Banjalučki “Šumski duhovi” objavili rat nekulturi i neukusu!

U vremenu kada nas bombarduju raznim rijaliti programima, kičom, šundom i drugim vrstama neukusa, dvojica mladih Banjalučana su odlučila da pronađu svoj način da se izbore sa tim i promovišu mladima neke druge, istinske vrijednosti. 

Entuzijasti Fedor Marjanović i Aleksandar Ivanić su pokrenuli blog koji promoviše književnost, film, muziku, jednom rječju kulturu.

Obojica su profesori srpskog jezika, te apsolventi na Odsjeku za ruski i srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, a Marjanović je doktorand na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Kako kažu, blog je višeautorski i spremni su na saradnju sa mladima koji imaju kvalitetne tekstove i želju da uče.

Ekipa portala Banjaluka.net je razgovarala sa ovim mladićima, koji vjeruju da će uspjeti da dopru do mladih i okrenu ih prvim vrijednostima. Prema njihovim riječima, ideja je prije svega – patriotska.

-Prvi objavljeni tekst na našem blogu je esej Isidore Sekulić „Kulturni nacionalizam“. Taj esej u neku ruku služi kao vrsta manifesta. Dijelimo mišljenje da služba narodu ne znači samo povlađivanje i samoveličanje, već i kritičko promišljanje. U to spada i promišljanje o onome po čemu se taj narod poznaje. To su njegova kultura, umjetnost, književnost, muzika, film… Na primjer, jedna od naših autorki, Milana Simić, pisala je o tome kako se Prvi svjetski rat kao tema ostvario u našoj književnosti. Međutim, na našem blogu nećete naći samo tekstove o domaćim temama, zato što bi to predstavljalo zatvaranje u čauru, što ni na koji način ne smatramo patriotizmom. Koncept kulturnog nacionalizma Isidore Sekulić podrazumijeva osluškivanje drugih kultura, vrednovanje i preuzimanje onoga najboljeg što pronalazimo u njima, dok ostajemo vjerni sami sebi. Kulturni nacionalizam predstavlja kosmopolitsko širenje nacionalne svijesti, a ne njeno zatvaranje. Zato, osim o domaćoj kulturi, pišemo još i o svjetskoj, pri čemu neki tekstovi prave paralele između savremene umjetnosti i srpske kulture. Jedan od njih je „Gundulić drive“, gdje su osvijetljene dodirne tačke između filma Dejvida Linča Bulevar zvijezda (Mullholand drive) i religioznog spjeva Suze sina razmetnoga dubrovačkog pjesnika Dživa Gundulića, koji je, nažalost, u današnjem dobu sve više i više istisnut iz centralne matrice srpske kulture, ističu ovi mladići.

“Šumski duhovi” je višeautorski blog, a jedan od ciljeva je da se na jednom mjestu skupi što više mladih ljudi, koji aktivno promišljaju o savremenim problemima kulture. Uz to, kvalitetni tekstovi su još jedan od ciljeva.

-Trudimo se da u njima izbjegnemo dnevnopolitičke teme. Tekstovi koje tražimo nisu politizovani već problemski. Prava politika, kao problem sa kojim se savremeno društvo suočava, prirodni izvire iz takvih tekstova. Savršen primjer toga je tekst kolege Rastka Lončara o grupi Atomsko sklonište i o tome kako su u svojim pjesmama najavili postmoderno doba u kojem živimo, kažu oni.

Na pitanje zašto su odlučili da blog nazovu “Šumski duhovi”, autori ističu da je u pitanju autoironija.

-Naime, određena ljevičarksa grupacija u Srbiji Republiku Srpsku posprdno naziva Republika Šumska. Iskreno, u tome je uvredljivo jedino to što oni smatraju da se to može i nazvati uvredom! Smatramo da to govori više o ljudima koji su izmislili taj nadimak, o njihovoj nemaštovitosti, nedostatku inteligencije i humora. Sa druge strane, mnogi umjetnički pravci su dobili svoja imena tako što su preuzili pogrdne nadimke. Kao jedan od primjera je umjetnički pravac, fovizam. S tim u vidu, objeručke smo prihvatili to da smo, za razliku od stanovnika zabetoniranih „visokih“ kultura, mi stanovnici Šumske, i kao takvi postali smo Šumski duhovi. Sam naziv djeluje veoma mistično i upućuje na najdublje arhetipske slojeve naše slovenske svijesti, objasnili su.

Iako je ovo tek početak, već nude raznovrsnost tema svim ljudima koje interesuju književnost, slikarstvo, muzika, arhitektura, kinematografija. Svaki od autora daje svoj jedinstven doprinos blogu, i možemo samo preporučiti naše tekstove na osnovu njihovog kvaliteta.

Ovom prilikom ističu da su otvoreni za saradnju sa svim mladim ljudima koji pišu kvalitetne tekstove i smatraju da je ovaj blag pravo mjesto za njih.

-Za sada smo sarađivali sa osobama koje lično poznajemo. To su ljudi iz Banje Luke, Novog Sada, Istočnog Sarajeva i Niša, a očekujemo tekstove naših saradnika iz Beograda, pričaju “Šumski duhovi”.

Ukoliko pišete, te ljubitelj ste kulture, možete da ih kontaktirate preko njihove fejsbuk stranice ili preko i-mejl adrese [email protected]

(Banjaluka.net)

PRIJEDLOG GRADONAČELNIKA Šta se krije iza najavljenog formiranja foruma za bezbjednost

Nakon stradanja Davida Dragičevića, bombe ispoda automobila profesora i ispaljivanja zolje na zgradu, gradonačelnik Igor Radojičić odlučio je da formira novo tijelo i podigne nivo bezbjednosti u gradu. Gradonačelnik Igor Radojičić, predložio je da se formira forum za bezbjednost građana s ciljem da se i oni uključe i predlože mjere za podizanje stepena bezbjednosti u

TRUSNO PODRUČJE Zemljotresi ne bi trebalo da nas iznenađuju

Jača podrhtavanja tla na području Banjaluke, kao i južne Hercegovine i centralne BiH, mogu se očekivati u budućnosti, ali to ne bi trebalo da iznenađuje stanovnike, jer se nalazimo na veoma trusnom području. Istakla je ovo načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju u Hidrometeorološkom zavodu RS Snježana Cvijić-Amulić, navodeći da, iako ne možemo predvidjeti tačno vrijeme

“KULTURA U PROLAZU” Izložbe i koncerti bliže građanima

Izložbama, koncertima i drugim aktivnostima građanima će svakog četvrtka biti približeni kulturni sadržaji u okviru projekta “Kultura u prolazu”, koji će biti održani u prostoru atrijuma Gradske uprave te na drugim lokacijama. Na Svjetski dan muzike, 21. juna, sutra će u ovom prostoru Gradske uprave, od 11 do 13 časova, biti održan i prvi koncert

FK BORAC Pripreme čekaju UEFA, igrači odlaze

Banjalučani u nezahvalnoj situaciji jer moraju da selektiraju ekipu za novu sezonu, a ne znaju da li će igrati u PLBIH ili Prvoj ligi RS. Na Gradskom stadionu u Banjaluci u srijedu je održana prozivka igrača, odnosno sastanak, jer će prave pripreme početi nakon donošenja odluke UEFA o statusu Borca. Borac je u nezavidnom položaju

SVJETSKI DAN MUZIKE Koncert hora “Banjalučanke” u parku “Petar Kočić”

Ženski kamerni hor “Banjalačanke” će se i ove godine pridružiti globalnom obilježavanju 21. juna – Svjetskog dana muzike, te uz brojne gradske ansamble koji će aktivno učestvovati u cjelodnevnom muzičkom programu, održati jednočasovni koncert u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić” s početkom od 21 čas.