Politika 17.10.2021.

Arlov: Zahvalnost Viškoviću na donaciji za rekonstrukciju glinske kosturnice

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske, odlukom premijera Radovana Viškovića, uplatila je 13.000 evra donacije za kompletnu rekonstrukciju Spomen-kosturnice u Glini, koja je oštećena u snažnom zemljotresu u decembru prošle godine, saopšteno je iz Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov zahvalio je premijeru Viškoviću za humani gest kojim je spasen od propadanja veoma važan istorijski spomenik.

– Važno je da sačuvamo ovaj spomenik za naredne generacije da se ne zaborave mučenici zvjerski ubijeni u glinskoj Pravoslavnoj crkvi 1941. godine – istakao je Arlov, koji je potomak žrtava zloglasnog zvjerskog glinskog pokolja iz 1941. godine.

Iz Odbora su istakli da je ova donacija uplaćena na inicijativu Odbora i Vijeća srpske nacionalne manjine iz Gline.

Arlov je izrazio zahvalnost i zamjeniku gradonačelnika Gline Branki Bakšiš Mitić i Vijeću srpske nacionalne manjine u Glini jer brinu i traže način da se sačuva sve srpsko u toj nekad većinskoj srpskoj opštini.

U Spomen-kosturnici u Glini pohranjeno je više od 2.000 zvjerski ubijenih srpskih žrtava od ustaške kame u glinskoj Pravoslavnoj crkvi od 30. jula do 3. avgusta 1941. godine.

Srpske nevine žrtve muškarci dobi od 18 do 60 godina ustaše su na prevaru sakupili i zvjerski ubili u zloglasnom ustaškom pokolju. Žrtve su bile pretežno sa Korduna, iz Vrginmosta i Gline.

Јedini od Srba koji je preživio i bio živi svjedok za ovaj zvjerski pokolj je Ljuban Јednak iz Gline koji je prije nekoliko godina preminuo u Beogradu.

Kosturnica je podignuta 1951. godine u kojoj su prenesene kosti i posmrtni ostaci iz jama u Prekupi kraj Gline odakle su izvađene zvjerski ubijeni ljudi.

(Srna, E.M)