Vijesti 28.02.2017.

Banjalučka psihijatrija u katastrofalnom stanju

ČITANJE: 2 minute

Klinika za psihijatriju u Banjaluci je u katastrofalnom stanju. Smještena u oronulim barakama izgrađenim poslije zemljotresa 1969. kao privremeno rješenje, do danas se nije pristojno skućila, pa su na mukama i pacijenti i zaposleni.

Oronuli, memljivi, išarani zidovi, izlomljene instalacije, kreveti iz sedamdesetih godina i posteljina koja izgleda kao da je isto toliko stara, zagušljivo predsoblje, samo su neki od prizora koji ovu ustanovu čine prije scenografijom za horor film.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS objasnili su, za “Novosti”, da su upoznati s težinom ovog slučaja i da je u planu unapređenje uslova rada ove klinike.

– Ulažemo ogromne napore da unapredimo sistem zdravstvene zaštite. U posjlednjih deset godina kroz kapitalne projekte uloženo je oko 600 miliona KM, a samo prošle godine oko 90 miliona. Jedan od prioriteta nam je stalno poboljšanje kvaliteta usluga i efikasnog sistema upravljanja mentalnim zdravljem – rekli su u Ministarstvu.

psihijatrija banja luka

U Univerzitetsko-kliničkom centru RS kažu da je, bez obzira na rekonstrukciju i izgradnju UKC RS, funkcionisanje cijelog sistema otežano jer nije riješen status Psihijatrije.

– Zato i nastojimo da apliciranjem za razne projekte, kako bismo poboljšali uslove rada i boravka u klinici. Pomoć je uvijek bila usmjerena u rekonstrukcije objekata, s obzirom na to da je Klinika za psihijatriju više od četiri decenije smještena u barakama. Novac kojim je 2001. godine pomogla Vlada Japana iskorišćen je za rekonstrukciju odeljenja za dječju i adolescentnu psihijatriju, jedinog u RS. Prilikom otvaranja Centra za opioidno-supstitucijsku terapiju, 2008. i 2009. uz pomoć UNDP urađena je djelimična rekonstrukcija tog centra.

Na tome je ostalo do danas.

– Uz trud načelnice Klinike Nere Zivlak Radulović, aplicirali smo kod Vlade Japana za djodelu granta za temeljne projekte, kako bismo popravili uslove u Klinici – kažu u UKC RS.

(Agencije)