Biznis 26.03.2019.

Banjaluci potvrđen status grada sa povoljnim poslovnim okruženjem

ČITANJE: 2 minute

Grad Banja Luka uspješno je prošao proces BFC SEE resertifikacije i potvrdio status grada sa povoljnim poslovnim okruženjem.

U skladu sa verifikacionim izvještajem, Grad Banja Luka prošao je proces sertifikacije prema novom izdanju BFC standarda i ostvario ukupnu ocjenu ispunjenosti zadatih kriterijuma u iznosu od 94 odsto od maksimalnih 100 poena.

-Gradska uprava aktivno radi na procesu prepoznavanja Banje Luke kao lokalne zajednice koja želi da uredi svoje procedure, te da sve što se nudi investitorima bude u skladu sa zakonom i vođeno kao transparentan proces. To je još jednom identifikovano i kroz obnavljanje BFC sertifikata, procesa u kojem je učestvovala cijela administracija u saradnji sa nadležnim gradskim institucijama – kazao je načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Кomljenović.

On je naglasio da se, uz sve do sada urađeno, nastavlja se sa podizanjem nivoa efikasnosti gradske administracije kada je riječ o stvaranju što povoljnijih uslova za privrednike.

-Sertifikat će nam pomoći u smislu davanja sigurnosti investitorima da dođu do potrebnih podatka o Banjoj Luci kao destinaciji koja je ispunila sve zadate kriterijume i da smo spremni da pružimo maksimalnu podršku u njihovim zahtjevima koji se tiču gradske administracije – kazao je Кomljenović, ističući kako je u potpunosti pojednostavljena procedura za registraciju preduzetnika, koja se završi u roku od 24 časa po predaji zahtjeva.

-Značajne su i mjere koje smo preduzeli u smislu stimulisanja razvoja preduzetništva kroz projekte zapošljavanja i samozapošljavanja i za koje postoje veliki interes– rekao je Кomljenović.

Međunarodni sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju BFC SEE važi za naredne tri godine. Program sertifikacije povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi je jedinstven regionalni program za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava, koji se provodi u Republici Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, i BiH.