Vijesti 16.08.2016.

Banjalučki informatičari u pohodu na Zapad

ČITANJE: 2 minute

Dvadesetak preduzeća iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija udružilo se u klaster i već najavljuju dolazak stranih ulagača.

Ove male i srednje firme, koje su već pristune na zapadnom tržištu, zajedno imaju oko 120 zaposlenih, pa su udružene spremne za ozbiljnije projekte.

Predsjednik klastera Vladimir Kežić kaže da su najjajče svjetske organizacije i neke američke firme već najavile dolazak u Banjaluku.

– Naš grad je u svijetu IKT-a bio marginalan, ali nakon formiranja klastera imamo strukturu da iznesemo krupne poslove – najavljuje Kežić.

vladimir kezic

Do sada se, kaže, dešavalo, da banjalučke firme ne mogu uopšte da konkurišu na tenderu ili da budu odbijeni, jer nemaju dovoljno radnika.

– To je ozbiljan problem za napredovanje bilo koga na ovom tržištu. Kod nas nema održive firme sa više od 40 zaposlenih, osim preduzetnika koji se prilagođavaju političkim pravcima – rekao je on.

Članovi klastera ističu da obrazovne institucije ne školuju dovoljan broj IKT stručnjaka, te da i sami organizuju kurseve za obuku.

U jednom preduzeću, koje ima 17 zaposlenih programera, dizajnera, ekonomista i projekt menadžera, navode da imaju velike potrebe za zapošljavanjem novih kadrova. Postoje tri godine i za strana tržišta rade na projektima razvoja naprednih softverskih rješenja iz opšte bezbjednosti, automobilske i građevinske industrije i sistema za zdravstvenu zaštitu.

– U ovom momentu neophodno nam je oko dvadesetak programera klase „medior“ i „senior“ za rad na projektu u Americi i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na domaćem tržištu trenutno ne postoji ni trećina kadra koji nam je neophodan – kaže direktor Bojan Vuković.

Pored programera, pojašnjava on, sve veća potreba u IT sektoru je i za ekonomistima, pravnicima, novinarima i dizajnerima.

U Gradskog razvojnoj agenciji očekuju da će IKT firme udruživanjem podići nivo konkuretnosti, te imati bolji pristup fondovima i povoljnijim kreditima. Najavljuju da je u fazi formiranja i klaster obućara na području grada.

Ne boje se konkurencije

Banjalučki informatičari se ne boje konkurencije, jer su u nekim aspektima inovativniji i kreativniji od etabliranih inostranih firmi.

– To što smo u nekim poslovima i jeftiniji nije naša glavna prednost. Cijena je presudan faktor samo na našim tenderima, a tu se onda stvaraju nekvalitetni proizvodi. I domaćim partnerima nudimo uslugu po međunarodnim standardima. Ko želi tako da radi može sarađivati sa nama – poručuje Vladimir Kežić.

(blic.rs)