Vijesti 26.03.2019.

“BANJALUČKA KRITIČNA MASA” Od politike zavisi i kuda će se voziti na dva točka

ČITANJE: 3 minute

Grupa biciklista više od godinu dana udruženo vozi kroz grad i zalaže se za unapređenje infrastrukture za dvotočkaše, ali pozitivne promjene, kažu, čak i u ovom segmentu usko zavise od političke volje.

Građani okupljeni u “Banjalučku kritičnu masu” jednom mjesečno organizuju zajedničku vožnju biciklista radi popularizacije ovog prevoznog sredstva među sugrađanima, a ujedno i zagovaraju povećanje broja biciklističkih staza.

Za godinu dana rada, pričaju, pomaka u Banjaluci ima, ali i dalje je pitanje da li je ona stvarna ili je riječ ipak o površinskoj šminki.

– Ogromna je razlika kada sarađujete sa inženjerima iz Odsjeka za saobraćaj, koji bi i uradili nešto, ali od političke volje grada zavisi da li će se ispoštovati i struka. Hoćemo da sugerišemo Gradskoj upravi da ne troše uzalud naše pare, pare poreskih obveznika, na pravljenje loših biciklističkih staza, kao što je to na dionici od Derviša do Zalužana. Staza je prilično uska i nije fizički odvojena od pješačke, što je samo trošenje velike količine novca za infrastrukturu koja se na kraju neće pokazati idealnom – naglašava Dragan Kabić iz BKM.

Nismo, poručuje, bogata zemlja koja može svuda napraviti odvojene staze za dvotočkaše, ali ono što možemo jeste integracija biciklističkog saobraćaja u postojeću infrastrukturu, odnosno iscrtavanje traka u sklopu ulica, što je prilično jeftino i što već dugo zagovaraju.

Tako je nedavno urađeno preko Venecija mosta, mada je njihov prijedlog, podsjeća, bio radije da se staza iscrta u Ulici kralja Petra Prvog, koja je izuzetno prometna i ima širinu, ali su dobili negativan odgovor.

U BKM posebno su razočarani novim kružnim tokom na istočnom tranzitu, koji je koštao oko 2,8 miliona maraka. Iako su tokom gradnje imali sastanke sa nadležnima, biciklisti su opet stavljeni u drugi plan. Nedostaci su prelazi za dvotočkaše, koji sada moraju sa pješacima kroz podzemni prolaz.

– Predviđena su bila dva pothodnika sa obje strane tranzita, a napravljen je samo jedan. Takođe, urađene su samo stepenice, nema kosine za bicikla. Budući da se biciklisti ne mogu smiještati ispod zemlje u tako uskim prolazima, pogotovo ne sa pješacima, tu će sigurno dolaziti do haosa. Kada smo se žalili, poručili su nam da bicikl snesemo niz pokretne trake, ali to je onda zauzimanje prostora za osobe sa invaliditetom – upozorio je Kabić.

Porazno je i što biciklisti kada voze stazom iz smjera Kampusa više nemaju nikakvu mogućnost da skrenu u Ulicu olimpijskih pobjednika. Jedini način je da uđu direktno u saobraćaj u kružni tok ili da u rukama nose bicikl kroz podzemni prolaz.

Martovska vožnja

Banjalučka kritična masa organizuje 29. marta proljećnu vožnju biciklima kroz grad. Okupljanje je predviđeno na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS od 18.30, a start je u 19 sati.

– Dođite da zajedno slušamo Vivaldija, oprobamo i u praksi novi kružni tok, na koji smo se toliko žalili, ne bez razloga, i razbudimo neke nove ulice i neke nove bicikliste – saopštili su organizatori.

(Srpskainfo)