Magazin 21.05.2019.

BANJALUCI POTREBNO JOŠ MUZIČKIH ŠKOLA Mladi violinisti iz RS ne zaostaju za vršnjacima iz regiona i svijeta

ČITANJE: 3 minute

Interesovanje djece za muziku je veliko na ovim prostorima i mi imamo evidentnu i praktičnu potrebu da se u Banjaluci osnuje još muzičkih škola, budući da se na prijemnom ispitu za upis svake godine prijavi mnogo više djece nego što ima raspisanih i predviđenih slobodnih mjesta.

Kako kaže violinista Ivan Otašević, to govori da djeca od ranih godina osjećaju sasvim normalnu potrebu da imaju muziku u svom djetinjstvu i životu.

Otašević je gost radionice za violiniste „Radost sviranja“, koju po treći put organizuje violinistkinja Natalija Todorović. Ova radionica održaće se 6. i 7. jula u organizaciji Jevrejskog kulturnog centra, a svaka naredna ugostiće nekog drugog.

– Nastojim da radionica bude korisna djeci u smislu novih pogleda na program koji sviraju, da dobiju sto vise savjeta za dalji rad i da kroz zajedničko muziciranje uspostavimo nekakve veze. Odlučila sam da najbolji polaznici nastupe ovoga ljeta sa mnom u “Art dvorištu” Banskog dvora, kao mali podsticaj za dalji rad – rekla je Todorović.

Kroz radionice nastoje istaći djecu koja su talentovana i pružiti im priliku i pažnju.

– Naši mladi violinisti iz RS nimalo ne zaostaju po talentu i sviranju za vršnjacima iz regiona i svijeta, što se može vidjeti po rezultatima učenika koji nastupaju na međunarodnim takmičenjima, gdje ostvaruju zapažene rezultate. Naravno, uvijek ima prostora za napredak i kvalitetniju pripremu za studije violine, gdje će se ovi mladi umjetnici ostvariti u punom opsegu svojih mogućnosti – kaže Otašević.

U okviru radionice, prvi dan ću se biti posvećen početnicima  na violini, a akcenat će staviti na osnove muzike i ritma. U maloj grupi od četiri do osam godina, Nataliji će se pridružiti i njena sestra na violončelu, Vanja Trubajić.

Učesnici radionice sa kojima će raditi Ivan Otašević su učenici osnovne i srednje muzičke škole. Termin održavanja ove radionice je planiran za kraj školske godine, kada đaci već raspolažu sa određenim znanjem i nalaze se u sviračkoj formi, nakon javnih nastupa, učešća na školskim koncertima i takmičenjima.

– Uprkos tome da klasičnu muziku prati glas da je slušljiva starijoj populaciji i da djeca mogu da se dosađuju na koncertima, neke od najpoznatijih dječijih pjesmica su ustvari melodije uzete iz poznatih djela klasične muzike i predstavljaju jednostvavne obrade upriličene za dječiji uzrast – objasnio je Otašević.

On dodaje da je tehnologija uzela dio života djece i mladih, ali je nemoguće pobjeći od klasične muzike, pa su tako zvona na mobilnim telefonima i muzika koja prati kompjuterske igrice u stvari, kompozicije iz repertoara umjetničke i klasične muzike.

Ove radionice su odlična prilika za mlade violiniste, učenike muzičkih škola iz RS da se susretnu i razmjenjuju iskustva, druže, slušaju i sviraju zajedno, a zatim i da usvajaju nova znanja i nove tehničke i muzičke detalje, kako bi unaprijedili svoja znanja i postali bolji violinisti.

– Muzička škola je mjesto gdje mogu da nauče da izraze svoje potrebe na nekim od instrumenata koje će tamo naučiti da sviraju. Muzika nema žanr, ona se dijeli na dobru ili lošu i oslikava naša trenutna ili trajna osjećanja i otići na koncert klasične, pop, rok ili neke druge muzike je normalna i uobičajena potreba kojom zadovoljavamo naše osnovne potrebe za muzikom – dodao je Otašević.

Violina kao „kraljica instrumenata“

Violina, kao jedan od instrumenata koji je svakako možda i najzahtevnije naučiti, obezbjeđuje ogromno zadovoljstvo za izvođača koji kvalitetno svira, a samim tim i za slušaoce koji ga slušaju, te je zato nazivana i “kraljicom instrumenata”. Mladi violinisti sa ovih prostora će u okviru radionice imati prilike da se sa violinom upoznaju i nastave potragu za usavršavanjem, samousavršavanjem i napredovanjem.

(Srpskainfo)