Vijesti 18.10.2018.

BANJALUČANI O POČETKU GRIJNE SEZONE: Konačna ocjena na proljeće

ČITANJE: 4 minute

Grijna sezona u Banjaluci počela je prije nekoliko dana, a građani, u zavisnosti od naselja, imaju različita iskustva i mišljenja po pitanju njegovog kvaliteta.

Jedni tvrde da su zadovoljni, drugi kažu da se još nisu ogrijali, dok oni treći poručuju kako je još o svemu rano govoriti i da će svoj sud dati na kraju sezone.

Iz preduzeća “Eko-toplane” pozivaju na strpljenje jer, kako poručuju, preko noći se ne mogu riješiti problemi koji su se gomilali decenijama unazad.

Dušanka M. iz Ulice Federika Garsije Lorke u naselju Centar 2 kaže kako je u njenoj zgradi grijanje tradicionalno dobro, što ne može da tvrdi i za svoje komšije.

Tatjana Vidović, koja živi u naselju Centar 1, tačnije u Ulici Nikole Pašića, kaže kako u stanu nikad nije vruće, ali ni hladno.

“Boravak u stanu je zasad prijatan. Hladni dani tek dolaze pa ćemo vidjeti šta će biti”, kazala nam je ona.

U Beogradskoj ulici u naselju Borik mještani tvrde kako im je veoma hladno, a da su radijatori u najboljem slučaju mlaki.

Kada su Starčevica i Kočićev vijenac u pitanju, oni građani s kojima smo razgovarali kratko su nam rekli kako je situacija puno bolja od kada su spojeni na rejonske kotlovnice te da i ove zime ne očekuju probleme.

U “Eko-toplanama” kažu kako je toplifikaciona mreža stara preko 45 godina te da su pojedini dijelovi u lošem stanju, tako da su kvarovi koji su registrovani na pojedinim dijelovima mreže nakon puštanja grijanja uobičajeni za početak sezone i dešavali su se i prethodnih godina.

“U svim naseljima koja su pokrivena toplifikacionom mrežom, početkom sezone pušteno je grijanje, a činjenica je da zbog navedenih razloga pojedini objekti u nekim naseljima nisu imali grijanje”, poručuju oni i dodaju kako su sve tehničke ekipe na terenu i rade na osposobljavanju mreže, zbog čega mole korisnike za razumijevanje.

Kažu kako im je poslovni prioritet da se uz novo postrojenje u što većem procentu koncentrišu na smanjenje gubitka toplotne energije kroz distributivnu mrežu. Kako ocjenjuju, to neće biti lak niti jednostavan posao.

“Neki dijelovi nisu rekonstruisani i nije ulagano u njih od kada su prvi put stavljeni u funkciju. Zbog svega navedenog, sigurno je da će gubitaka biti i dalje, ali ćemo se truditi da budemo u direktnoj komunikaciji s korisnicima i da što prije tražimo rješenja za probleme koji nastanu”, poručuju iz banjalučkog preduzeća “Eko-toplane”.

Inače, ove godine, osim poslova koji obuhvataju redovne remonte proizvodnih postrojenja na biomasu – novog objekta “Eko-toplana”, pogona na Starčevici i Kočićevom vijencu, kao i kotlova na mazut, rađena je i sanacija distributivne mreže.

“Sva navedena proizvodna postrojenja su već početkom sezone bila puštena u rad, kako bi se svi radni parametri potvrdili i uskladili na pravilan način, što je definisano i Ugovorom o strateškom partnerstvu. Do sada je završen remont svih podstanica koje su u sistemu održavanja, a zamijenjeni su razvodni elektroormari s kompletnom opremom u deset podstanica. Takođe, vršeno je i ispitivanje pojedinih trasa na vodopropusnost, utvrđena su oštećenja i konstatovani gubici, te je izvršena popravka cjevovoda. Ovim intervencijama su preventivno izbjegnuti kvarovi i prekidi u snabdijevanju korisnika u toku grijne sezone na najkritičnijim mjestima”, kažu u “Toplani”.

Prije početka grijne sezone sanirana je i glavna vrelovodna pumpna stanica. Omogućeno je potpuno odvajanje svakog magistralnog vrelovoda od sistema na bezbjedan način, kako bi se omogućilo pravovremeno otkrivanje i otklanjanje kvarova na distributivnoj mreži.

Sve ovo se, kako poručuju, radi kako bi građani imali optimalnu temperaturu u svojim stambenim jedinicama, što nije lak ni jednostavan posao.

“Trebaće vremena da se distributivna mreža dovede u takvo stanje, ali ‘Eko-toplane’ kontinuirano rade, stalno su u kontaktu s korisnicima i na terenu”, zaključuju oni.

Kada su planovi u pitanju, u ovoj godini najavljena je i modernizacija dijela toplotnih podstanica, a ukupna vrijednost investicije je oko 1,5 miliona KM.

Kada je riječ o energentu, drvni sortiment za sezonu grijanja 2018/19. nabavlja se u skladu s planiranom dinamikom, a do sada je obezbijeđeno više od 85 odsto potrebnog energenta. Cijene grijanja ostaju iste i nije planirano njihovo povećanje.

(Nezavisne)