Vijesti 19.10.2021.

AUTOR U ČUDU: Dodik iznenadio Magnifica tumačenjem nastanka pjesme “Pukni zoro”

ČITANJE: 3 minute

Robert Pešut, poznatiji kao Magnifico, pjesmu “Pukni zoro” je napisao za film “Montevideo, Bog te video”, ali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je kazao da su je pjevali srpski vojnici u Prvom svjetskom ratu.

“Borenović kaže da sam puk'o, a ja sam pjevao ‘Pukni zoro’. To je divna pjesma koju su pjevali srpski vojnici na Kajmakčalanu prvi put u teškim borbama u kojima su se borili da se vrate na prostor Srbije, na Solunskom frontu. Divna pjesma koja ne vrijeđa nikoga, koja pjeva i opjevava ratnike koji se vraćaju iz rata, a ne koji idu u rat”, rekao je Dodik jučer na press konferenciji u Istočnom Sarajevu, prenosi Klix.

Ova izjava došla je i do poznatog slovenskog muzičara Magnifica, koji je na svom Facebook profilu objavio video kako začuđeno gleda spomenuti dio konferencije za medije.

Uslijedili su komentari upućeni Magnificu: “Bio si na Kajmakčalanu, a ne hvališ se, Pešut?”, “Čovječe, nevjerovatno se dobro držiš za nekoga čije pjesme su se pjevale prije 100 godina”, “Toliko je autentična pjesma, da čovjek prosto poželi da vjeruje u ono što govori….Polako, naučit će”, “Na kraju će biti da je i Dodik učestovao na Solunskom frontu”, “Teško je procijeniti kako u sadašnjosti izgleda prošlost u budućnosti” i mnogi drugi.

Pjesmu koja je postala svojevrsna himna Milorada Dodika i koju rado pjeva, dakle, pripisao je srpskim vojnicima iz Prvog svjetskog rata, što nije tačno, a o čemu je prije nekoliko godina govorio njen tvorac Magnifico.

Inspiracija za pjesmu bio je njegov djed, koji je bio solunski borac. U izjavi za TV1 kazao je kako mu je drago što je pjesma prihvaćena u narodu, ali mu smeta što se malo, malo politizira i usko vezuje za vojsku.

“Pa, smeta mi što politika ulazi u to, ako su je ljudi zavoljeli, ja ne bih nikome zabranjivao to da se izvodi pjesma. To je nekako, kako bih rekao, ko sam pa ja kao autor da zabranjujem da se nešto svira ili ne svira. Naprotiv, zadatak muzike je da se ona širi i da puni srca. Sad, što se pjesme nekad iskorištavaju u političke svrhe, e tu se autor najmanje pita. Više-manje je to tako. Naprimjer, čovjek koji je radio Lili Marlen, pa šta on može ako su je prihvatili Nijemci. Prihvatili su je i svi ostali, ali je na kraju ispalo kao da je to himna nacističke Njemačke, što naravno nije istina. Ne bih, da kažem, uspoređivao Republiku Srpsku ni nacističku Njemačku niti bilo šta takvo. Zaista sam toliko daleko od toga i toliko me niko nije ni pitao za to, tako da je jednostavno bez veze svaki moj komentar tu. Ja bih želio da je mir u Bosni i da je mir na Balkanu”, kazao je Robert Pešut Magnifico, autor pjesme “Pukni zoro”.

Pjesma “Pukni zoro” je na zvaničnom YouTube kanalu Magnifica verifikovana kao njegova autorska, odnosno da je on autor teksta i muzike, a da je korištena za potrebe filma “Montevideo, Bog te video”.

(SB)

Oznake: Robert Pešut