Vijesti 27.12.2017.

Banjalučani strahuju od novog nevremena: Olujni vjetar opet čekaju nespremni

ČITANJE: 4 minute

Mnogi građani još nisu sanirali posljedice prošlog nevremena, većina ih je našla tek privremena rješenja, a metereolozi za danas i sutra ponovo najavlju udare jakog vjetra, na šta niko nije spreman.

Najave jakog i olujnog vjetra, utjerale su strah među građane koji ne kriju da se plaše katastrofalnih posljedica, a još gora činjenica je, kako kažu, to što ne znaju kako da se zaštite.

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje da se danas i sutra očekuje olujni južni vjetar.

Kako je navedeno, vjetar će danas tokom popodneva i uveče biti jak, te na području Banjaluke duvati od 60 do 80 kilometara na čas.

Vjetar brzine preko 70 kilometara na čas očekuje se i sutra, a nadležni upozoravaju da vjetar ove jačine može nanijeti štete, te da nije nimalo bezazlen.

Iako je najavljena brzina vjetra manja od one 11-12. decembra, kada je bilo udara i preko 110 kilometara na čas, građanima nije svejedno.

Oni čija imovina nije stradala tokom prošlog nevremana boje se da bi ih ovo moglo pogoditi, a oni koji su pretrpjeli štetu strahuju da će ih ovaj vjetar dokrajčiti, te im je, priznaju, jedina nada da neće biti jak.

– Tek smo pre dva dana dobili novi lim na krovu i ne znam kako da se zaštitim osim da odem na krov i da držim lim dok vjetar ne prođe. Lim je postavljen, ali nije skroz osiguran, tako da ako dune sa one strane opet ode sve – kaže Mirjana Šarić stanarka zgrade u Obilićevu koja je kompletna ostala bez krova tokom poslednjeg nevremena.

Tek što su polomeljena stabla i saobraćajni znakovi uklonjeni sa ulica, građani se plaše da bi se sve to moglo ponoviti, te se nadaju da će nadležni ovaj put biti spremniji.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, upozoravaju da bi najavljeno olujno nevrijeme moglo izazvati elementarne nepogode, a time i posljedice po stanovništvo i imovinu, pa se upozoravaju građani da preduzmu mjere radi lične i sigurnosti imovine.

– Potrebno je da se pokretne stvari sa balkona uklone na sigurno mjesto, kao i druga pokretna imovina na koju može uticati najavljeno olujno nevrijeme. U pogledu lične bezbjednosti, potrebno je da građani preduzmu mjere lične zaštite i opreza u slučaju pada tvrdih predmeta sa visina ili oštećenja krovnih konstrukcija objekata i druge infrastrukture – poručuju iz Civilne zaštite.

Građani u panici kažu da ne znaju šta bi mogli da urade kako bi se zaštitili, te da na pomoć nadležnih, poučenim iskustvom, ne računaju.

Jedino što mogu je, kažu, nadati se da vjetar neće biti onoliko jak, te sjediti u kućama i čekati da prođe.

Studenti tek uselili

Nevrijeme je definitivno najviše  naškodilo studentima koji su gotovo dvije sedmice bili bez krova nad glavom. Vjetar je odnio krov na tri od četiri paviljona, a šteta je privremeno sanirana, pa su se neki studenti u ponedjeljak vratili u svoje sobe.

Kažu da je crijep na trećem paviljonu siguran, te da su studenti bezbijedni, ali priznaju da nikome nije svejedno boraviti u zgradama koje su još u fazi popravke.

Pratite li upozorenja nadležnih?

Petar Ponorac – Ne možemo protiv prirode

Ne znam šta sta se tu može uraditi, jer je priroda jača od svega. Nije mi ništa stradalo prošli put, ali uvijek se može desiti. Ne možemo nikoga kriviti, to se desi iznenada.

Mileva Milanović – Može i bolje

Živim u Đačkom domu, a mi tamo nismo imali problema. Ono što sam videla je bilo strašno, ali mislim da su nadležni dobro uradili posao za sada, mada, uvijek može bolje.

Spasa Todorović – Uradili smo što smo mogli

Prošlo nevrijeme je odnijelo krov na ćerkinoj kući, nadam se da ovo neće biti toliko jako, ali nam nije svejedno. Nešto je krpljeno, ali nikad se ne zna koliko će to da izdrži i šta nas čeka ovih dana.

Koviljka Panić – Plašim se za krov

Ne znam šta bih mogla da uradim. Prošli put sam prošla bez štete, ali sam se svakako bojala i sada se bojim. Živim na Petrićevcu, strašno je bilo gledati sve, pa se plašim da i meni ne odnese krov.

Đurađ Krpić – Niko ništa ne radi

Sve je na ljudima da se snalaze sami kako znaju. Nadležni sve rade u svom interesu, što se pokazalo i ovaj put, jer za građane niko ne mari. Prepušteni smo sami sebi da se branimo od nevremena.

(EuroBlic)