Vijesti 31.08.2016.

Banjalučani ne žele javne česme

ČITANJE: 2 minute

Brojna domaćinstva u Banjaluci ogorčena su što i danas vodu dobijaju preko javnih česmi, a „Vodovod“, kažu, ignoriše njihove zahtjeve za priključak na mrežu.

Mještani Dragočaja već nekoliko puta su pitali u “Vodovodu” da im provedu mrežu od javne česme do kuća, jer ne žele više da dobijaju zajednički račun. Kako priča Đorđe Ostojić, mjesečni troškovi za vodu za 15 domaćinstava godinama stižu na jedno ime, a taj pojedinac je odgovoran i u slučaju da neko neće da plati račun.

– Sve komšije su se saglasile da snosimo dio troškova za izgradnju mreže do naših kuća, kako bi nam što prije izašli u susret, ali opet ništa – kaže Ostojić, dodajući da je, u međuvremenu, svako domaćinstvo instaliralo vodomjer, zbog preciznijeg očitavanja potrošnje.

Na području grada trenutno ima 69 javnih česmi, koje se nalaze uglavnom u rubnim predjelima.

U “Vodovodu” pojašnjavaju da su u poslijeratnom periodu odobravani privremeni priključci za grupe građana, odnosno javne česme gdje ima izgrađena vodvodna mreža, a zbog naglog naseljevanja, koje nije pratila i izgradnja infrastrukture.

– Problem rješavaju sistematski Grad i “Vodovod”. U proteklih nekoliko godina izgrađena je primarna i sekundarna mreža, kao i rezervoari u mjestima koja ranije nisu imala pristup gradskom vodovodu – izjavila je portparol Branka Ristić, dodajući da se izgradnjom mreže stvaraju uslovi individualnog priključenja na javni vodovod.

Proces rješavanja ove problematike, ističe ona, usporavaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

– “Vodovod” gradi cjevovode preko javnih površina. Stoga, kada se rješavaju problemi javnih česmi neophodno je prvo riješiti imovinsko-pravne odnose zemljišta na kome će se graditi cjevovod – precizirala je Ristićeva.

Vodomjeri

U nadležnosti “Vodovoda” su instalacije do vodomjera, a sve iza vodomjera je u nadležnosti grupe građana-korisnika, koji se ugovorom ovjerenim kod notara solidarno obavezuju o načinu korištenja i plaćanja utroška vode.

Obračun vode vrši se prema izmjerenom utrošku na internim vodomjerima za svakog potrošača pojedinačno, a razlika između glavnog i internih vodomjera solidarno s ostalim potrošačima fakturiše se kao drugi dio računa.

(EuroBlic)