Magazin 18.08.2018.

BANJALUČANKA NA PRESTIŽNOM ULTRAMARATONU OKO MONBLANA Trči 55 kilometara po krovu Evropu

ČITANJE: 3 minute

Nakon samo pet godina aktivnog trčanja, Nataša Kaurin iz Banjaluke ostvarila je san mnogih sportista da se takmiči na jednom od najtežih ultramaratona na svijetu i testira granice svoje izdržljivosti.

Ova tridesetogodišnja djevojka predstavljaće Bosnu i Hercegovinu na prestižnom ultramaratonu oko Monblana, drugog vrha Evrope, zajedno sa još trojicom domaćih trkača iz tri grada.

Brda oko Banjaluke, gdje najčešće trenira, Nataša će 30. avgusta zamijeniti planinskom stazom dugom 55 kilometara gdje jaki vjetrovi, magla, snijeg, kiša dodatno otežavaju kretanje.

– UTMB je posebna trka za sve trejl trkače, jer je neslužbeno svjetsko prvenstvo u ultra trejl trčanju, kruna svih trka. Trči se po različitim stazama, sa velikim kumulativnim visinskim razlikama, na teritoriji tri države: Francuske, Švajcarske i Italije. Ultratrejl trke zahtjevaju veliku posvećenost, kontinuirane treninge i duži proces fizičkih i psihičkih priprema – govori ova djevojka, koja se za ultramaraton priprema od januara.

Mlada pravnica sedmično trči između 50 i 70 kilometara u svim vremenskim uslovima, a ono što impresionira možda i najviše je da se ovom sportskom disciplinom bavi tek posljednjih pet godina.

– Ispočetka sam trčala dva puta sedmično po pet kilometara, čisto radi sebe, onda sam se okušala na Banjalučkom polumaratonu, istrčala sam još 15 polumaratona, ali vremenom mi je taj izazov dosadio pa sam prešla na duže distance. Nastojim da što više vremena provedem u planinskim uslovima, jer su najbolje pripreme upravo na terenu koji je sličan terenu po kojem ću trčati na trci- ističe naša ultramaratonka.

Primjećuje da je u posljednje vrijeme sve više ljudi koji se bave sportom na našim prostorima, i sve više trkača koji se okušavaju u novim disciplinama.

Ona je ipak u svojoj porodici jedini zagriženi sportista, a oko sebe je okupila grupu prijatelja rekreativaca sa kojima vikendima odlazi i trenira na planinama u BiH i regiji.

Obzirom na popularnost i veličinu trke oko Monblana, broj mjesta je ograničen, pa trkači pored toga što ispune sve uslove, moraju imati i dozu sreće pri izvlačenju kako bi učestvovali. Skoro 10.000 takmičara trčaće rutom na Alpama koja vodi preko Francuske, Italije i Švajcarske. Trka će trajati čak nekoliko dana, od 27. augusta do 2. septembra.

– Osnovni preduslov za prijavu je dovoljan broj bodova sa trka sličnog formata, nakon čega se organizuje lutrija zbog velike zainteresovanosti. Naš tim iz BiH je imao sreću da bude izvučen, nakon čega smo kompletirali prijavu na ovom prestižnom takmičenju. Ekipa koja predstavlja BiH, Mate Ćurić iz Tomislavgrada, Benjamin Krnić iz Sarajeva i Branislav Pavić iz Novog Grada i ja, znali smo se samo po imenima sa trka na kojima smo se viđali, ali ovo nas je spojilo – priča jedina žena u ekipi.

Dodaje da se generalno muškarci više bave ovim sportom, te da i omjer polova u njihovom timu predstavlja sveukupnu sliku učesnika na ultramaratonu.

– Od prijavljenih trkača, samo je 15 odsto žena. Najveći procenat žena – 25 odsto je u mojoj disiplini na 55 kilometara – precizira Nataša Kaurin, koja za 14 i po sati treba da pretrči svoju rutu. Na domaćem terenu sve, kaže, ide po planu, sada joj samo ostaje da svoj maksimum pokaže i u Evropi.

Svestrana djevojka

Mlada pravnica Nataša Kaurin, pored svakodnevnog posla u struci, redovnih treninga, aktivan je član i Gorske službe spasavanja Banjaluka i jedna od rijetkih žena koja učestvuje u akcijama ove organizacije, te dio ekipe u Planinarskom društvu “Klekovača” iz Prijedora.

(Srpskainfo)