godini na način da će se suficit ostvaren iz 2020. godine, odnosno suficit koji je ostvarila bivša administracija iskoristiti za plaćanje tih udžbenika, nekih 450.000 maraka. Sa jedne strane, Igor Radojičić, i mi oko njega, smo crveni banditi onda kada želite da dižete politički rejting, ali nemate nikakav problem da ona sredstva koja su domaćinskim poslovanjem našim građana ostala od prošle godine iskoristite i platite udžbenike vezano za svoje predizborno obećanje”, rekao je Amidžić za ATV.

Istakao je da bi bilo politički korektno da se kaže da je iz prošle godine ostvaren suficit i da će se taj suficit direktno koristiti za plaćanje udžbenika.

“Ovo nije prvi put da sam ja na bilbordu, isto se to desilo pred usvajanje budžeta, cilj je da se ja zastrašim, da se zastraše druge kolege odbornici s obzirom da nam ide nacrt budžeta i sve ono što je predviđeno nacrtom da slučajno neko od nas ne bih kritikovao jer gradonačelnik doživljava da je on vrhovni autoritet u gradu Banjaluci i da najbolje poznaje sve potrebe Banjaluke i da niko od nas slučajno ne smije da kaže sa kojim stvarima se ne slaže. Ja mislim da to nije normalno. Mislim da treba da razgovaramo. A stvari kao što su ovakve mene sigurno neće zastrašiti već ćemo samo dodatno motivisati ne da pratim gradonačelnika već da pratim rad gradonačelnika i Gradske uprave, makar u mom konkretnom slučaju”, rekao je Amidžić.

Amidžić ističe da je prva i osnovna stvar koja nema smisla je da sa jedne strane imamo višak prihoda od 17.000 hiljada maraka, a sa druge strane pričamo o novom zaduženju od šest miliona maraka.

” style=”box-sizing: border-box; border: 0px; overflow: hidden;”>Druga stvar je ta što u nacrtu budžeta je skinut grant za zdravstvene radnike, a sam gradonačelnik i Gradska uprava je pokrenuo pitanje ustavnosti tog granta.

“Nema toga ko mene može natjerati da ja glasam za zaduženje i za nacrt budžeta koji ne odražava niti naš dogovor, niti potrebe građana grada Banjaluke”, jasan je Anidžić.

Oslonio se i na pres gradonačelnika održanog u nedjelju.

“Što se tiče samog presa, pres je bio neprofesionalan i neljudski. Prije svega, kada je upitanju samo društvo koje je isprozivano, gradonačelnik je vrlo dobro upoznat da to društvo nije osnovano od strane dva člana već da ima devet osnivača. Na onakav način je nanesena direktna šteta svim tim ljudima i samom društvu, ali oni će, naravno, naći način kako da zaštite svoje interese”, rekao je Amidžić.

“Sa druge strane, ono što mislim da nije uredu, da nije korektno, jeste taj dvostruki tretman. Jedan od osnivača firme “Euros”, zajedno sa mnom, je bio i gospodin Milan Radović koji je iz političkih i profesionalnih razloga odlučio da proda svoje učešće 2018. godine, a ja sam to isto uradio 2019. godine.Ja samo postavljam pitanje kako je to u jednom slučaju ispravno, a u drugom slučaju to nije ispravno”.

“Ako me pitate za sam pres kako se osjećam, kao čovjek bio sam, naravno, i bijesan, ljut i razočaran i tu su svakako pomiješana osjećanja kada gledate onakve stvari, ali kada ostanete malo sami sa sobom ostane nekakav osjećaj tuge da u gradu u kojem živite mogu da se dešavaju takve stvari. Ono je bio javni poziv na linč. Ja sam bio osuđen i prije nego što sam imao ikakvu priliku da bilo šta kažem i to nije problem u mom slučaju”, dodaje Amidžić.

“Isti je bio tretman pojedinih novinara, ali isto tako to je poruka da će to sutra biti možda neki drugi odbornik, neka druga medijska kuća i to je ono što je najopasnije kad je upitanju bio sam pres u nedjelju. Ja mislim da bi bilo profesionalno da su mediji dobili pisani izvještaj Tima za reviziju, da je isti predat Tužilaštvo, niko nema problem da se on preda Tužilaštvu i da ono definiše šta sa tim uraditi. I ako se potvrdi da su toliki milioni iz grada i gradskih firmi prebačeni na te firme ja se slažem onda sa gospodinom koji je rekao da me treba objesiti. Ali šta kad se dokaže da to nije tačno? Onda možemo da zaključimo da se neko igra sa mnom i sa mojojm porodicom”.

“Ono što ću ja nastaviti da radim je ono što sa radio i do sada, da skrećem pažnju na one stvari koje mislim da nisu dobre u Gradskoj upravi i to je nešto od čega sigurno neću odustati u narednom periodu”, jasan je Amidžić.

(N.S)