Vijesti 15.06.2021.

Bacanjem cvijeća u Bunu počelo obilježavanje 29 godina od stradanja Srba

ČITANJE: 2 minute

Bacanjem cvijeća u rijeku Bunu danas je u Mostaru počelo obilježavanje 29 godina od stradanja i egzodusa više od 30.000 Srba iz doline Neretve koji su protjerani od 14. do 16. juna 1992. i uništena je sva njihova imovina.

Cvijeće u rijeku Bunu bačeno je u znak sjećanja na 18 srpskih boraca i 11 civila koji su na ovom mjestu nestali u junu 1992. godine, a sumnja se da su neki od njih bačeni u rijeku Bunu.

U proteklom ratu na području Hercegovine nestala je 431 osoba srpske nacionalnosti i još je nepoznata sudbina 82 lica.

Petnaestog juna 1992. zapaljena je i Saborna crkva Svete trojice u Mostaru, tada najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu, a nakon toga i svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve.

Obilježavanje, koje organizuje Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje, nastavlja se služenjem pomena u 11.00 časova u Staroj crkvi u Bjelušinama u Mostaru.

Ovog datuma obilježava se i Dan nestalih hercegovačke regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i u 12.45 časova kod Spomenika slobode na gradskom trgu u Nevesinju biće položeno cvijeće. Polaganje cvijeća uslijediće i kod Spomen-obilježja na Gvozdu u 13.00 časova.

U junu 1992. godine prilikom velike vojne akcije Hrvatske vojske, HVO-a i HOS-a, kojom je komandovao general Janko Bobetko, u napadima koji su počeli 7. juna i trajali do 26. juna došlo je do egzodusa i velikog stradanja Srba u dolini Neretve.

Za ubistva, progone i zarobljavanje Srba u dolini Neretve niko nije odgovarao.

Četiri pripadnika HOS-a osuđena su na 24 godine zatvora za zločine počinjene 1992. u logoru Dretelj kod Čapljine i Vojnoj ambulanti u Mostaru. Jedan od njih dobio je još sedam godina zatvora u odvojenom procesu, a ukupna kazna mu je sa 14 preinačena na 12 godina.

Prema posljednjem popisu stanovništva u Mostaru danas živi oko 4.300 Srba. Najveći dio srpske imovine je neobnovljen. Mnogi su prodali svoje stanove i kuće, ali neki od Srba još žele da obnove i sačuvaju svoja ognjišta.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, čija obnova je u toku, izdigla se nad gradom na Neretvi. Završeni su građevinski radovi, ali ne i unutrašnjost i parter.

(Srna, E.M)