Banjalučka pješačka zona u novom ruhu

Rekonstrukcija popularnog parkića i pješačke zone u centru grada u Ulici dr Bana Lazarevića biće nastavljena u drugoj polovini godine, najvjerovatnije na ljeto, rekli su u Gradskoj upravi.

Prema njihovim riječima, sredstva za rekonstruisanje druge faze biće obezbijeđena rebalansom budžeta.

“Obnovom je obuhvaćen dio saobraćajnice koji se proteže od glavnog ulaza u Banski dvor prema Akademiji nauka i umjetnosti RS do skretanja na parking preko puta te zgrade, te dio od parkića prema Narodnom pozorištu RS do dijela gdje počinju kafići”, kazali su u Gradskoj upravi.

Planom kapitalnih investicija od 2018. do 2020. godine prošle godine usvojen je nastavak rekonstrukcije centralne pješačke zone započete obnovom parkića, za šta će biti izdvojeno oko dva miliona KM.

U ovoj godini je za rekonstrukciju 2.900 metara kvadratnih izdvojeno oko milion KM, dok je u prvoj fazi radova za 1.600 kvadrata izdvojeno 500.000 KM.

U prvoj fazi kompletno je rekonstruisana pješačka zona u centru grada između hrama Hrista Spasitelja i spomenika banu Milosavljeviću.

Popularni parkić dobio je sasvim novo ruho, a radovi su obuhvatili popločavanje granitnim pločama, izgradnju nove rasvjete, klupa, oborinske kanalizacije i instalacija, a obnovljen je i postojeći drvored.

“Završetak radova do krajnjeg cilja i popločavanja do Narodnog pozorišta RS planiran je u sljedećoj godini i za tu fazu je namijenjeno oko milion KM”, pojasnili su u Gradskoj upravi.

Naglasili su da je projekat šetališta spreman već duže vrijeme i da je obezbijeđena građevinska dozvola, ali da se radi po fazama zbog nedostatka finansijskih sredstava.

“Predviđeni su slični radovi kao i u parkiću, a to su rekonstrukcija terena i drvoreda, postavljanje klupa i nove rasvjete, te polaganje granitnih ploča na cijelom području, uključujući i saobraćajnicu”, istakli su u Gradskoj upravi.

(Nezavisne)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje