Vijesti 09.03.2017.

Banjalučani u nedoumici: Plaćati račune za odvoz smeća ili ne?

ČITANJE: 3 minute

Stanovnici naselja Ada, Borik i Centar u nedoumici su da li treba da plaćaju račune za odvoz smeća koje su dobili, nakon što su iz Pošta Srpske juče upozorili da se radi o krivotvorenim kovertama.

Mještani Gundulićeve ulice kažu da su početkom sedmice napokon dobili račune za smeće, za cijelu godinu i da nisu primijetili ništa čudno, ali da ih je obavještenje „Pošta“ zabrinulo.

– Nisam primijetila neku razliku u računima u odnosu na prethodne godine, naročito jer pišu i sitna dugovanja koja smo imali prema „Čistoći“. Ipak, neću još plaćati dok ne budem sigurna da li su pravi – ispričala nam je jedna stanarka Gundulićeve ulice.

Pošte Srpske alarmirale su javnost da dobro otvore oči u vezi računa, jer, kažu, njihovi radnici nisu dostavljali račune za usluge ovog komunalnog preduzeća u tri banjalučka naselja.

– Na kovertama je odštampano „poštarina plaćena u pošti Banjaluka“, ali nema pečata prijemne pošte, što znači da su one krivotvorene, te dovode u sumnju i njihov sadržaj – rekla je portparolka Željka Koljančić.

Ona podsjeća da su prošlog mjeseca imali sličan problem sa računima za grijanje, koji su potrošačima dostavljeni bez koverata, zbog čega sumnjaju da radnici komunalnih preduzeća sami dostavljaju račune.

Koljančićeva naglašava da su o oba slučaja obavijestili i Republičku inspekciju, te podsjeća da prema Zakonu o poštanskim uslugama RS, dostavu računa može da vrši samo javni poštanski operater.

Iz preduzeća “Čistoća” međutim stiže pojašnjenje da su računi ispravni i da su ih oni sami razdijelili, kako se ne bi našli u istom problemu kao i prošle godine.

-Naši inkasanti su podijelili oko 4.000 računa u naseljima Ada, Borik i Centar, spakovanih u prošlogodišnje koverte na kojima je pisalo da je poštarina plaćena kod Pošta, ali bez njihovog pečata. Morali smo to da uradimo, jer smo imali problem prošle godine, kada Pošte nisu podijelile oko 16.000 računa, a zbog kašnjenja u isporuci su nam se žalili brojni Banjalučani – navodi tehnički direktor Milan Plavšić.

Ističe da je u toku štampanje preostalih obračuna, koji će se potrošačima distribuirati preko Pošta RS.

– Apelujemo na poštare da bolje obavljaju svoj posao. Zbog svega što se dešava u zadnje vrijeme i zbog problema koje imamo sa Poštama RS, planiramo uskoro i sastanak sa njihovim predstavnicima, kako bismo riješili nedoumice i unaprijedili saradnju- kaže Plavšić i dodaje da potrošači ne treba da ispaštaju.

Inspekcijska kontrola

U Repubičkom inspektoratu su nam potvrdili da još nisu dobili prijavu Pošte za račune „Čistoće“, dok je žalba za „Toplanine“ račune stigla nedavno i u toku je provjera.

Pojašnjavaju da će inspekcija kontrolisati da li se poštuje Zakon o poštanskom saobraćaju, u dijelu ko je ovlašćen za dostavu računa. Što se tiče „krivotvorenja“, u inspekciji ističu da nemaju nadležnost da dokazuju da li je nešto original ili falsifikat.

(EuroBlic)