Vijesti 13.04.2018.

ANKETA O BEZBJEDNOSNOJ SITUACIJI Banjalučani se ipak osjećaju bezbjedno

ČITANJE: 1 minuta

U onlajn anketi Monda koja je trajala 14 dana na pitanje “Da li se osjećate bezbjedno u Banjaluci ?” 57 odsto građana glasalo je za opciju ”DA” dok je 43 odsto je kliknulo na ”NE”.

Bezbjednost je postala goruća tema u inače mirnom gradu zbog događaja u posljednjih dva mjeseca, posebno zbog slučaja smrti mladog Davida Dragičevića i ispaljivanja projektila na poslovnu zgradu u gradu.Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je početkom aprila u Banjaluci da je bezbjednost u tom gradu na zadovoljavajućem nivou, ali da će policija u skladu sa procjenama, pojačati svoj rad.

On je naveo da je broj razbojništava u Srpskoj šest na 100.000 stavnovnika, dok se u okruženju i Evropi, u prosjeku, događa 40 razbojništava na 100.000 stavnovnika. Ćulum je istakao da su statistike pozitivne i kada je riječ o broju ukradenih vozila.

On je naveo da je i broj teških krađa u padu, te da svi parametri govore da je stanje bezbjednosti dobro.

“Druga je stvar što neki koriste određene incidente da bi prikazali da je ovde narušena bezbjednosti. Pogledajte šta se dešava u okruženju, koliko je ubistava i kako se stvari događaju. Ovdje se skreće pažnja sa nekih drugih stvari, mnogo opasnijih i rizičnijih za BiH, kao što su terorizam i radikalizacija”, rekao je Ćulum, a prenijela Srna.

Kluba odbornika „Sloboda“ u Skupštini grada Banjaluka tražio je sazivanje vanredne sjednice Skupštine grada na kojoj bi se govorilo o bezbjednosti, ali je kolegijum odbio zahtijev, jer nije u skladu sa Poslovnikom i “uz njega nije dostavljeno detaljno obrazloženje ni popratni materijal”.

(Mondo)