Analiza portala banjaluka.net ukazuje na oporavak stanogradnje: Iako im je cijena značajno skočila, prodato duplo više stanova u RS

Iako su cijene novih stanova u Republici Srpskoj krajem prošle godine značajno porasle, to nije zaustavilo građane da kupuju sve više stanova u novogradnji, pa ih je tako samo u četvrtom kvartalu prošle godine prodato za više nego dvostruko u odnosu godinu dana ranije.

Pokazuje to kratka analiza portala banjaluka.net, prema kojoj je očigledno da je došlo do snažnijeg oporavka domaćeg građevinarstva, odnosno stanogradnje u ovom slučaju, a što će svakako imati svoje pozitivne reperkusije i na druge grane privrede. Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, broj prodatih završenih novih stanova u Republici Srpskoj u četvrtom tromjesečju prošle godine veći je u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2018. godini za 168 odsto i u odnosu na četvrto tromjesečje 2018. godine veći je za 102,2 odsto.

Prema tim podacima, korisna površina prodatih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2019. godine u odnosu na prosječnu korisnu površinu u 2018. godini veća je za 154,7 odsto i u odnosu na četvrto tromjesečje 2018. godine veća je za 91 odsto.

“Prosječna cijena prodatih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2019. godine u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2018. godini viša je za 14,4 odsto i u odnosu na četvrto tromjesečje 2018. godine viša je za 11 procenata”, navedeno je iz Zavoda za statistiku RS.

Iz ovog izvještaja je vidljivo i da je u četvrtom tromjesečju prošle godine u Republici Srpskoj prodato 1.106 novih stanova čija je ukupna korisna površina 58.818 kvadratnih metara. Prosječna cijena tih prodatih stanova u četvrtom kvartalu je bila 1.745 KM, od čega se na građevinsko zemljište odnosi 235 KM, na troškove građenja i dobit izvođača radova odnosi se 1.049 KM, dok se na ostale troškove I PDV odnosi 461 KM.

Pojašnjavaju da se ovi podaci odnose na završene nove stanove a dobijeni su po osnovu sklopljenih i realizovanih kupoprodajnih ugovora u posmatranom tromjesečju, bez obzira da li je uplaćen cijeli iznos ili jedan dio ukupne cijene stana.

(banjaluka.net)

Gradski tamburaški orkestar muzikom pruža podršku u borbi protiv koronavirusa

Večeras je u Banjaluci trebao početi 19. Evropski festival trzalačkih instrumenata “Veče uz tamburu 2020”, koji je otkazan zbog situacije uzrokovane koronavirusom. Umjesto festivala Gradski tamburaški orkestar će narednih dana svojom muzikom pružiti podršku svima u borbi protiv korona virusa. Poslušajte njihovu izvedbu poznate italijanske pjesme “L'Italiano”:

DODIK: Mobilna bolnica ostaje u vlasništvu Vlade

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je večeras na banjalučkom aerodromu dočekao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu, rekao je da će sutra stići drugi kontingent opreme. Podsjetio je da je Vlada Srpske za nabavku pokretne bolnice izdvojila 3,6 miliona KM. “Mislim da je ovo dobar potez vlasti Srpske, ova bolnica može da

Umjetnička strana epidemiologa Kona oduševila Srbiju

Doktora Predraga Kona, načelnika Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i člana Vladinog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa znamo kao jednog od najboljih epidemiologa u Srbiji, kojeg i danas svakodnevno slušamo i gledamo tokom epidemije COVID-19. Rijetko ko, međutim, zna za njegovu umjetničku stranu, ali u svom svijetu on i

Na banjalučki aerodrom stigao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu

Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke večeras je sletio prvi avion iz Njemačke sa opremom za mobilnu bolnicu koju je nabavila Republika Srpska u okviru borbe protiv virusa korona. Avion je dočekao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, opremu su preuzeli predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, javlja