Banjalučka pješačka zona u novom ruhu

Rekonstrukcija popularnog parkića i pješačke zone u centru grada u Ulici dr Bana Lazarevića biće nastavljena u drugoj polovini godine, najvjerovatnije na ljeto, rekli su u Gradskoj upravi.

Prema njihovim riječima, sredstva za rekonstruisanje druge faze biće obezbijeđena rebalansom budžeta.

“Obnovom je obuhvaćen dio saobraćajnice koji se proteže od glavnog ulaza u Banski dvor prema Akademiji nauka i umjetnosti RS do skretanja na parking preko puta te zgrade, te dio od parkića prema Narodnom pozorištu RS do dijela gdje počinju kafići”, kazali su u Gradskoj upravi.

Planom kapitalnih investicija od 2018. do 2020. godine prošle godine usvojen je nastavak rekonstrukcije centralne pješačke zone započete obnovom parkića, za šta će biti izdvojeno oko dva miliona KM.

U ovoj godini je za rekonstrukciju 2.900 metara kvadratnih izdvojeno oko milion KM, dok je u prvoj fazi radova za 1.600 kvadrata izdvojeno 500.000 KM.

U prvoj fazi kompletno je rekonstruisana pješačka zona u centru grada između hrama Hrista Spasitelja i spomenika banu Milosavljeviću.

Popularni parkić dobio je sasvim novo ruho, a radovi su obuhvatili popločavanje granitnim pločama, izgradnju nove rasvjete, klupa, oborinske kanalizacije i instalacija, a obnovljen je i postojeći drvored.

“Završetak radova do krajnjeg cilja i popločavanja do Narodnog pozorišta RS planiran je u sljedećoj godini i za tu fazu je namijenjeno oko milion KM”, pojasnili su u Gradskoj upravi.

Naglasili su da je projekat šetališta spreman već duže vrijeme i da je obezbijeđena građevinska dozvola, ali da se radi po fazama zbog nedostatka finansijskih sredstava.

“Predviđeni su slični radovi kao i u parkiću, a to su rekonstrukcija terena i drvoreda, postavljanje klupa i nove rasvjete, te polaganje granitnih ploča na cijelom području, uključujući i saobraćajnicu”, istakli su u Gradskoj upravi.

(Nezavisne)

Benedi Đukanović saslušan u Tužilaštvu, negirao povezanost sa ubistvom Slaviše Krunića

Benedi Đukanović danas je u Republičkom tužilaštvu negirao da je povezan sa ubistvom vlasnika “Sektora sekjuriti” Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, potvrdila je za Srpskainfo Dragica Tojagić, portparol ovog tužilaštva. Ona je dodala da je on zatim upućen nazad u KPZ Banjaluka, a da se istraga u ovom slučaju nastavlja. Đukanović je danas

Modna agencija “Cyrus Models” pokreće školu za modele u Banjaluci, start od 7. jula

“Cyrus Models”, modna matična agencija sa sjedištem u Beču, osnovana 2014. godine sa uspješnim radnim iskustvom na međunarodnom tržištu, pokreće po prvi put školu za modele u Bosni i Hercegovini, i to u Banjaluci, od 7. jula. Škola traži nova lica i ambiciozne mlade ljude koji žele da započnu međunarodnu karijeru profesionalnog modela. Tokom ovog

Avion “Rajanera” krenuo iz Berlina u Banjaluku, zbog grmljavine morao u Bukurešt

Slijetanje aviona kompanije Rajaner, koji je letio iz Berlina za Banjaluku, preusmjereno je na aerodrom u Bukureštu, u Rumuniju. Lokacija slijetanja je promijenjena zbog grmljavine. – Ovaj let iz Berlina u Banjaluku 16. juna preusmjeren je u Bukurešt zbog oluja u Banjaluci. Let je nastavljen do Banjaluke kasnije tokom noći kada su se vremenski uslovi

“DAN ZA HVALA” Banjalučka “Tržnica” se zahvalila svojim kupcima

Banjalučka Nova pijaca danas vrvi od ljudi, odjekuje tradicionalnom pjesmom i folklornom igrom, dok u pozadini ržu  konji upregnuti u fijakere. Baš kao nekada za “duhovski vašar”, hiljade ljudi okupile su se na duhovski utorak na pijaci, mjestu trgovine, ali i susreta, razgovara, smijeha i mjestu koje nikada ne spava. Nekada su se u ovo

ORBAN NAKON SASTANKA SA DODIKOM: “U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka među nama”

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom. “Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donijećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa Republikom Srpskom”, rekao je