BANJALUČKA REDITELJKA NA FESTIVALU U SISKU I LJUBLJANI: Odricanje i rad donose rezultate

Banjalučka rediteljka i scenaristkinja, Anja Kavić, drugu godinu za redom bila je selektor ovogodišnjeg Star film festivalu u Sisku, a njen film “Weltschmerz” prikazan je i na festivalu u Ljubljani. 

Internacionalni festival kratkog filma – Star film festival u Sisku, održava se već pet godina.

– Ove godine je pristiglo 569 filmova iz cijelog svijeta, od kojih smo mi odabrali 50 koji su kasnije prikazani u takmičarskom dijelu festivala. Filmovi su se takmičili u četiri kategorije: igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni film. Grand pri festivala pripao je argentinskom filmu „Refugio“, reditelja Federika Smuklera. Selekciju filmova je pored mene, radila i Martina Mladenović. U okviru festivala bila sam i jedna od govornica u sklopu okruglog stola pozicija žena u filmskoj industrij – priča Kavić.

Biti selektor na ovakvom festivalu, a dolaziti iz zemlje koja nema budžet za film, za nju je kaže, čast, jer je to postigla kroz svoj rad – njeni kratki filmovi do sada su osvojili nagrade na festivalima širom Evrope.

Njen film “Weltschmerz” prikazan je u Ljubljani na Festivalu kratkog filma “FEKK”, u takmičarskom dijelu ove manifestacije.

– Moj film “Neko od nas” ranije je bio prikazan na ovom festivalu, ali ja do sada nisam bila u mogućnosti da prisustvujem na “FEKK”-u, koji je po ocjenama kritičara veoma dobar, jer okuplja umjetnike iz različitih dijelova. Takođe, festival vode i organizuju mladi ljudi. To je bila prilika da upoznam i ljude koji su bili sa mnom na Sarajevo talent kampusu, a i malo bolje sam se upoznala sa slovenačkim kratkim filmom i sa samim autorima – objašnjava Kavić.

Ona je ove godine bila i učesnik Sarajevo talent kampusa, gdje je slušala predavanja oskarovca Asghar Farhadija, Pavela Pavlikovskog i turskog režisera Nuri Bilge Džejlana, koji je i otvorio ovogodišnji Sarajevo film festival.

– SFF je bio odličan, pogotovo Talent kampus. Na jednom mjestu bio je 61 učesnik, puno dobrih predavača i režisera. Za mene je bila čast da budem dio ovog kampusa, jer u njemu možeš da budeš samo jednom. I ranijih godina sam se prijavljivala, ali tek ove sam uspjela. Učesnici su bili iz grčke Jermenije, zemalja Balkana, Malte. Bilo je nekoliko sektora, i ja sam bila u grupi režisera. Svaki dan smo imali predavanja i master klasove, ali i upoznavanje sa filmskim profesionalcima i naravno gledanje filmova i žurke. Bilo je to jedno divno iskustvo i odlična prilika za upoznavanje mladih profesionalaca iz cijeloga svijeta, a i za širenje kontakata i moguće buduće saradnje – kaže Kavić.

Na nju je, dodaje, najveći utisak ostavio Asghar Farhadi, oskarovac koji je svoj posljednji film “Everybody Knows”, u kome glume Penelopa Kruz i Havier Bardem, snimio u Španiji, a koji je prikazan i na SFF.

– Veliki utisak je na mene ostavio je i film “Teret”, autora Ognjena Glavonica, iz Srbije, koji ima snažnu tematiku i stilski je odličan. Sa Ognjenom smo imali i diskusiju nakon filma, gdje nam je objasnio kako je nastajao ovaj film. U Sarajevu sam imala priliku da pogledam i premijeru filma “Meso”, Saše Hajdukovića – rekla je Kavić.

Sada radi na pisanju projekta za novi kratki film i traži dalji festivalski put da ostvarenje “Weltschmerz”.

Ne odustaje od onog što voli

Anja Kavić ne odustaje od bavljenja filmom i širenja svojih znanja. Ove godine bila je i dio radionice u okviru regionalnog umjetničkog festivala, edukativnog karaktera “Nakultiviši se”, u Beogradu. Učestvovala je i na petoj radionici dokumentarnog filma, u organizaciji Udruženja “DokSrbija” i pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, takođe u Beogradu. Smatra da je imala sreće što su njeni kratki filmovi, koje je snimila tokom studija, našli put do publike i filmskih festivala.

(Srpskainfo)

U BIH 100 MALIŠANA GODIŠNJE OBOLI OD RAKA Koliko njih ima šansu za izlječenje

Svaka tri minute jedno dijete na svijetu, koje boluje od raka,  izgubi bitku s teškom bolešću,  iako bi više od 80 odsto oboljele djece moglo preživjeti ako bi imala adekvatno liječenje, upozoravaju iz organizacije International Childhood Cancer. Povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, iz ove organizacije su upozorili svijet da je obaveza svih država

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu