Vijesti 22.10.2021.

Atentator na Željka Kopanju 22 godine izmiče ruci pravde

ČITANJE: 3 minute

Pune 22 godine navršile su se danas od atentata na Željka Kopanju, osnivača “Nezavisnih novina”, a još nije utvrđeno ko stoji iza ovog surovog čina niti ima naznaka da će se to desiti.

Kopanja je preminuo u avgustu 2016. godine te nije dočekao pravdu, ali njegovi saradnici i novinarska zajednica i dalje insistiraju na tome da se ovaj slučaj što prije rasvijetli, odnosno da napadači odgovaraju za svoja nedjela.

Kada je tog 22. oktobra 1999. godine Kopanja krenuo na posao u njegovom automobilu eksplodirala je bomba, postavljena u prednji dio vozila. Od jačine udara Kopanja je teško ranjen, izgubio je obje noge i mjesecima se borio za život.

Atentat je uzdrmao bh. javnost, a u istragu su se, pored domaćih institucija, uključile i međunarodne organizacije i policijske agencije drugih država, ali javnost i porodica još ne znaju ko je napad organizovao i izveo.

Neprihvatljivo je to, poručuju iz novinarske zajednice, te dodaju da bi policija i pravosuđe konačno trebali da rasvijetle ovaj atentat. Taj napad je, ocjenjuju, najbolji primjer koliko novinari treba da se osjećaju bezbjednim odnosno nebezbjednim u BiH.

“Duže od dvije decenije taj slučaj, koji je izazvao toliku pažnju javnosti, nije rasvijetljen. Kako onda svi mi koji smo u medijskoj zajednici da očekujemo da počinioci drugih napada na novinare budu prvo otkriveni, a onda i adekvatno sankcionisani”, pita Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Prema njegovim riječima, značajno je da atentat na Kopanju bude rasvijetljen kako bi novinarska zajednica imala povjerenja u institucije vlasti odnosno u istražne organe.

“Ako to ostane i dalje nerazriješeno, uvijek će biti teret na institucijama te sigurno uticati na dalji rast ionako velikog nepovjerenja medijske zajednice, ali i svih građana u rad institucija”, naveo je Vukelić za “Nezavisne novine”.

Iz Policijske uprave Banjaluka naglasili su da istragu u ovom predmetu sprovodi Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, a iz tog tužilaštva navode da se predmet nalazi u radu i u fazi je istrage. U pitanju su, dodaju iz Tužilaštva, dva krivična djela – pokušaj ubistva te izazivanje opšte opasnosti na štetu Kopanje.

“Postupajući tužilac je naložio policijskim službenicima PU Banjaluka preduzimanje potrebnih mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja počinjenih krivičnih djela i otkrivanju izvršioca”, rekli su iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka za “Nezavisne novine”.

“To je priča koju slušamo 22 godine”, poručuje Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica “Nezavisnih novina”, te ocjenjuje da je ovo još jedan pokazatelj toga kako istražni organi tretiraju napade na novinare.

“Ovdje nikada nije bilo sigurno okruženje za novinare, odnosno za njihov slobodan rad. Prosto je nemoguće da duže od dvije decenije istraga nije ni mrdnula s mrtve tačke pa je sasvim opravdano da sumnjamo da ona uopšte i postoji”, navela je Gojković Arbutina.

Podsjetimo, zbog nepodilaženja političkim uticajima Kopanja je u godinama poslije rata počeo da dobija prijetnje smrću, a 22. oktobra 1999. godine došlo je do atentata.

Nije nakon toga odustao. Bio je osnivač i pokretač niza manifestacija od regionalnog značaja, ali i neformalnih druženja s ciljem promovisanja dijaloga i poboljšanja međunacionalnih odnosa u BiH. Dobitnik je brojnih nagrada za novinarstvo. Ostaće upamćen kao borac za medijske slobode i objektivno informisanje. Pamtiće ga kao čovjeka čija je riječ bila oštra, ali pravična.

(E.M)