Magazin 15.10.2017.

“Banjalučankama” zlatna medalja u Grčkoj

ČITANJE: 2 minute

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” iz Banjaluke osvojio je zlatnu medalju i trijumfovao kao apsolutni pobjednik u kategoriji tradicionalne muzike na Internacionalnom horskom takmičenju u grčkom gradu Kalamata.

“Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta profesora Mladena Matovića, hor `Banjalučanke` je nastupio kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju”, saopšteno je iz ovog hora.

Takmičenje, koje je održano od 11. do 15. oktobra u organizaciji Svjetske horske asocijacije “Interkultur – muzika mundi”, u festivalskom i takmičarskom programu okupilo je više od 50 horova iz čitavog svijeta (Norveška, Italija, Brazil, Kina, Izral, Estonija, Grčka Rusija, Iran, Švedska).

Sve horove je ocjenjivao internacionalni stručni žiri, sačinjen od uglednih svetskih eksperata za horsku muziku iz Danske, Italije, NJemačke i Grčke.

“Veoma smo srećni i ponosni što smo na još jednom značajnom takmičenju zadržali kontinuitet kvalitetnih takmičarskh nastupa na Internacionalnoj horskoj sceni, a posebno imajući u vidu činjenicu da je je u ovoj godini došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu”, rekao je dirigent Matović.

On je istakao da je prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Kalamati predstavljao testiranje trenutnih izvođačkih mogućnosti “Banjalučanki” i pripremu pred narednu i veoma zahtjevnu takmičarski sezonu.

Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima “Banjalučanke” su se direktno kvalifikovale u najviši rang takmičenja Svjetske horske olimpijade, koja će početkom jula 2018. biti održana u Južnoafričkoj Republici, na kojoj bi hor trebao braniti olimpijsko zlato osvojeno na prethodnoj Olimpijadi u Sočiju.

U prethodnih deset godina hor “Banjalučanke” je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Malti, Amsterdamu, Veneciji, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu.

Hor je osvojio dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u Kini i SAD.

Najveće uspjehe u istoriji hora predstavlja osvajanje olimpijskog zlata na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Rigi, te osvajanje zlatne medlje na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Sočiju.

Zahvaljujući ovim rezultatima ženski kamerni hor “Banjalučanke” je uvršten na zvaničnu rang-listu 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije “Interkultur – muzika mundi”.

Učešće Ženskog kamenog hora “Banjalučanke” na takmičenju u Kalamati realizovano je zahvaljujući svesrdnoj podršci i razumijevanju Kabineta Predsjednika Republike Srpske i Grada Banjaluka.

(Nezavisne)