Banjalučki gimnazijalci obilježili četiri decenije mature

Kada je Momčilo Bajagić Bajaga napisao pjesmu “Moji drugovi” kao da je mislio na generaciju banjalučkih gimnazijalaca, koji su 1979. napustili školske klupe i kao biseri se rasuli po cijelom svijetu.

Od njih 381, koliko ih je maturiralo krajem osme decenije prošlog vijeka, polovina je u subotu, 8. juna, ponovo sjela u klupe, prisjetila se školskih dana i brojnih dogodovština i tako obilježila 40 godina mature.

Gimnazijom se tog dana prolamao zvuk “Gaudeamusa”, a kao pozdrav generaciji je nastupio  gradski hor “Jazavac”.

Svojim učenicima dirigovala je profesorica muzičkog  Ilijana Vidaković.

“Bili su uglavnom odlični učenici, kasnije studenti, a danas uspješni u svojim profesijama. Imamo poznatih ljekara, inženjera, profesora, ekonomista, ambasadora. Bili su toliko vezani jedni za druge kao da su bili jedno biće. Ljubav iz 1979. godine uopšte nije izblijedjela”, kazala je profesorica.

Svetlana Matijaš-Grgić, ekonomista i jedan od organizatora jubileja, kaže kako su se učenici družili bez ikakvih predrasuda, pomagali jedni drugima i bili nerazdvojni.

“Najveći uspjeh naše generacije je taj da smo bili i ostali ljudi uprkos ružnim stvarima koje su se desile devedesetih godina. Nismo izgubili humanost”, kaže ona.

Dejan Popović, jedan je od onih gimnazijalaca koji za raziku od većine kolega nije završio fakultet, ali mu to, kako kaže, nije bila kočnica u životu i radu. Danas je uspješan preduzetnik.

“Bila su to drugačija vremena, s puno više mogućnosti za mladog čovjeka. Danas je sve puno teže”, kazao je Popović.

Jedan je od mnogih koji su srednjoškolske ljubavi krunisali brakom, a vjenčao se s koleginicom iz razreda.

Kristalna sala hotela “Bosna” bila je domaćin maturantima, koji su minutom ćutanja odali počast za 21 prijatelja koji više nisu među živima.

Nakon toga počelo je veselje koje je trajalo do duboko u noć, a maturanti su plesali i radovali se kao da nisu 40 godina stariji.

Čarobno veče imalo je i humanitarni karakter jer je za dvije oboljele prijateljice prikupljeno oko 3.000 maraka.

Da se prijatelji ne zaboravljaju, govori primjer jednog razreda, koji svakog mjeseca prikuplja novac za svoju drugaricu i tako je izdržavaju.

U znak sjećanja na generaciju 1975-1979. u parku “Petar Kočić” nedavno je zasađeno drvo prijateljstva kao poklon gradu.

(Nezavisne)

U NP RS dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja

U Narodnom pozorištu Republike Srpske na Velikoj sceni premijerno je izvedena predstava “Što te nema” autora Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta RS, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

SNSD: Interes RS ne može biti talac grupa ili pojedinaca

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izuzetno cijeni doprinos DNS u kreiranju i provođenju zajedničkih politika kako u Republici Srpskoj i BiH svih prethodnih godina i ne vidi nijedan razlog da se i ubuduće ne nastavi sa politikom okupljanja partija iz Republike Srpske oko vitalnih nacionalnih interesa.

Vlada Srpske podržava razvojne projekte

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Rogatici da će Vlada Srpske i ubuduće, kao i do sada, nastaviti da podržava intenzivni privredno-ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

Zbog lančanog sudara kod “Delta Planeta” velika gužva na Istočnom tranzitu

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 16.30 kod  TC “Delta Planet” nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta na više automobila. Zbog saobraćajne nesreće stvorena je velika gužva na Istočnom tranzitu, pa se vozači mole za strpljenje. – Ovo je prevršilo svaku mjeru. Nervoza i neznanje su najgora kombinacija za volanom i sada

KRIM-POLICIJA U RK “BORAC”: Uprava poručuje da su svi papiri čisti

Čelnici Rukometnog kluba Borac ovih dana odgovaraju na pitanja inspektorima krim-policije, Odjeljenja za privredni kriminal nakon anonimne prijave, i ističu da je sve regularno i da će to uskoro biti dokazano. – Prijavljeni smo za malverzacije, a neki članovi Upravnog odbora, koji izdvajaju svoje vrijeme i novac za Borac, morali su davati izjave. Predmet prijave